OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Lenin și cei 43 de alpiniști

Articol de - Publicat vineri, 15 iulie 2022 15:58 / Actualizat vineri, 15 iulie 2022 16:00

În 1990, 45 de cățărători se pregătesc să atace faimosul vârf de 7.134 metri, când sunt loviți de o avalanșă cauzată de un cutremur. Doar doi dintre ei scapă

Alexei cunoștea la perfecțiune istorioara petrecută cu 16 ani în urmă. Elvira Șataieva, cea mai titrată alpinistă din URSS și una dintre cele mai bune din lume, dăduse sfară în țară că pleacă în cucerirea lui Lenin, vârful de 7.134 de metri, doar cu o echipă de fete.

Avea experiență imensă și mai bifase astfel de "nebunii": cu doi ani în urmă, tot numai cu domnițe, cucerise vârful Korzenevskaia, 7.105 metri, în Tadjikistan, apoi culcase la pământ Ușba, în Georgia.

Lenin și cei 43 de alpiniști
Elvira Șataieva (stânga), înainte de tragedia din 1974

Dar Lenin era altceva. Toți spuneau că e un vârf ușor de cucerit, acolo, la granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan, așa că trebuia "încercat". Aveau să piară cu toatele. Legenda spune că după ce au cucerit vârful, două dintre alpiniste n-au mai putut coborî. Au cerut să fie lăsate acolo, dar Elvira a țipat că nu vor fi abandonate...

Alexei citise toată povestea, vorbise chiar cu soțul cățărătoarei, Vladimir. Acum se găsea prins sub zăpadă, nu-și mai simțea mâna dreaptă și piciorul stâng.

Începuse să strige dacă mai e cineva în viață, câteva voci îi răspunseseră, unele mai "moi", altele, puternice. 13 iulie 1990. Sunt peste 170 de alpiniști în taberele-bază, care se pregătesc să atace vârful, grupul lui Alexei e format din 45 de alpiniști.

Cutremurele-s la ele acasă, multe dintre ele cu o magnitudine mai mare de opt grade pe Scara Richter.

Un serac a provocat tragedia

Pământul prinse a se cutremura. Șase grade și jumătate, la 216,8 km adâncime. Cei 45 de alpiniști se găseau în Tabăra Bază II, undeva pe la 5.300 de metri, pe ruta Razdelnaia: 23 de băieți din Clubul Alpiniștilor din Leningrad, șase din Ceholsovacia, patru din Israel, doi elvețieni și un spaniol.

Lenin și cei 43 de alpiniști
Vârful Lenin a cerut multe jertfe

Sus, seismul n-a fost resimțit cu putere, patru grade pe Scara Mercalli, dar destul cât să disloce un serac. Care, pornind la vale, a născut o avalanșă.

Cei 45 au fost surprinși. Inclusiv Leonid Troșcinenko, un sportiv imens, cu zeci de ascensiuni. "Când am început să țip, mi s-a răspuns, semn că nu toți colegii mei muriseră", avea să declare Alexei.

El, Alexei Koren și Miro Grozman aveau să fie singurii supraviețuitori. "Mi-am dat seama că e grav, pentru că stratul de zăpadă era mare, deasupra noastră. Nu-mi mai simțeam membrele, dar puteam vorbi. Mulți dintre ei trăiau, dar echipele de intervenție au ajuns cu greu, după multe ore, iar alpiniștii s-au stins", mai povestea Koren.

40 de alpiniștisovietici au decedat în încercarea de a cuceri Everestul, în 1952. Cifrele oficiale nu au fost comunicate niciodată

Deși pare greu de crezut, alpiniștii de jos n-au auzit nimic. "Zăpada a funcționat precum un dop! La un moment dat, unul dintre cei de sus, în transă, a ajuns până la noi. Nu se putea vorbi cu el, striga doar că toți sunt morți, toți sunt morți!".

Autoritățile au putut recupera... un singur trup, atât! Unul din 43. Cea mai mare tragedie de pe munte din toate timpurile, alături de cea petrecută în Nepal, în vremurile noastre.

Lenin și cei 43 de alpiniști
Monumentul ridicat în memoria celor dispăruți

Până în 2008, când gheața s-a topit, iar muntele a dat voie muritorilor să recupereze unele dintre trupurile celor dragi...


Comentarii (4)
dinamo100
dinamo100  •  16 Iulie 2022, 14:11

Un articol interesant dar foarte incalcit prin amestecul de evenimente petrecute in locuri si la momente diferite.

kosmeen
kosmeen  •  16 Iulie 2022, 11:59

Cataline, tu esti un tip haios de felul tau, dar numai atumci cand te exprimi verbal. In scris e altfel, tati..

otelul2011
otelul2011  •  16 Iulie 2022, 08:45

Varza reportajul..???? nu am inteles nimic ...cel putin cu datele e un mister total--!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează