SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

EXCLUSIV Corina Căprioriu, opinie dură despre starea judoului românesc: „Mie și Alinei Dumitru o să ne propună să fim femei de serviciu”

Corina Căprioriu / Sursă foto: Facebook
Corina Căprioriu / Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat marti, 23 februarie 2021 19:36 / Actualizat marti, 23 februarie 2021 20:25

Fosta vicecampioană olimpică Corina Căprioriu, 34 ani, face o disecție dură a judo-ului românesc înaintea alegerilor pentru conducerea FRJ, programate miercuri.

  • Corina Căprioriu povestește cum a jignit-o actualul președinte și admite și că a traversat „corecții dure” la lotul olimpic, sub pumnii lui Florin Bercean. Ea îl susține acum pe George Teșeleanu, rivalul lui Cozmin Gușă la șefia federației

- Corina, vin alegerile la FRJ, te-ai plasat în tabăra opoziției. De ce ai luat această decizie? 
- Vreau ca judo să fie din nou pe val, vreau unitate, vreau respect față de campioni. Și asta cred că pot aduce George Teșeleanu și echipa dânsului. Oamenii care conduc acum n-au făcut decât să dezbine. Lovesc din toate părțile în sportivii care au făcut istorie. M-a dezgustat recent replica președintelui Gușă, care a spus că lui Adrian Croitoru, care a câștigat un proces contra FRJ, îi vor da un post de șofer, nu să-l repună antrenor al lotului masculin. E trist la ce nivel s-a ajuns. Sigur, nu e o rușine să fii șofer, geamgiu sau coșar. E vorba doar de atitudine. Probabil că urmează ca mie și Alinei Dumitru să ne propună să devenim femei de serviciu. Nu e nicio problemă, accept, dacă asta e singura postură din care apreciază că aș putea ajuta federația!

- Te surprinde panta pe care a apucat-o judo-ul românesc în ultimii ani? 
- Sunt o persoană foarte vocală și exprim exact ce simt: nu-mi plac aceste mizerii și scandaluri! M-am ferit mereu de ele. Simplul fapt că discutăm acum despre așa ceva murdărește un sport care m-a ajutat să devin omul de azi. Cred, de exemplu, că un politician n-are ce căuta în fruntea unei federații sportive. A dat recent un interviu în care m-a făcut needucată. Mi-a jignit indirect familia. Sigur, a împachetat discursul în cuvinte alunecoase, dar, așa proastă, cum sunt, am înțeles mesajul trimis. Și a mai zis că și eu, și Alina îi suntem datoare lui Bercean.

Corina Căprioriu:„Ce datorie avem la Florin Bercean?" 

- Și unde greșește? 
- Ce datorie să avem noi la Bercean? Cred că am plătit mai mult decât s-ar fi cuvenit! Am tot respectul pentru antrenorii mei, dar vorbim acum despre niște oameni la capitolul trecut.

- Ai obținut performanțe alături de Florin Bercean, dar relațiile au fost aspre cu el în ultimii ani, nu? 
- Problema se pune așa: judo l-am început la CSS Lugoj, iar eu nu-l pot uita niciodată pe Adalbert Batkai, omul providențial care m-a învățat să pășesc pe tatami, mi-a arătat tacticile cu care am câștigat până la sfârșitul carierei. Că antrenorii de la lot m-au sprijinit să mă perfecționez, asta e partea a doua. Am reușit prin metodele lor, cu care nu am fost și nu sunt de acord, nu mi-au plăcut, dar am avut de câștigat și eu, și ei.

Corina Căprioriu: „Nu sunt o victimă, dar am fost umilită la lot” 

- Te referi la celebrele tratamente sălbatice aplicate la lot de cuplul Bercean – Andreica? 
- N-am povestit și nici n-aș vrea să povestesc, dar, da!, am trăit personal astfel de momente la lot, inclusiv umilințe. 99% dintre sportive au renunțat, neacceptând metodele neortodoxe. Eu am rămas fiindcă așa am vrut. Mi-am propus să ajung un mare sportiv și am reușit, trecând peste corecțiile primite. Nu doresc să i se facă nimănui milă de mine. Nu am fost o victimă. M-am considerat o persoană puternică și sunt foarte mândră de ceea ce am realizat. Nu ascund că am pățit-o în 2018 și cu japonezul de la lot, care a vrut să-mi pună mâna în gât și mi-a zis să plec, fiindcă are, oricum, sportivă la 57 de kilograme. Altceva e, însă, trist.

- Anume? 
- Faptul că toți cei care au aplicat aceste metode comuniste n-au demnitatea să recunoască. „Da, uite cine sunt, am aplicat astfel de tratamente, dar catalogați-mă prin prisma rezultatelor!”. Eu, una, în calitate acum de antrenoare la copii, la Dinamo, n-aș fi în stare să lovesc niciodată un sportiv. Sunt o tipă dură, dar trebuie să știi unde să te oprești. Mie-mi pare rău și după ce mai ridic tonul la câinele meu!

Corina Căprioriu: „Nu vă lăsați păcăliți cu un suc și o cazare!” 

- Nu ai rămas însă cu sechele? Mai plângi uneori în intimitate când îți aduci aminte? 
- Cu frustrări am rămas, da! Iar când mai discut cu soțul meu, mai izbucnesc în plâns, dar sunt lacrimi de împlinire și satisfacție. Poate vi se pare un paradox! Nu sunt capabilă de ură. În schimb, Bercean are acest sentiment de ură și reproșează de ce nu am vorbit mai devreme. Pentru că nu voiam să-mi distrag atenția de la ceea ce aveam de făcut și de la ceea ce-mi doream nespus de mult să realizez! 

- Ce le-ai transmite votanților din Adunarea Generală FRJ? 
- Să nu se lase intimidați de amenințări, să aibă curaj să voteze exact cum gândesc, să-și asume schimbarea cu fruntea sus și să nu fie păcăliți cu o cazare, un suc sau un sportiv cooptat la lot, care, oricum, ajunge acolo dacă are valoare.

Corina Căprioriu: „Nu mă fac preș în fața nimănui” 

Retrasă din activitate la sfârșitul anului trecut, Corina Căprioriu e convinsă că ar fi performat la JO Tokyo

„Din păcate, am avut doar sprijinul COSR și al antrenorului de la club. Mă așteptam să mă ajute și FRJ. Când mi-au sugerat să mă reactivez, n-am stat mult pe gânduri, fiindcă știu ce pot și iubesc prea mult acest sport. Am pus o singură condiție: să existe un stimul financiar decent, un pic mai mult decât obțineam din rentă și salariu la Dinamo

Am cerut contract, m-au dus cu vorba, n-au vrut să semnăm nimic și am zis stop! Nu mă fac preș în fața nimănui și nici milogeală nu mă interesa, ci numai respectarea unei înțelegeri oneste, conforme cu sacrificiul meu”.  

Mă voi pregăti intens în următorii patru ani și, pentru că mi-a plăcut să țintesc mereu sus, îmi propun să candidez atunci la președinția FRJ.

Ce e important pentru viitoarea administrație? Să încurajeze unitatea, să aducă investiții, să se lucreze pe partea de staff, iar sportivul să fie pus mereu în centrul atenției. Și, apropo de asta, felicitări lui Raicu pentru locul 1 la Grand Prix-ul de la Tel Aviv. A demonstrat că se poate, important e să fie ajutat mai departe - Corina Căprioriu

5medalii majore a obținut Căprioriu în carieră: argint la JO Londra 2012, argint și bronz la CM, aur și bronz la Europene,

VIDEO Cătălina Rob Ditan povestește experiența traumatizantă de la Cluj

Citește și alte știri din judo: 

EXCLUSIV Continuă scandalurile la judo: plângere penală împotriva lui Cozmin Gușă! Riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani

Lovitură înainte de alegeri! Marius Vizer nu-l susține pe Cozmin Gușă la șefia FRJ » Reacția președintelui FRJ

EXCLUSIV Conturi blocate și lupte la judo! Ce datorie are Federația + scandal înainte de alegeri

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
2358240620856088
Rob Ditan Monica  •  24 Februarie 2021, 21:22

Doamna Corina Caprioriu, sunt consternata de ceea ce se întâmplă. Cum aveți tupeul sa ieșiți cu declarații acum în prag de alegeri în situația în care acum 3 ani când o mana de copii s a bătut cu toată federația de judo, și au spus adevărul despre ce se întâmplă. la Cluj, iar dvs ați ținut partea lui Berceanu și lui Gușă și dvs și Alina Dumitru. Ați fost atunci vocea lui Gușă și a lui Berceanu în situația în care știați ca acei copii au fost bătuți și înfometați la. Lotul olimpic de la Cluj. Ca sportiv, va respectam, ca om,.... Sa va fie rușine. Și va întreb și eu asa cum. I ați întrebat dvs atunci pe sportivii care au vrut dreptate... DE CE ACUM DUPĂ ATÂTA TIMP? De ce acum când vreți un post în noua conducere

dragdim
dragdim  •  24 Februarie 2021, 08:05
Postat de 22cea pe 24 Februarie 2021, 05:54

Un sport de nisa care nu intereseaza pe nimeni .

Spui ti care ești campion intergalactic la datul cu părerea, categoria: Nu știu, dar mă bag!

839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  24 Februarie 2021, 06:09
Postat de 22cea pe 24 Februarie 2021, 05:54

Un sport de nisa care nu intereseaza pe nimeni .

Zici tu?... La Jocurile Olimpice, cand castigam cate o medalie, era plin netul de felicitari...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează