OPINII  »  EDITORIAL TRU

Eden în cartul lui Mario

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 17:23 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 17:24

Hazard lua fiecare meci la rost, îl sorbea și cerea altul. Antrenamentele erau o încetinire insuportabilă

La 32 de ani, Eden Hazard e un tânăr fost mare fotbalist. Hazard s-a retras la o vârstă care promite, altora, încă 5-6 ani de fotbal mare. Real a fost o albie bună pentru Luka Modric și Karim Benzema, care joacă, încă, la 38, respectiv 37 de ani. Pentru Hazard, Real a fost un salt în gol. Totul e ciudat și neprielnic în cariera acestui fotbalist născut pentru Balonul de Aur și premiat de tânăr cu Ordinul Marilor Dispăruți.

La 21 de ani, Hazard era deja o minune. Sosit la Chelsea, Hazard a făcut șapte ani de glorie aproape neîntreruptă. Niciun dubiu: cel mai bun jucător al Premier League. Totul a curs repede și precis. Torentul care l-a purtat pe Hazard de la Lille la Chelsea a continuat năprasnic. Ceva suspect se vedea însă încă de atunci: graba aproape nevrotică din care Hazard nu putea și nici nu căuta să iasă. Șarje formidabile încheiate cu apărări la pământ și goluri abia reperabile la reluările în ralanti. Un fuleu cabalin abia susținut de un corp scund, dar hrănit de o sete interminabilă de joc.

Hazard lua fiecare meci la rost, îl sorbea și cerea altul. Antrenamentele erau o încetinire insuportabilă. Hazard și-a uimit coechipierii care-l vedeau refuzând teoria și lecțiile poziționale, pentru a alerga o oră întreagă, singur cu mingea. La cabine, aceeași precipitare frenetică. Hazard, copil nuclear, juca Mario Kart până în ultima clipă înainte de intrarea în teren, cu ochii în ecranul pe care se zbuciumau carturi hiperactive. Eden era copilotul lui Mario.

Eden în cartul lui Mario
Eden Hazard s-a retras Foto: Imago Images

Apoi, primul incident-avertisment. Tot o criză de nerăbdare. Chelsea era pe punctul de a pierde calificarea în finala Cupei Ligii. Cu 12 minute înainte de final, Swansea trebuia să bată un aut de poartă, dar copilul de mingi a refuzat să înapoieze mingea și s-a trântit pe ea. Hazard se repede, se luptă cu copilul și lovește cu piciorul mingea și corpul copilului. Urmează un "roșu" și despărțirea de Cupa Ligii. Hazard încercase iar să forțeze timpul și ajunsese la decizia greșită. De necrezut, Charlie Moran, fostul copil de mingi, e, astăzi, un om de afaceri bogat, proprietar de distilerie, cotat la 60 de milioane de euro. Ascensiunea lui Moran și căderea lui Hazard au pornit din același punct.

În 2019, o nouă precipitare, urmată de cea mai tentantă și mai nefericită decizie posibilă: transferul la Real. Totul părea perfect: un vis împlinit, plus 100 de milioane de euro. În următorii patru ani, cartul lui Hazard s-a făcut țăndări. Două fracturi l-au scos din echipă. La revenire, Hazard nu mai era același. În 2022, Hazard a apărut de pe bancă și a ridicat Liga Campionilor, când a venit rândul rezervelor. Jucase 22 de minute în tot sezonul. După câteva luni, a înțeles că incendiul din el s-a stins. Hazard și-a anunțat retragerea. Charlie Moran continuă. În cartul lui Mario nu mai e loc pentru Eden.


Comentarii (5)
vividan2007
vividan2007  •  20 Octombrie 2023, 10:08

hai domne" las-o naibii.cum descrii tu jocul lui hazard la chelsea este demn de o cauza mai buna.am mai vazut si eu meciurile lui chelsea,cred ca mai multe ca tine, dar nu prea imi amintesc la fel ca tine jocul lui hazard.mai bine te-ai gandi la caracterul lui fiindca dupa ce a dat realul 100 pe el i-a dat si un salariu imens , el a aparut dupa pauza de vara cu 10 kg in plus.asta e hazard.stii de ce generatia belgiei nu a avut niciun rezultat?din cauza lui care se considera liderul ei ,ajutat si de altii ,printre care si fratele lui,cand de fapt de bruyne a fost ,si este,cel mai mare jucator din istoria belgiei.

parpalache
parpalache  •  20 Octombrie 2023, 08:46

Eu- ca„realista”inca de la 13 ani-am fost nemulțumit de transferul lui Hazard la Real!Cine era Hazard in ochii mei-simpatizant al Realului?!Un jucator de 28 de ani,care la Chelsea se pitea undeva pe stânga și facea câte o faza pe meci-in care ce-i drept, inșira adversarii pe drum și crea panica in careul advers!Dar atât!Câte o faza,doua,dar nu decisive!Iar Realul lui Zidanne a dat o palarie de bani pe el!Și care Zidanne l-a refuzat pe tânarul Mbappe de la Monaco-care ii „masacrase” pe alde City-ul lui Guardiola in Champions!Pentru ca el,Zidanne-fost internațional francez-nu admitea ca Real Madrid sa-l ia...gratis!Daca daduse 60 de milioane pe un...alergator ca Mendy!

robert720
robert720  •  19 Octombrie 2023, 21:42

Sunt jucatori care par (ei, si au talent, desigur) fenomenali tehnic. Insa toata tehnica lor apare de fapt doar atunci cand sunt intr-o stare fizica perfecta. Hazard nu era un...(era sa scriu numele zeului argentinian), nu avea miscarile inexplicabil-tehnic-lenese ale vreunui Robbie Baggio sau Dobrin. Dupa severa dieta cu shaorme inceputa in Madrid, amplificata de accidentarile prelungite, a inceput si el sa realizeze cum a ajuns mare jucator. I-a placut, s-a terminat, o sa ne gandim mult la soarta lui trista de acum incolo, cand o sa ne urcam in tramvaiul care ne duce la serviciu la ora 7:30.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează