SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE EUROPENE ÎN BAZIN SCURT

David Popovici, despre drumul spre medalia de aur: „Poate că unii oameni se pot întreba de unde am venit, dar a durat destul de mult până să ajung aici”

David Popovici înotând în bazinul de la Kazan (foto: Imago)
David Popovici înotând în bazinul de la Kazan (foto: Imago)

Articol de - Publicat luni, 08 noiembrie 2021 11:14 / Actualizat luni, 08 noiembrie 2021 12:39

Adolescentul David Popovici a devenit sâmbătă primul campion european în bazin scurt al României, dar el vorbește în continuare despre o etapă de acumulare a experienței.

Anul 2021 a fost unul plin de provocări pentru puștiul în vârstă de 17 ani. Dincolo de lupta sa permanentă cu cronometrul despre care spunea că e o treabă extrem de minuțioasă, a trebuit să facă față diverselor competiții de seniori în care a participat în premieră. 

Ultima dintre ele a avut loc săptămâna trecută la Kazan, unde evoluția sa a avut mai multe aspecte. A început cu o copilărie, oprindu-se în serii la 400 de metri liber după 14 bazine, deși trebuia să facă 16.

12 medaliidin totalul de 13 cucerite de „tricolori” de-a lungul timpului la CE în bazin scurt au fost aduse de înotători, singura înotătoare care a urcat pe podium la această competiție fiind Beatrice Câșlaru, în 1996, când a cucerit argintul la 400 m mixt

După trei zile s-a resetat, a bifat calificarea în semifinale la 200 m liber, cu 1:43,43, apoi în penultimul act a parcurs cele opt bazine în 1:43,08, cel mai bun timp din concurs, iar sâmbătă a oprit cronometrul la 1:42,12. A fost din nou cel mai bun, chiar dacă după 50 de metri era al treilea, după 100 al patrulea, iar după 150 al doilea. 

David Popovici, despre drumul spre medalia de aur: „Poate că unii oameni se pot întreba de unde am venit, dar a durat destul de mult până să ajung aici”
David Popvici încadrat de olandezii Kroon și Pijnenburg pe podiumul de la 200 metri liber (foto: Imago)

I-a învins pe olandezii Luc Kroon (1:42,20) și Stan Pijnenburg (1:42,51) și a cucerit prima sa medalie într-un concurs de seniori. Totodată, ea înseamnă și primul titlu european al înotului românesc în bazin scurt din 1991, de când se organizează această întrecere.

David Popovici: „Asta am plănuit”

David a vorbit măsurat după succesul său. „E minunat. Sunt într-o fază a pregătirii și dezvoltării mele unde este vorba despre a căpăta experiență. În această etapă a carierei mele medalia de aur e mai mult decât binevenită. Asta am planificat cu antrenorul meu, să oprim cronometrul la 1:42, acesta fiind cel mai bun timp al meu și un nou record național”, a spus el.

În aceeași zi, a înotat și în semifinalele de la 100 metri liber, dar a avut al zecelea timp și nu a prins ultimul act. Evoluția de la Kazan și medalia cucerită întregesc anul în care toată lumea înotului a privit spre el, un an al evoluției și al schimbării.

„Anul olimpic a fost foarte greu”, a spus Popovici la Kazan. În luna mai era un puști despre care vorbeau doar specialiștii. După ce a făcut baremul pentru Tokyo, a captat atenția românilor. „Calificarea mi-a mâncat foarte mult din sănătatea mea mintală, aveam dubii, mă îndoiam de mine”, spunea el după ce atinsese unul dintre obiectivele stabilite împreună cu antrenorul său, Adrian Rădulescu. 

Atunci locul șase obținut la CE în bazin olimpic în proba de 100 metri liber i se părea ceva foarte tare, dar nu extrem de interesant. „Parcursul meu a fost cum mi-am dorit, nu a fost ceva peste noapte, poate că unii oameni se pot întreba de unde am venit, dar a durat destul de mult până să ajung aici”, spunea Popovici după revenirea de la Budapesta.

Ieșirea în lume a lui David Popovici

Apoi au venit luna iunie și Campionatele Europene de juniori, când întreaga lume s-a uitat spre Popovici, care la Roma a realizat cel mai bun timp al sezonului la 100 de metri, cucerind trei medalii de aur și una de argint. Dar dincolo de distincții și timp a impresionat cu tehnica sa. A fost numit fenomen, star, revelație.

David n-a avut prea mult timp să digere ce i s-a întâmplat în Italia pentru că în iulie s-a prezentat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a fost la două sutimi de bronz la 200 metri liber și pe locul șapte la 100 m. Degajarea din declarațiile sale i-a făcut pe mulți să-l privească diferit. 

David însă și-a văzut în continuare de drumul său. După o pauză de trei săptămâni, a intrat din nou în bazin și a muncit pentru a-și mai da oportunitatea „de a se distra alături de cei mai buni înotători ai lumii”, așa cum avea să spună înainte de startul Campionatelor Europenelor în bazin scurt.

Între Tokyo și Kazan, pe lângă vacanță, a luat și unele decizii care-i privesc viitorul. Deși avea numeroase oferte din SUA, a ales să rămână să se pregătească în România. „Nu rămân aici pentru că neapărat vreau să continui studiile în România, vreau să continui înotul alături de oamenii pe care îi am în jurul meu, în care am maximă încredere. 

Printre lucrurile de care aş putea să dispun eu în America ar fi parteneri de antrenament mai pregătiți, la nivelul meu sau poate mai sus, numai că din punctul de vedere al condițiilor, acum, cu echipa pe care o am şi care mă sprijină, îmi este foarte bine aici”, a detaliat el.

Tatăl lui David Popovici a dezvăluit motivul plecării de la Steaua la Dinamo: „Era evident”
NATAȚIE
Tatăl lui David Popovici a dezvăluit motivul plecării de la Steaua la Dinamo: „Era evident”

Cea de-a doua decizie a fost să treacă de la Steaua la Dinamo. „Am decis împreună cu părinţii mei că este cea mai bună soluție pentru mine în acest moment. Am venit aici pentru că vreau să evoluez ca sportiv”, spunea el în luna octombrie într-o conferință de presă când a fost prezentat la clubul din Ștefan cel Mare.

Atenția se mută pe Campionatele Mondiale

La Kazan a primit o confirmare că e pe drumul cel bun, dar David privea cu maturitate spre o altă competiție. „Primul obiectiv cu adevărat important cred că vor fi Mondialele de seniori din mai anul viitor, din Japonia. Am spus că m-am bătut cu nişte titani ai sportului, cu nişte rechini la Jocurile Olimpice. Cred că pe măsură ce o să cresc, şi este valabil şi pentru CM, mă voi bate ca de la rechin la rechin”, a spus el în stilul caracteristic. 

Până acolo, anul acesta mai are de bifat o competiție internațională, el urmând să participe în luna decembrie la Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Abu Dhabi.

La doar 17 ani, viitorul lui sună bine, mai ales dacă privim spre felul în care a evoluat cariera sa în acest an. De la puștiul de pe locul șase la puștiul cu aurul la gât.

Medaliile României la CE în bazin scurt

19964 medalii (3 de argint și una de bronz)
20021 medalie (bronz)
20042 medalii (2 de bronz)
20061 medalie (bronz)
20171 medalie (bronz)
20191 medalie (bronz)
20213 medalii (1 de aur, 1 de argint și 1 de bronz)

Glință, pe șase în ultima finală

Robert Glință a fost al șaselea în finala de la 100 de metri liber, cu un timp de 46.74. Înotătorul în vârstă de 24 de ani s-a înscris în această cursă de „amuzament”. 

„Am intrat în această probă doar să fiu înaintea lui Popovici și să ca să îmbunătățesc recordul național”, a spus glumind Glință. Lucru pe care l-a reușit, deși David Popovici stabilise noul record național la etapa de Cupa Mondială de la Kazan de la finalul lunii octombrie, Glință a reușit să bată acest timp în semifinale, el înregistrând 46.64 secunde.

Robert pleacă de la Kazan cu două medalii: una de argint la 100 m spate și una de bronz la 50 m spate. Sunt foarte fericit pentru timpii pe care i-am avut și pentru medaliile cucerite”, a subliniat el.

Citește și alte articole despre David Popovici:

INTERVIU EXCLUSIV Cum a fost primit succesul lui David Popovici în rândul echipei sale: „Ne bucurăm, dar deja aveam planul pregătit pentru următoarele săptămâni”

EXCLUSIV Dezvăluiri din interior » Cum a ajuns David Popovici de la CSA Steaua la CS Dinamo: „Aceste lucruri l-au determinat să facă pasul către noi”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
traian_v
traian_v  •  08 Noiembrie 2021, 16:06

A revolutionat inotul deja? Sau mai are de lucru?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează