SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

DEZBATERE GSP. Atenție la Jocurile Olimpice! Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 85 de ani

Articol de - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 10:27 / Actualizat miercuri, 06 ianuarie 2021 18:52

Gazeta Sporturilor a deschis prima ediție a lunii ianuarie cu o dezbatere amplă despre provocările anului sportiv 2021. Analiza poartă semnătura lui Dan Udrea, jurnalist GSP cu peste 20 de ani experiență în presa de sport.

Teama lui Udrea la început de 2021: Ne întoarcem înapoi cu 85 de ani?

Cu un decalaj de un an, Olimpiada se va ține în vară la Tokyo, cu un buget uluitor: 13 miliarde de euro. Cât bugetul Bucureștiului pe cel puțin 6 ani!

Dimensiunea planetară a acestei competiții, dar mai ales trecutul nostru glorios ne fac să așteptăm cu speranță Jocurile.

DEZBATERE GSP. Atenție la Jocurile Olimpice! Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 85 de ani
Nadia Comăneci la paralele, aparatul care i-a adus prima notă de zece la Montreal FOTO Guliver/GettyImages

Știm totuși că suntem pe o pantă descendentă. Asta ne îndeamnă la moderație, dacă nu ne sugerează chiar să ne pregătim și de o catastrofă. Sportivă, evident. În ultimii 20 de ani, de la o ediție la alta am tot căzut. De la înălțimea celor 26 de medalii obținute la Sydney, în 2000, am ajuns doar la 5 prezențe pe podium în 2016 (4 după ce Gabriel Sîncrăian a picat testul antidoping și a pierdut bronzul la haltere), în Brazilia, unde am avut doar un aur. Un singur aur! Mai puțin decât la Rio am bifat ultima dată la Helsinki, în 1952, 4 medalii.

DEZBATERE GSP. Atenție la Jocurile Olimpice! Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 85 de ani
România vrea să spele imaginea de la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, de la Rio, unde a participat cu 97 de sportivi. A obținut o medalie de aur, una de argint și una de bronz.

Dacă nu vom câștiga nicio medalie de aur în Japonia, ceea ce n-ar fi deloc o surpriză, atunci sportul românesc s-ar întoarce practic în urmă cu 85 de ani. Înainte de Al Doilea Război Mondial, când la ediția de la Berlin, din 1936, n-am câștigat nicio probă, la nicio disciplină!

DEZBATERE GSP. Atenție la Jocurile Olimpice! Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 85 de ani
Canotajul e printre puținele noastre speranțe la medalii FOTO Cristi Preda

ROMÂNIA LA JO ÎN ULTIMII 20 DE ANI

EDIȚIAGAZDATOTAL MEDALIIMEDALII DE AUR
2000Sydney2611
2004Atena198
2008Beijing84
2012Londra92
2016Rio41

Citește AICI toate cele 10 teme de discuție lansate de Dan Udrea în Gazeta Sporturilor

VIDEO. JO, incerte și pentru 2021? Mesajul descurajant dinspre Japonia

Citește și alte știri din sportul românesc:

Avem toate detaliile din contractul lui Dan Petrescu în Turcia » Salariu fabulos + bonusuri fantastice

Gală de senzație anunțată în România » Cătălin Moroșanu se va retrage cu lupta mult așteptată + Benny Adegbuyi și frații Stoica, meciuri de răsunet

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
441147073933764
Laura Carlescu-Badea  •  06 Ianuarie 2021, 18:43

Buna seara,dle Udrea, cred ca s-a strecurat o greșeală în analiza dumneavoastră- la Rio delegația olimpica a României a obținut 4 medalii: una de aur (echipa de spada), una de argint (tenis - dublu) și doua de bronz (canotaj 8+1 si lupte libere)!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează