OPINII  »  EDITORIAL

Românii nu se mai pricep la fotbal

Articol de - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 13:04 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 13:39

România a pierdut meciul cu Slovenia și nu e nici o surpriză, victoria cu 2-1 a ex-iugoslavilor a confirmat calculele dinaintea partidei, socoteli care indicau că ei se bazau pe un lot cu mult mai bun, cu mult mai scump. Slovenia îi are pe Oblak, unul dintre cei mai buni portari din lume, și pe Sesko, un atacant de la Salzburg care are 19 ani și a fost etichetat ca „noul Haaland”.

Naționala noastră ce are? Zvonko Milojkovic, un impresar sârb care i-a adus în Liga 1 pe Bozovic, pe Vranjkovic, pe Planic, a spus recent într-un interviu din Gazetă că „românii nu se mai pricep la fotbal”. Am vorbit după publicarea interviului cu oameni din fotbal revoltați: „Cine e Zvonko? E un nimeni și în România, și în Serbia! Nu se poate să scrii așa ceva, e jignitor ca un străin să ne dea nouă lecții!”.

Milojkovic nu susținuse în discuție că el fusese un mare fotbalist, rival al lui Piksi Stojkovic, sau că îl concurase în antrenorat pe Radomir Antic. Și nici nu e importantă pentru noi anvergura numelui său. După atâtea rezultate slabe merită să ne întrebăm „o avea dreptate?”.

„Cât de implicați sunt!”

Un antrenor român a fost recent în Italia ca să vadă antrenamentele de la Genoa și de la Pisa, din Serie B, și de la un club din Serie C. El a revenit de acolo impresionat de ceea ce văzuse: „Antrenament mai scurt de două ore și douăzeci de minute nu am văzut. Ei fac o oră pregătire fizică și apoi exerciții, jocuri în care sar tibiile, atât de implicați sunt! Dacă agresivitatea scade în vreun moment intervin imediat «principalul» și asistenții lui. 

La Genoa, antrenorul Blessin a țipat la un moment dat la Strootman „Ce faci? Ai adormit pe teren?”. Strootman, internațional olandez cu 46 de selecții fost la Roma și la Marseille, a acceptat critica. Nu a apelat la simpatia patronului, așa cum apelează Andrei Ivan și Jovan Markovici.

Becali are o reputație de gogoman-șef, dar el a intuit corect după ce FCSB a încasat zece goluri de la Silkeborg în două meciuri: „Străinii fac altceva!”.

Mode, stiluri

Tot de curând și tot în Italia a fost și Daniel Pancu. El a mers ca să-i vadă pe câțiva români buni pentru naționala sub 20 de ani. A asistat la antrenamente și la meciuri ale unor formații din liga a doua și din a treia. A remarcat că nu mai e valabilă eticheta cu catenaccio aplicată fotbalului italian: „Gasperini, de la Atalanta, a creat o modă, acum toți se apără om pe om, nu mai au dublaj în faza defensivă. Își asumă riscuri și am văzut meciuri în Serie C cu cinci ocazii până în minutul 15”.

Ați auzit vreun discurs al vreunui tehnician român despre tendințe, despre stiluri? Farul pasează mult și folosește fotbaliști tehnici, CFR se apără jos și atacă direct, cu mingi lungi, cu centrări, cu faze fixe. În rest, mai are careva vreun stil?

„Antrenamentele nu mai seamănă cu fotbalul”

Am mai discutat recent cu un președinte al unui club din prima ligă. El a avut de-a face în câțiva ani cu antrenori din generații diferite și a observat cum s-au schimbat metodele de pregătire: „Antrenorii tineri sunt foști fotbaliști care au citit două cărți de psihologie și cititul mai rău i-a dat peste cap. Antrenamentele nici nu seamănă cu fotbalul, sunt exerciții de team-builduing, de corporație. Pare că fotbalul nu mai e scopul muncii”.

Povestea e despre antrenamentele din prima ligă. La juniori e comedie în cele mai multe locuri. Un fost internațional avea copilul în vârstă de doisprezece ani într-un club din București. „Am evitat să merg la antrenamente, la meciuri, ca să nu pară că-l presez pe antrenor în vreun fel. Până la urmă m-am dus la un meci, că nu era corect să nu-l văd deloc pe copilul meu jucând. Antrenorul le striga copiilor «ia-ți adâncime!», «strânge!»". N-am mai rezistat și am coborât spre bancă: «Băi, tu ce faci, mă? Le dai indicații tactice unor copii? Te joci de-a Guardiola?».

