OPINII  »  EDITORIAL

Neluțu Varga, mofturile lui Petrescu și țeapa FRF

Articol de - Publicat sambata, 16 aprilie 2022 13:10 / Actualizat sambata, 16 aprilie 2022 13:57

Am învățat în peste douăzeci de ani de presă că nu trebuie să le plângi de milă patronilor de club din România, cât de mult s-ar văicări ei. Dar felul în care Dan Petrescu și Federația Română de Fotbal și-au bătut joc de banii lui Neluțu Varga în ultima săptămână mi s-a părut strigător la cer.

Să-l luăm pe antrenor. E cel mai bun din România, dar și cel mai risipitor. Petrescu reușește an de an să câștige titlul, având însă pe mână un lot inadmisibil de mare, care îi costă pe investitorii de la Cluj de două ori mai mult decât pe Gigi Becali sau Mihai Rotaru. Nu o spun eu, o vedem din cifrele oficiale postate de cluburi pe propriile site-uri: CFR cheltuind 13.1 milioane de euro cu angajații în 2021, Universitatea 7.4 milioane iar FCSB 6.6 milioane.

În acest context, ce face Petrescu? Pune presiune pe conducere în acestă iarnă să îi aducă pe Roger de la UTA și pe Braun de la Botoșani, anunțând că are neapărată nevoie de concurență. Cei doi erau deja antamați, dar din vară, când le expirau contractele, deci CFR trebuia să plătească o sumă de bani pentru transferul lor încă din ianuarie.

Să ne fie clar, CFR îi avea deja în lot pe fundașii dreapta Manea și Susici, iar jucători ofensivi găseai prin Gruia cât pentru două echipe: Petrila, Păun, Omrani, Deac, Costache, Neguț, Debeljuh, Dugandzic, Păun, Chipciu, Buș, Sakho.

Șefii clubului se conformează, achită 50.000 de euro celor de la UTA pentru aducerea lui Roger, iar în cazul Braun se lovesc de refuzul Botoșaniului. Brazilianul joacă 65 de minute în victoria 2-1 cu Rapid, 72 de minute în succesul cu Sepsi, apoi devine rezervă în următoarele două meciuri cu Voluntari și Dinamo, ulterior dispare de tot din lot, pentru ca ieri să aflăm vestea că a fost scos de pe lista pentru Liga 1.

Cum adică? E o glumă? Nu, nu e. Petrescu l-a făcut pe Neluțu Varga să plătească 25.000 de euro pentru fiecare prestație a lui Roger din acest sezon, plus salariul pe șase luni! Este evident că între UTA și CFR există diferențe mari, că un jucător poate să pară exceptional la Arad și să te exaspereze de la primele antrenamente la Cluj sau mai există și varianta unor probleme de viață extrasportivă, pe care cei de la CFR să le țină ascunse, cum o fac marile cluburi. 

Neluțu Varga, mofturile lui Petrescu și țeapa FRF
Dan Petrescu

Indiferent însă de motivul excluderii lui, discutăm de niște bani aruncați pe geam, cu o nonșalanță incredibilă, de un club cu 26 de milioane de euro datorii la final de 2021.

Și dacă mofturile lui Petrescu nu erau suficiente pentru Varga, a venit și Federația să-i mai pună o piedică. În urmă cu câteva săptmâni, după izbucnirea războiului din Ucraina, CFR a anunțat transferul croatului Lovro Cvek, ultima oară la Zorya Lugansk. În acea perioadă, FIFA și UEFA au trimis o circulară către toate Federațiile și Ligile din Europa, prin care recomandau modificarea de urgență a regulamentelor, pentru ca un număr de cel mult doi jucători veniți din Ucraina sau Rusia să poată fi adăugați listelor deja existente pentru campionatele interne. 

Atenție, „adăugați” era termenul folosit. CFR l-a semnat pe Cvek, dar când să-l folosească, s-a trezit că FRF refuză adaptarea regulamentului la această situație de criză. Și uite cum Neluțu Varga a trebuit să-l plătească pe croat doar pentru antrenamente, așteptând din partea FRF o lămurire a motivelor pentru care nu poate fi suplimentată lista cu Cvek. 

Cine credeți ca a fost afectat într-un final? Tot un roman, Cătălin Itu, care a fost scos din lotul de Liga 1 și înlocuit cu Cvek. Ce dovadă mai bună că FRF este o instituție a formelor fără fond decât faptul că Răzvan Burleanu a dat fuga în miez de noapte să-i întâmpine personal, la graniță, pe brazilienii de la Șahtior și Dinamo Kiev, dar când a venit vorba de acordarea unui ajutor adevărat fotbaliștilor fugiți din calea războiului, oamenii din subordinea lui s-au făcut că plouă?


Comentarii (32)
120403930569044
Razvan Mihailescu  •  17 Aprilie 2022, 18:59

Oameni slabi in conducerea cfr, si fosti si actuali, is tinuti pe prietenii, ca si politicienii angajati pe la stat, nu poti sa stii de unde is veniti banii, io nu cred ca un om care a facut milioane ii prapadeste asa pe fite si mofturi de antrenor, fara sa tina o evidenta la cat cheltuie. Si cu sumudica era pe primul loc, poate cu cheltuieli mai mici, au politicu in spate, dar daca nu intra in grupe sa faca puncte, se cam termina cu franarii, ajung prin b sau mai rau, in judeteana

wearethechampions
wearethechampions  •  17 Aprilie 2022, 11:24
Postat de dodo001 pe 17 Aprilie 2022, 07:11

Este evident ca CFR Cluj nu prea este iubita la București oricate performante ar face în România sau străinătate. Acest lucru este întărit de prestația FRF care în loc sa dea voie, a pus piedici. Motivele sunt clare, probabil nu dorește sa existe diferențe mari între principalele echipe. Adică refuzi dezvoltarea cuiva și îl nivelezi la un stadiu în care se afla fotbalul romanesc, dar pe de alta parte dorești performante :))) Burleanu sau câțiva coțcari de la FRF probabil sătui sa tot iasă CFR campioană sau probabil cu interese, ajung sa pună piedici. De ce domnilor? Ce v-a făcut CFR?

Nu cred ca e vorba de nivelare. E vorba de famiglia care tine in tentacule frf, cca si lpf. Famiglia care are printre protagonistii de frunte gruparea machedona din fotbalul romanesc. Si care e servita de "i-di-oti" utili, gen Iftimie si altii ca el si de o pleiada de pseudo-ziaristi infiltrati in toata presa sportiva. Ce nu e in famiglie, e clar dusman. Daca mai face si performante, e inamicul public numarul 1. Cum e CFR acuma.

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  17 Aprilie 2022, 10:54
Postat de sibelius pe 16 Aprilie 2022, 20:27

Performanta înseamnă grupe UCL sau primăvară Europa League și vânzare de jucători.pe sume decente adica la investiție 10 milioane/an, dupa 3-4 ani sa incepi sa recuperezi banii. Patronul de la Cluj e singurul la care deficitul creste in ciuda "performanțelor".

Dacă pe tine te încălzește și te face fericit că jiji vinde câte o perlă pe bani frumoși cu ajutorul vopsitoriilor din presă, e treaba ta. Măcar de-ai primi ceva și tu la vânzare:)

Vezi toate comentariile (32)
Comentează