SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE EUROPENE ÎN BAZIN SCURT

INTERVIU EXCLUSIV Cum a fost primit succesul lui David Popovici în rândul echipei sale: „Ne bucurăm, dar deja aveam planul pregătit pentru următoarele săptămâni”

Adrian Rădulescu, David Popovici, Ionuț Popa și Dragoș Luscan la prezentarea înotătorului la Dinamo
Adrian Rădulescu, David Popovici, Ionuț Popa și Dragoș Luscan la prezentarea înotătorului la Dinamo

Articol de - Publicat luni, 08 noiembrie 2021 12:16 / Actualizat luni, 08 noiembrie 2021 12:27

Dragoș Luscan, preparatorul fizic a lui David Popovici și unul dintre oamenii care lucrează aproape zilnic alături de înotător, a privit de acasă succesul înotătorului român care a luat aurul la 200m liber, la Campionatele Europene de natație în bazin scurt de la Kazan (Rusia).

Luscan, care e de trei ani alături de adolescent, a vorbit despre evoluția „tricolorului” la Kazan, dar și despre ce urmează pentru acesta.

„Avem o singură datorie față de el!” » Declarații la superlativ despre David Popovici: „Ține România în top!”
CAMPIONATELE EUROPENE DE NATAȚIE
„Avem o singură datorie față de el!” » Declarații la superlativ despre David Popovici: „Ține România în top!”

- Dragoș, ce înseamnă această reușită a lui David pentru echipa sa?
- E un lucru neașteptat, mai ales în condițiile în care nu s-a antrenat foarte mult într-un bazin de 25 de metri, e o performanță care ne-a luat prin surprindere pe toți, nefiind una dintre competițiile lui favorite pentru că nu are timp să dezvolte viteza absolută. Dar este un lucru extraordinar pentru toată lumea.

- De aceea a mers și la etapa de Cupă de Mondială, care a avut loc la Kazan la finalul lunii octombrie?
- Da, a fost o competiție care l-a ajutat să-și intre în formă și să-și seteze niște repere în bazin scurt. E destul de greu pentru că sunt destule diferențe între probele din bazin scurt și cele din cel de 50 de metri. Specificul lui este să dezvolte viteză după o anumită distanță, iar aici când dezvoltă viteza respectivă trebuie să se oprească și să se întoarcă. A demonstrat încă o dată valoarea pe care o are și o să mai demonstreze și în viitor.

Reacție bună a lui David Popovici

- Ce obiective avea el pentru această competiție?
- Ținând cont de vârsta și de faptul că este prima sa competiție de seniori de acest gen, însăși calificarea în finale era un obiectiv destul de bun și îndrăzneț. În plus, trebuia să se testeze, să vedem cam care sunt reperele pentru viitor în tipul acesta de competiții, mai ales că nu este o întrecere olimpică, dar e una importantă.

- Ai vorbit cu el de când e la Kazan?
- Da, permanent și a reacționat bine și după ce s-a întâmplat în cursa de 400 de metri. Din punctul meu de vedere, dacă era al doilea sau al treilea în timpul cursei, nu s-ar mai fi oprit. Faptul că nu se antrenează în genul acesta de bazin l-a bulversat puțin. Nu are decât de învățat din ce i se întâmplă, fie că este vorba despre medalie, fie că este vorba despre boacăna de la 400, învățam și din ce s-a întâmplat la 100. Ne facem repere pentru competițiile următoare, cum ar fi Campionatele Mondiale de la Abu Dhabi în bazin scurt din luna decembrie, dar și cele din anii viitori.

Revenirea complicată

- Deci e o bucurie moderată și conștientă?
- Da, suntem toți foarte fericiți și mândri de David. Ne bucurăm, dar deja aveam planul făcut pentru următoarele trei săptămâni în care o să ne pregătim pentru Abu Dhabi. Suntem concentrați pe ce urmează. Știm foarte bine că e doar o etapă din ceea ce o să vină, și cu bune și cu rele.

- Cum a fost revenirea în pregătirea după pauza de trei săptămâni pe care a avut-o, a fost greu, a fost ușor?
- Nu a fost deloc ușor pentru că avem un adolescent care a fost la competiția supremă, unde a avut un rezultat foarte bun, a trebuit să-l aducem înapoi în formă. Ne-am reobișnuit cu toți, acum se călește, știm pe viitor ce are de făcut, știe cum să managerieze situația aceasta. 

A fost destul de asaltat de fani, de admiratori, de iubitori ai înotului, de presă, de multă lume, dar a trecut foarte bine peste perioada asta, a reușit destul de repede să o facă și foarte mult de unul singur. Noi îi mai dăm sfaturi ca să treacă mai bine peste momentele acestea. La fel și familia, că până la urmă familia are cel mai important rol în lucrul acesta. S-a montat destul de bine pentru competiția aceasta și ca dovadă e rezultatul pe care l-a obținut.

Citește și alte articole despre David Popovici:

David Popovici, despre drumul spre medalia de aur: „Poate că unii oameni se pot întreba de unde am venit, dar a durat destul de mult până să ajung aici”

EXCLUSIV Dezvăluiri din interior » Cum a ajuns David Popovici de la CSA Steaua la CS Dinamo: „Aceste lucruri l-au determinat să facă pasul către noi”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
329142101266911
Jean Florian  •  09 Noiembrie 2021, 10:28

el mai are timp ... dar al tau a trecut pentru ca la varsta lui ai revolutionat doar spatele blocului, in colt, cand fumai cu baietii chiulind de la romana si mate'

traian_v
traian_v  •  08 Noiembrie 2021, 13:28

Deci gata, a revolutionat inotul? Sau mai trebuie facut ceva?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează