SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

VIDEO Canoistul Cătălin Chirilă, campion mondial și european în 2022: „Privesc înainte și nu mă mai gândesc la anul trecut”

Cătălin Chirilă în baza
Cătălin Chirilă în baza "Nicolae Navasart" cu medaliile cucerite la Cupa Mondială de la Szeged FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 16 mai 2023 17:27 / Actualizat marti, 16 mai 2023 20:52

Canoistul Cătălin Chirilă a spus, ieri, că medaliile de la Cupa Mondială de la Szeged, obținute la 500 și 1.000 metri, l-au ajutat să lase în urmă distincțiile mondiale din 2022

În baza „Nicolae Navasart" din Izvorani, la ora prânzului, e liniște, doar pisicile, câinii, păsările și broaștele mai animează fundalul sonor. E ora prânzului, iar antrenamentele s-au terminat. Pe ponton, un bărbat de 1,89 m în tricou galben privește spre luciul apei având la gât două medalii de aur și o cupă aurie în brațe.

E campionul mondial și european din 2022 în proba de canoe simplu, cel care în weekendul trecut și-a început acest sezon cu două victorii la Cupa Mondială de la Szeged pe distanțele de 500 și 1.000 metri. 

Dominant în proba olimpică » Cătălin Chirilă, la a doua victorie din sezon în Cupa Mondială de la Szeged
KAIAC-CANOE
Dominant în proba olimpică » Cătălin Chirilă, la a doua victorie din sezon în Cupa Mondială de la Szeged

„Aceste rezultate ne-au demonstrat că toată pregătirea pe care am făcut-o până în acest punct este foarte eficientă și ne aflăm pe drumul cel bun. La 500 m a fost o surpriză pentru mine, că n-am câștigat până acum încă medalia de aur la această probă. Nu m-am considerat un sportiv de viteză. Anul acesta observ că se poate câștiga și acolo o medalie de aur", a spus canoistul în vârstă de 25 de ani, împliniți chiar la Szeged.

Proba olimpică este diferită pentru mine, este proba din curtea mea, cum îi spun. M-am simțit foarte relaxat la Szeged" - Cătălin Chirilă

VIDEO / Canoistul Cătălin Chirilă, campion mondial și european în 2022: „Privesc înainte și nu mă mai gândesc la anul trecut”

Cum a fost să concureze chiar de ziua lui? „A fost un sentiment ciudat. Eu eram învățat să mă trezesc dimineață de ziua mea, să înceapă o zi normală, o zi de pregătire. Acum cumva am lăsat de o parte ziua mea, m-am focusat pe starturi. Am încercat să mă focusez pentru că adversarii practic erau acolo, în competiție, știau treaba lor, ce au de făcut, și eu trebuia să fiu la fel de concentrat", a explicat Cătălin.

Adversarii sunt puternici, nu aș putea subestima pe niciunul dintre ei, dar la această competiție, spre bucuria mea, nu prea au reușit să îmi țină piept. Cumva m-am dovedit a fi mai puternic la ambele probe" - Cătălin Chirilă

„Sunt un sportiv care are nevoie de confirmări"

Chirilă a explicat și felul în care concursul de la Szeged l-a ajutat să lase în urmă toate distincțiile din 2022. „Să fiu sincer, până la această Cupă Mondială mă raportam destul de mult la acele rezultate și încercam să mă motivez. Sunt un sportiv care are nevoie de confirmări imediate. Am nevoie de piste de control care să-mi confirme un timp bun, competiții care să-mi arate unde mă clasez față de adversar și, odată cu trecerea acestei competiții, privesc înainte și nu mă mai gândesc la ce am făcut anul trecut. Încerc să trăiesc prezentul pentru că mi-am dat seama că sunt pe un drum foarte bun", a spus canoistul.

Canoistul Cătălin Chirilă, campion mondial și european în 2022: „Privesc înainte și nu mă mai gândesc la anul trecut”
Cătălin Chirilă având pe fundal lacul unde se antrenează FOTO Raed Krishan

El a observat la întrecerea din Ungaria cum se raportau cei din jurul său la el. „Toată lumea mă privea ca pe un campion, ca pe campionul mondial de anul trecut. Mă priveau practic cum îl priveam și eu pe campionul mondial de acum doi ani. Este un sentiment foarte plăcut să treci prin mulțime și toate privirile să fie ațintite către tine. Este foarte plăcut și încerc să nu scap de sentimentul ăsta prea curând".

Următoarele concursuri pentru Cătălin Chirilă sunt Jocurile Europene de la Cracovia și Małopolska (21-24 iunie), această competiție fiind considerată drept Campionate Europene, însă baza unde are loc nu permite decât curse de 500 de metri, 

Chirilă nu va putea să se testeze pe distanța olimpică. Însă cea mai importantă competiție din acest an sunt Campionatele Mondiale de la Duisburg (23-26 august), acolo unde primele cinci bărci obțin biletul pentru Paris. Până atunci mai e mult de muncă și de suferit pe lacul Snagov. 

Îmi plac medaliile de aur, fiecărui sportiv îi plac... Sper să nu stric această serie, să o țin așa la toate competițiile până la Jocurile Olimpice, unde să fie tot medalie de aur"- Cătălin Chirilă

4 medaliila competițiile importante a cucerit Cătălin Chirilă anul trecut, aur european și mondial pe distanța de 1.000 de metri și argint mondial și bronz european la 500 metri

O experiență neplăcută

Cătălin Chirilă a fost întrebat cum se descurcă la antrenamete cu șalupele care se plimbă pe lacul Snagov. „Sezonul cald abia este la început și nu am avut mari probleme până în prezent, dar, cu siguranță, vor fi probleme și anul acesta", a subliniat el. 

Apoi a continuat: „Dimineața suntem oarecum norocoși că acei oameni care se plimbă cu șalupa se trezesc puțin mai târziu. Dar în sesiunea de după-amiază, care începe după ora 16:00, pentru noi este groaznic pe apă. Este împânzit lacul de șalupe și ne pregătim tot mai greu. Fiecare zi în care întâlnim valuri, de la șalupe, în care întâlnim oameni cărora nu le pasă practic că ne fac valuri pe lac este o experiență neplăcută pentru noi". 

Bărci care nu erau pe măsură

O dată cu noul sezon, ar fi trebuit că bărcile pe care concurează Cătălin Chirilă să fie schimbate, „Avem nevoie de acele ambarcațiuni să fie cât mai noi. Avem nevoie să fie reînnoite odată ce se deteriorează pentru că din cauza calcarului din apă acel luciu al bărcii se deteriorează și cu sigrurață e nevoie de alte achiziții", a explicat el. 

Apoi a continuat: „Am primit două bărci noi dar nu s-au potrivit pentru dimensiunile de care aveam nevoie. Nu s-a potrivit practic cu barca pe care am concurat la Campionatele Mondiale și barca pe care am concurat la această competiție. Am făcut o cerere către producătorul de bărci și mi-au spus că vor remedia problema".

Citește și: 

„Mereu am căutat perfecțiunea” » Legendarul Carl Lewis despre ritmul alergării, dopaj, Usain Bolt și tehnologia modernă

Steaua vrea antrenor campion mondial » A mai fost pe bancă în România la Minaur Baia Mare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează