OPINII  »  FRF

Știre falsă

Articol de - Publicat marti, 16 martie 2021 12:00 / Actualizat duminica, 21 martie 2021 19:43

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. 

Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa de Cupa României, vom avea VAR, deoarece șefii Federației și ai Ligii Profesioniste s-au întâlnit și, în prezența reprezentanților eAD, firma ce deține drepturile TV, s-ar fi înțeles să contribuie fifty-fifty la pregătirea arbitrilor pentru VAR.

De ce s-ar începe cu Cupa României, competiție organizată de FRF, nu cu Liga 1, n-a mai întrebat nimeni. S-a reținut doar eliminarea principalului motiv de ceartă dintre cele două foruri. Căci fiecare susținea că nu el trebuie să suporte costurile instruirii cavalerilor fluierului, operațiune estimată la 500.000 de euro.

Parțial, fostul nostru coleg, de a cărui bună-credință nu mă îndoiesc, a spus adevărul. Burleanu s-a văzut cu Iorgulescu ca să dezbată din nou problema. Mai departe însă, întrucât n-a asistat la întrunire, Vochin a auzit greșit ce-au discutat cei doi ori a înțeles greșit.

Știre falsă

Corect, din dorința de a urni căruța, Iorgulescu și-a declarat disponibilitatea ca LPF să suporte jumătate din instruirea arbitrilor. Dar a condiționat-o, logic, de poziția cluburilor din L1. Fiind obligatoriu ca ele să-și dea acordul, întrucât LPF ar trebui să obțină suma cu pricina din drepturile TV ale celor 16.

În consecință, LPF le-a cerut celor 16 opinia în scris. Unele au răspuns prompt, altele cu întârziere, iar 3 n-au răspuns deloc, FCSB, CFR și Sepsi (informație neoficială) părând neinteresate de chestiune. Dacă U Craiova, Viitorul și Poli Iași au fost de acord să plătească integral sau împreună cu FRF costurile, 10 cluburi au refuzat că cedeze un procent cât de mic din drepturile TV. Iar majoritatea face legea, nu-i așa?

Convins de necesitatea introducerii VAR, furios și pentru că eternul gafeur Andrei Chivulete a inventat un penalty contra echipei sale în meciul pierdut luni acasă cu Sepsi, Valeriu Iftime nu s-a sfiit să numească „șmecherie” pretenția ca LPF, deci cluburile, să achite specializarea arbitrilor. Patronul lui FC Botoșani a continuat să argumenteze că „Echipele din Liga 1 nu pot, legal, să dea bani pentru VAR!”.

Iftime n-a intrat în amănunte, însă e lesne de presupus la ce s-a gândit. Că atâta vreme cât Comisia Centrală a Arbitrilor îi este subordonată, statutar și financiar, Federația ar avea obligația să subvenționeze pregătirea arbitrilor. Fie și deoarece, unul dintre detalii, FRF primește de la UEFA o sumă anuală destinată arbitrajului. A precizat-o însuși Burleanu, 100.000 de euro. Puțini bani, dar care ajung la FRF, nu la LPF.

Apreciind, asemenea lui Iftime, că „Președintele Iorgulescu a desființat ce-a spus Burleanu!”, clar că nu suntem bine. Pe moment, situația s-a blocat iarăși. Avertizate că vor trebui să cheltuiască suplimentar cu baremurile celor doi arbitri din camera VAR, cam 20.000 în plus de căciulă, cluburile nu vor să umble la buzunare. Drept urmare, știrea lui Vochin e una falsă. Deocamdată și din păcate.


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează