SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ ARTISTIC

Au început audierile în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva, după 19 luni de așteptare!

Kamila Valieva într-un concurs din septembrie 2023 Foto Imago
Kamila Valieva într-un concurs din septembrie 2023 Foto Imago

Articol de - Publicat marti, 26 septembrie 2023 19:57 / Actualizat marti, 26 septembrie 2023 21:11

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a început astăzi audierile în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva (17 ani), unul care a stârnit reacții diverse, după ce s-a aflat despre testul pozitiv al sportivei la trimetazidină

„Având în vedere întârzierea semnificativă, justiția pare că este învinsă fiindcă sportivii, inclusiv Valieva, echipa Rusiei și celelalte care au cucerit medalii încă nu au beneficiat de ceremonia de premiere”, a declarat Travis Tygart, CEO al Agenției Americane Anti-Doping, pentru Reuters, în ziua în care au început audierile, după 19 luni de așteptare.

„Este imposibil să încerci să înlocuiești ceea ce s-a pierdut de sportivii care acum au doar niște cutii goale, fără medalii”, a adăugat el.

Kamila Valieva, test pozitiv în decembrie 2021

Kamila Valieva, pe atunci în vârstă de 15 ani, a fost suspendată de RUSADA (Agenția Anti-Doping Rusă) la o zi după ce a ajutat la victoria din 7 februarie în proba pe echipe a Comitetului Olimpic Rus la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. La aceleași întreceri, adolescenta devenise și prima sportivă din istorie care a aterizat o săritură cvadruplă în cadrul unui concurs olimpic.

S-a aflat apoi că patinatoarea testase pozitiv la trimetazidină, un medicament folosit în boli cardiace și care poate ajuta la rezistență, încă din decembrie 2021, în timpul Campionatelor Naționale ale Rusiei.

Divizia Ad Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv a comunicat apoi că tânăra patinatoare poate lua startul în proba feminină la JO.

Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că privarea sa de competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca prejudicii „ireparabile". Festivitatea de premiere pentru proba pe echipe nu a avut loc nici până acum.

Au început audierile în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva, după 19 luni de așteptare!
Kamila Valieva după o ratare în programul liber de la JO 2022 Foto Imago

WADA cere 4 ani de suspendare

În februarie anul acesta, RUSADA a exonerat-o însă pe Valieva de orice greșeală, spunând că aceasta a încălcat regulile antidoping, dar nu s-au găsit „vreo vină sau neglijență" în respectivul proces. Nu a fost sancționată, dar i s-au anulat rezultatele de la Naționale din ziua testului pozitiv.

WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a cerut în martie o perioadă de suspendare de 4 ani pentru Valieva și anularea rezultatelor ei de la data testului pozitiv, 25 decembrie 2021. Un demers sprijinit și de Comitetul Internațional Olimpic, care spera într-o rezolvare rapidă.

Până la urmă, s-a fixat termenul de 26-29 septembrie pentru audieri, care au început la Lausanne. RUSADA, WADA și Federația Internațională de Patinaj (ISU) sunt părți în audierile care au început.

Audierile nu sunt publice

Ce așteaptă RUSADA? „Consecințele cuvenite” pentru ofensa doping a patinatoarei, în timp ce WADA insistă pentru suspendarea pe 4 ani, ceea ce ar anula și victoria echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Beijing. ISU solicită, de asemenea, suspendarea Kamilei Valieva, care a împlinit între timp 17 ani.

„Dorim doar o finalizare a acestui caz, bazată pe fapte”, a spus într-un comunicat James Fitzgerald, purtătorul de cuvânt al WADA.

TAS a anunțat că părțile implicate nu au dorit o audiere publică, de asemenea, au respins solicitarea echipei SUA, clasată pe locul secund, de a avea un observator.

Au început audierile în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva, după 19 luni de așteptare!
Kamila Valieva la Beijing 2022 Foto Imago

„Transparența ar consolida încrederea”

Unul dintre patinatorii americani, Vincent Zhou, a remarcat într-o declarație oficială că sistemul anti-doping global ”îi dezamăgește pe sportivi”.

O audiere deschisă și transparentă ar face mult pentru ca sportivii să înțeleagă decizia care va fi luată”, a susținut el.

”Transparența ar consolida încrederea în sistemul anti-doping global, pierdută tocmai în ochii celor mai importante persoane: sportivii”, a mai spus Zhou.

O poziție sprijinită și de CIO: „Vrem ca rezultatele să fie pecetluite în perioada Jocurilor pentru ca patinatorii să se poată bucura de glorie la momentul potrivit”.

Kamila Valieva și reprezentanții USADA nu vor fi prezenți la Lausanne pentru audieri, acestea urmând să se facă printr-o legătură video.

TAS nu a putut comunica o dată aproximativă pentru anunțarea deciziei, dar experții anti-doping estimează că este vorba despre luni de zile.

Citește și: 

Daniela Silivaș a fost desemnată ambasadoare a Campionatelor Mondiale de la Antwerp: „Sunt extrem de mândră”
CAMPIONATELE MONDIALE
Daniela Silivaș a fost desemnată ambasadoare a Campionatelor Mondiale de la Antwerp: „Sunt extrem de mândră”
Una dintre cele mai valoroase sprintere ale Europei și-a anunțat retragerea
RETRAGERE
Una dintre cele mai valoroase sprintere ale Europei și-a anunțat retragerea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează