OPINII  »  EDITORIAL

FRF și LPF, complicii deviației lui Petrescu

Articol de - Publicat luni, 29 mai 2023 12:43 / Actualizat luni, 29 mai 2023 13:27

Duminică seară, ora 23:00. În timp ce imaginile în direct de la Cluj continuau să curgă, moderatorul Vali Moraru încerca, dezgustat, să-și explice motivul pentru care pe ecran apărea un lunatic cu părul alb și perciuni tăiați peste ureche pe care doar geaca groasă îl deosebea de un pacient tulburat, scăpat în cămașă albă de la azil. 

Intrat pe gazon de parcă ar fi fost posedat de o forță întunecată, antrenorul Dan Petrescu e surprins în timp ce înjură într-un mod mizerabil spre arbitri, în timp ce arată agresiv cu degetul spre adversari, le aruncă priviri ucigătoare colaboratorilor care-l iau în brațe în încercarea de a-l potoli și își bruschează jucătorii aflați în discuții aprinse cu arbitrul Marcel Bîrsan. 

Oamenii din studiouri și cei din fața televizoarelor știau cauza reală a crizei deviante, dar la Cluj nimeni nu părea dispus să abordeze frontal subiectul. Ce le-a strigat Petrescu lui Hagi și celor de la Farul? De ce și-a pierdut mințile antrenorul care a pierdut campionatul și ultimul meci din play-off? Întrebările au rămas fără răspuns pentru simplul motiv că nu au fost adresate la flash-interviuri, spre disperarea moderatorului Digi. 

Abia în miez de noapte, Zoltan Iașko - oficialul lui Farul în parpalac verde surprins la un pas de încăierare cu Petrescu - a povestit pentru Gazetă

„Petrescu m-a înjurat că de ce ne-am dat viața și am jucat pentru Craiova. Asta spunea pe teren, că am jucat noi pentru Craiova. I-am zis să se bucure că s-a calificat…

La ce se aștepta? Noi jucăm pentru noi, asta e mentalitatea dată de Hagi, că e antrenament, că e meci amical. Asta se implementează la Farul. Asta e mentalitatea. Tu, Dan Petrescu, să vorbești asta? Ești prieten cu Popescu, cu Hagi. Chiar așa lipsă de respect?”.

FRF și LPF, complicii deviației lui Petrescu
Dan Petrescu a avut ceva să-i reproșeze lui Gică Hagi

Așadar, Petrescu și-ar fi dorit ca Farul să se dea la o parte, să trucheze rezultatul unui meci, să păcălească publicul mimând fotbalul pentru ca CFR Cluj să prindă locul 3. 

Cu ce este mai prejos cerința bolnăvicioasă a lui Dan Petrescu decât momentele lucide în care conducătorii Cooperativei intrau peste jucători în vestiar și îi anunțau că trebuie să piardă un meci?

Cu este mai puțin condamnabil un antrenor cu multe trofee care urlă sălbatic la adversari, reproșându-le că nu s-au dat la o parte, decât oamenii de onoare care își respectau înțelegerile de “trei puncte tu, trei puncte eu”?

Etic, e fix același lucru. Regulamentar, însă, diferența e semnificativă. În timp ce tentativele și faptele de corupție sunt pedepsite cu suspendări până la doi ani și amenzi de sute de mii de lei, o posibilă încadrare pentru ieșirea patologică a lui Petrescu trebuie căutată îndelung în Regulamentul Disciplinar al FRF. 

Ce riscă Dan Petrescu și CFR Cluj

Totuși, o interpretare ar putea fi găsită la articolul 52 care vizează “Comportarea jignitoare, calomnioasă și declarații care afectează imaginea fotbalului”. La punctul 1 se scrie că:

“Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane, se sancţionează astfel: 

Punctul 2 vine cu o completare:

“2. Dacă fapta arătată la aliniatul 1 a fost săvârşită prin intermediul mass-media, sancţiunile vor fi următoarele: 

a. dacă autorul este jucător sau antrenor, membru al echipei tehnice ori oficial cu statut de angajat al clubului, cu suspendare de la 4 la 8 jocuri şi, respectiv, de la 8 la 12 jocuri,în caz de recidivă;

Aparent, orice gest și cuvânt folosit de Petrescu la finalul meciului jignește și terfelește onoarea, reputația și demnitatea celor de la Farul prin simpla presupunere că proaspăt campioana României ar fi trebuit să se dea la o parte. Iar totul este făcut în direct, televizat, preluat de mass-media și citit de milioane de oameni. 

Un alt paragraf din regulament care ar putea prinde faptele lui Petrescu este punctul 5 din același articolul 52:

“Declarațiile (…) care sunt de natură să prejudicieze în orice mod imaginea fotbalului cum ar fi, dar fără a se limita la: corectitudinea desfășurării jocurilor de fotbal, cele privind prestația arbitrilor, încălcarea unor prevederi regulamentare, activitatea unor persoane care intră sub incidența prezentului regulament, plata unor sume de bani pentru stimularea partenerilor de competiție sau altele asemenea și care nu sunt dovedite, se sancționează la prima abatere cu măsura suspendării de la 8 la 16 jocuri pentru jucători sau antrenori (…) și penalitate sportivă de la 5000 lei la 300.000 de lei, iar clubul de care aparţine această persoană va fi sancţionat cu scăderea a 3 puncte din cele obţinute în campionatul în care participă echipa de categorie superioară. În caz de recidivă, penalitatea sportivă se va dubla”. 

Gravitatea ieșirii iresponsabile a antrenorului ar putea să se descarce și asupra clubului CFR. La punctul 7 din articolul 52, juriștii FRF prevăd următoarele:

“Cluburile ai căror jucători, antrenori sau oficiali afectează, în orice fel, imaginea unei competiții prin săvârșirea unor fapte de natură să ducă la discreditarea acesteia, se sancționează cu excluderea din competițiile în curs/sau viitoare de la una la două ediții competiționale”. 

Gesturile și vorbele lui Petrescu de duminică seară sunt, practic, niște declarații de intenție. Obișnuit, probabil, cu exemple din trecutul său de jucător și antrenor, fostul fundaș dreapta al Generației de Aur ar fi vrut ca adversarii să-și dea chiloții jos pentru a-i satisface lui poftele sportive îndoielnice. 

Riscă asta să discrediteze Liga 1?

Categoric, da! 

E Petrescu singurul care procedează așa?

Categoric, nu!

În 2017, Cosmin Contra - pe atunci la Dinamo - le striga celor de la Craiova: “Jegurilor, cu Steaua v-aţi pus capră, cu noi vă daţi viaţa!”. 

Anul trecut, după egalul (2-2) care le-a scos titlul din buzunar, mai mulți oameni din staff-ul FCSB i-au înjurat pe cei de la Voluntari că au jucat pe bune. Sechelele au rămas, iar acum o săptămână MM Stoica reformula plângerea, aducând un nou cap mascat de acuzare. Voluntari a îndrăznit să joace pe bune și cu Chindia: “Când tragi de timp azi, înseamnă că ai o problemă. Asta ascunde ceva. Tu ai neapărat nevoie să faci egal cu Chindia anul ăsta, cum a făcut egal cu noi anul trecut, când am pierdut titlul”. 

În niciunul dintre aceste cazuri, comisiile abilitate nu au fost sesizate de șefii fotbalului, nimeni nu a depus vreo plângere. Probabil, la fel se va întâmpla și în cazul Petrescu. Cei de la Farul vor considera că “așa e Petrescu când pierde”, iar cei la Ligă și de la FRF vor considera că nu au suficiente probe să miște lucrurile în direcția unei sancțiuni. 

Recent, omul de afaceri Dan Șucu declara la GSP Live:

“Am ajuns în această groapă de audiență a Ligii 1 din cauza înțelegerilor între cluburi. Privitorul spune: “De ce să mă mai uit la un meci când ăștia s-au înțeles între ei și deja știu rezultatul?!” Unde e sensul? De ce să mă mai uit? Dacă tu te plimbi cu valize dintr-un loc în altul, pentru ce să mă mai uit dacă tu faci tot felul de moșmoande?! (n.r - Șucu bate apropo la mărturia recentă a lui George Becali care a recunoscut că a făcut un blat cu Onești)”. 

E o declarație mai importantă decât ne dorim să credem, iar purtarea unora ca Petrescu păstrează audiența în zona de suspiciune. 

Însă nu e cazul să ne facem griji. Foarte probabila nepăsare a LPF și FRF în cazul ieșirii lui Dan Petrescu de aseară ne va ajuta să rămânem în zona de confort în care vom continua să ne întrebăm mulți ani de acum încolo de ce lucrurile nu merg bine în fotbalul românesc. 


Comentarii (39)
George.Ionica
George.Ionica  •  30 Mai 2023, 11:32

Costin, apropos de "antrenorii" nostri. Mai avem o categorie pe care, din pacate, voi, presa, nu ati taxat-o deloc, ori nu tocmai suficient. A facut-o soarta, karma, Dumnezeu. Pe linia Gigi Becali ("gropar" an de an pentru cea mai iubita echipa a tarii, rateaza iarasi titlul dupa ce l-a adulmecat bine), urmeaza fostii lui secunzi- Nicolae Dica (Mioveni), Toni Petrea (Chindia) si Bogdan Vintila (FC Arges), pe post de "gropari" pentru echipele retrogradate. Vezi vreo coincidenta aici? Pedepseste Dumnezeu, sanctioneaza? Ori sunt doar urmari firesti ale nestiintei, ale lipsei de caracter reflectate cumva si in priceperea lor?

execrabil
execrabil  •  29 Mai 2023, 23:35

Comportamentul lui Petrescu este incalificabil, de la federatie nu am nici o pretentie.. dar acest paragraf este absolut execrabil: "Gesturile și vorbele lui Petrescu de duminică seară sunt, practic, niște declarații de intenție. Obișnuit, probabil, cu exemple din trecutul său de jucător și antrenor, fostul fundaș dreapta al Generației de Aur ar fi vrut ca adversarii să-și dea chiloții jos pentru a-i satisface lui poftele sportive îndoielnice."

Moshu
Moshu  •  29 Mai 2023, 18:55

Haha,s-a gasit cine sa-l "judece" pe Dan Petrescu ! Stucane,"nu te mai da"la articole de regulamente ca nu te pricepi si te faci de ris...ce spui tu acolo sunt supozitii si cam atit...sa-ti fie rusinica bre...

Vezi toate comentariile (39)
Comentează