OPINII  »  EDITORIAL

Atentatul n-a reușit!

Articol de - Publicat joi, 22 aprilie 2021 14:08 / Actualizat joi, 22 aprilie 2021 14:32

Când măcar 8 cluburi din cele 12 fondatoare au bătut în retragere, se poate afirma, fie și sub rezervă, că Super Liga Europei (ESL) a murit înainte de a se naște. Vorba lui Guardiola, a fost doar "un embrion". 

Concret, câteva grupări bogate din Anglia, Spania și Italia s-au gândit să devină și mai bogate, așa că au convenit să lanseze o întrecere exclusivistă. Cu circuit închis. Una care, sigur știți detaliile, urma să înlocuiască UEFA Champions League. 

Manevra însă n-a ținut. Deoarece varianta respectivă a stârnit o reacție contrară unanimă și de o virulență neașteptată. În interiorul fenomenului și, deopotrivă, în afara lui. 

Întreaga societate s-a opus proiectului. S-au dezis de el, între alții, președintele Franței și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson scriind pe Twitter că "Planurile pentru o Super Ligă ar fi foarte dăunătoare". 

Dar nu politicienii i-au determinat pe cei 8, mai nou 10, să facă pasul înapoi. Nici foștii ori actualii jucători de vârf ori antrenori celebri. Precum Guardiola sau Klopp, care au intrat astfel, curajoși, în conflict cu propriile cluburi. 

Nu, elementul hotărâtor l-a constituit publicul. Masa suporterilor. Intuind riscul secesiunii, aceștia au contestat zgomotos înființarea Super Ligii. Pretutindeni și pe toate căile. Însuși președintele Barcei, Joan Laporta, a certificat rolul fanilor: "Să se pronunțe socios, e echipa lor, ei să decidă!". Iar socios au răspuns imediat fără ESL! 

În momentul în care, conform ultimelor știri, 8 ori chiar 10 din 12 ar fi abandonat ideea, subiectul încă nu-i închis. Atentatul la adresa fotbalului, cum îl identificam miercuri în Gazetă, n-a reușit, dar primejdia n-a trecut complet. Pe de-o parte, Andrea Agnelli, șef la Juventus și vicepreședinte la ESL, a părut să capituleze, "ESL nu poate continua, se suspendă", ca pe de alta, s-o dea la întors cu "Avem sută la sută la șanse de succes"! 

Atentatul n-a reușit!
Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus Torino FOTO: Imago

La rându-i, Florentino Perez, numărul 1 la Real Madrid și la ESL, s-a dovedit și mai încrezător: "Super Liga are ca scop salvarea fotbalului și nu se abate de la drumul ei". De notat că Real și Juventus nu-s dispuse să părăsească proiectul. Se agață de el ca înecatul de pai. 

Fiind în tabăra adversarilor ESL, să nu se înțeleagă din acest veto că privim la UEFA ca la un reper moral. Doamne ferește! Trebuie repetat ce-am mai susținut, că forul de la Nyon e vinovat, chiar principalul vinovat, pentru că s-a ajuns în pragul schismei. El culege acum ce-a semănat. 

Pentru că le-a tot cântat în strună grupărilor de top. Le-a oferit, tocmai ca să nu le scape din mână, avantaje și privilegii cu nemiluita. Să-mi fie cu iertare, dar ce caută ocupantele locurilor 2, 3 și 4 din 4 campionate occidentale direct în grupele UCL, unde accesul câștigătoarelor titlurilor din țările estice e practic interzis?! Ce Ligă a Campionilor e competiția în care joacă împinse de la spate, cu bilete de favoare, o grămadă de echipe, numai campioanele nu?! 

Uite cum, cultivând discriminarea, UEFA s-a trezit în pericol să se transforme din călău în victimă. Și totul pentru bani.


Comentarii (15)
to_aia
to_aia  •  23 Aprilie 2021, 10:29

Mosule ai o bila alba. Datorita tie, i-ai speriat cu articolul tau de 2 bani; Nu mai fac astia SUPR LIGA. Acum poti iesi linistit la pensie, sau ... IN RETRAGERE

birdibel
birdibel  •  22 Aprilie 2021, 21:49

Când cea mai mare banca americană de investiții JP Morgan Chase e dispusă sa "ajute" fotbalul finanțând răzmeriță elitistă e cazul sa te ții cu o mina de nas și cu cealaltă de buzunar. JP Morgan nu e în business sa ajute fotbalul ci sa transfere bani. De obicei de la noi la ei. Lumea fotbalului, și nu numai, a răspuns, "***."

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

carol_k
carol_k  •  22 Aprilie 2021, 21:36
Postat de jean_gabin pe 22 Aprilie 2021, 18:55

Carole si tu ai dreptate. Va fi moarte de om sa o vada lumea pe Atalanta pentruca megalopolisul Bergamo are cateva milioane de locuitori. La fel Coventry, intelegi ce vreau sa spun?

Ma asteptam la reactii din astea. Vreau sa-ti spun ca fotbalul se vinde in toata lumea, in Asia, in America de Nord, in toata Europa. Intreaba orice televiziune cu cel putini 10 mil abonati ce meciuri doresc sa vada, ale locurilor 1 din Romania, Albania, Slovacia, Suedia, Danemarca, Irlanda sau ale locurilor 3-4 din Italia, Spania, Anglia, Germania? Sa vedem raportul raspunsurilor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează