OPINII  »  GAZETA SPORTURILOR

La moartea printului

Editorial Tudor Samuilă
Editorial Tudor Samuilă

Articol de - Publicat vineri, 03 noiembrie 2023 05:44 / Actualizat sambata, 04 noiembrie 2023 12:53

Murise tata de câteva zile. M-am dus la ai mei acasă și, la rugămintea mamei, m-am apucat să fac curat prin biroul lui. 

Toți care am pierdut pe cineva drag a trebuit să parcurgem acest episod sfâșietor. 

La un moment dat, prin toata harmalaia aia, dau peste un album în care decupase și lipise primele mele articole din presa scrisă. Erau din 1997 de la Sport XXI, cotidian care a avut viață scurtă. Nu însa și colecția pusă la păstrare de tata. 

Ce paradox, deși sunt om de televiziune, habar nu am unde sunt casetele cu primul meu comentariu de meci, cel dintâi live sau prima emisiune. În schimb, am cei câțiva “bumbi” despre Bundesliga dintr-un ziar tipărit. 

În urmă cu un an, m-am apucat să fac un podcast. Printre temele recurente este presa anilor ’90. Vochin mi-a povestit cum, timp de câteva luni, trimitea constant știri în redacția Sportului Românesc și descria entuziasmul cu care deschidea ziarul si isi cauta numele prin caseta tehnica. 

Tatal lui Marius Mitran era mare iubitor de Stiinta. Daca trecea prin sufragerie iar pe pagina ziarului pusa cu fața in sus era un articol despre Dinamo, lua ziarul cu grija si il intorcea invers. 

Costi Mocanu ii trimitea in studentie lui Catalin Tolontan un editorial critic despre Cristian Topescu. Tolo coordona publicatia studenteasca. I-a dat unda verde, spre uimirea Mosului. Cei doi aveau sa fie dati afara in aceeasi zi de la Azi, unul alegand echipa lui Ioanitoaia, celalalt, pe cea a lui Sarbu. 

Am fost la Londra recent. Lumea citea presa in metrou. Mirosea minunat, a print proaspat. M-a fermecat obiceiul londonezilor de a lasa ziarul citit, pentru ca un alt pasager, care urca la statia urmatoare, sa-l poata parcurge. 

La moartea printului

Iubitorul de sport din Romania nu va mai avea sansa de a face acest gest. Nici tatal celui care maine se va apuca de presa sportiva, nu-i va putea transmite mostenire fiului un album cu articole decupate. Parca nu e acelasi lucru sa gaseasca un stick. 

Nu va mai exista mirosul acela, mainile nu ni se vor mai murdari, citind Gazeta, iar tanarul aspirant la un loc in redactie nu-si va mai gasi numele printre cele ale lui Ioanitoaia, Geambasu, Luminita Paul sau Udrea. 

Eventualul lui articol va zabovi o perioada pe gsp.ro, dupa care se va da refresh si, in cateva ore, va disparea. Tare impersonală se anunță epoca lui CTRL-ALT-DEL.


Comentarii (11)
aikin18
aikin18  •  05 Noiembrie 2023, 09:38

pai in Londra, ziarele alea care se lasa pentru urmatorul pasager, nu se platesc...la voi problema este non-informatia***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bunicu
bunicu  •  05 Noiembrie 2023, 09:04

Domnilor ziariști azi a apărut pe prima pagină Gino Iorgulescu cu fiul a început să acuze pe cel mort că era interlop,bine o fi fost interlop dar trebuia ucis de fiul lui care era drogat?De ce nu este loc de comentariu la acest articol,de asta nu sunteți iubiți prezentați pe Becali tot fără loc de comentariu.Scoateți toate comentariile de la toate articolele cu e la Prosport.Și vă supărați tare când sunteți puși pe liber.

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  05 Noiembrie 2023, 01:33
Postat de Acselo pe 04 Noiembrie 2023, 13:34

De fapt este era CRTL F5, nu CTRL ALT DEL. In rest mișto articol

Mai degraba doar F5, daca e sa fim atat de precisi :)

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close