Ancelotti: „Fără meciuri n-aș mai ști cum să-i antrenez”

Și am vorbit și cu Edi Iordănescu la începutul acestei acțiuni a naționalei. Îi dispăreau jucători încontinuu: Bancu are rupte ligamentele încrucișate, Alibec are iar o leziune musculară, Florin Tănase va sta și el cinci sau șase săptămâni, Chiricheș era deja rupt. „Nu e vina lor, fotbaliștii români nu sunt formați pentru ritmul acesta și cedează”, crede selecționerul.

El a povestit o discuție avută cu Carlo Ancelotti atunci când italianul l-a primit la antrenamentele de la Real Madrid: „L-am întrebat cum procedează pentru ca jucătorii să reziste să joace o dată la trei zile și să nu se accidenteze. Mi-a spus «fotbaliștii aceștia așa au fost construiți, pentru un astfel de program. Dacă ar fi modificat calendarul și am ajunge să jucăm numai la câte șapte, opt zile, abia atunci mi-aș pune problema cum să schimb eu pregătirea ca să-i mențin în formă»”.

Românii nu sunt pregătiți nici pentru antrenamente tari, nici pentru meciuri multe. În sezoanele recente, pe echipele noastre le-au eliminat din cupele europene kazahi, armeni, albanezi, luxemburghezi, gruzini. Au fost doar niște întâmplări, la fotbal ne pricepem în continuare bine de tot!


Comentarii (24)
belane
belane  •  20 Noiembrie 2022, 00:20

F. bun subiect de dezvoltat si f. bun articol !! Reproduc ce zicea Romario Benzar dupa ce a ajuns la Lecce in 2019 : "E o diferență considerabilă de pregătire și de ritm față de România. Dar n-am avut probleme, m-am adaptat cerințelor, antrenorul e mulțumit, colegii m-au ajutat. Sigur, nu mă așteptam să fie așa dur la pregătirea din Italia. Se pune accent la fel pe partea fizică și pe cea tactică. Am învățat multe și la capitolul defensivă. Înainte de antrenament lucrez și la sală. Ajung acasă epuizat, ca în vremurile în care eram un puști." Iar acum am sa reproduc ce zicea Mihalcea despre perioada Genoa de acum 21 de ani : „Nu exista jucător italian să nu fie sută la sută implicat în antrenament, să dea o pasă la mișto când nu se impunea. Lucrurile astea le mai făceam noi, românii. Mai stăteam de vorbă în timpul antrenamentului. Acolo am învățat să stai concentrat tot antrenamentul. Dacă tu păcălești jumătate din antrenament, nu ai cum să joci serios în meci. Veneam cu o oră înainte de antrenament. La Dinamo, nu era impusă chestia asta, puțini știau lucrurile legate de prevenție înainte de antrenament. La Genoa nu stătea nimeni după tine. Îți făceai singur antrenamentul fizic. Făceam 30 de minute de sală pentru tren superior. După antrenament, îmi completam programul. Lucram abdomen și brațe, programul recomandat de preparator. " Te rog dezvolta-l, nu-l lasa la capitolul unui simplu articol !

Dobermannul
Dobermannul  •  19 Noiembrie 2022, 12:14
Postat de torque07 pe 18 Noiembrie 2022, 19:00

Mergem sa vedem in Italia...cum se face fotbal. Pai noi ne comparam cu Italia? Aia au resurse, educatie, infrastructura, valori, alimentatie, conditii, antrenori scoliti. N-avem noi cum sa luam exemple de la ei. Mai bine am merge la sarbi, la unguri. Sa vedem cam cu aceleasi conditii ei cum fac?

Corect tot ce spui teoretic ca paractic se pune intrebarea cine sa mearga si sa vada ca apoi sa aplice in Romania? Fotbalul romanesc este o comedie neagra din care cei care au painea si cutitul fac bani grei, asa ca ... oricine merge, vede si incearca sa schimbe smenul nu are nicio sansa in Romania.

Dobermannul
Dobermannul  •  19 Noiembrie 2022, 11:49

Cu foarte mici exceptii fotbalul in Romania se joaca pe bani publici. Ori bani direct de la minister cum ar fi CSA de la MApN, ori direct de la primarii ca majoritatea echipelor, ori indirect prin parandaratul de la contractele cu primariile si cu statul roman castigate cu dedicatie de asa-zisii "investitori privati".

Vezi toate comentariile (24)
Comentează
Close