SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Episoade aparte din copilăria Elisabetei Lipă: „Eram cu muncile mai grele. Prin grădină, adăpam animalele...”

Elisabeta Lipă
Elisabeta Lipă

Articol de - Publicat miercuri, 01 februarie 2023 19:03 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2023 19:07

Elisabeta Lipă, 58 de ani, a rememorat momentele copilăriei într-un sat din nordul Moldovei, „Uța” fiind „băiatul” tatei la diverse munci pe lângă casă.

Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, este a doua cel mai medaliată sportivă olimpică a României, cu 8 prezențe pe podium, cinci pe treapta de aur, după Nadia Comăneci, care are 9. 

Invitată în cadrul emisiunii „La cină cu Ionela Năstase și Adi Hădean”, la Digi24, fosta sportivă legendară a detaliat câteva aspecte mai puțin cunoscute din viața ei.

Detalii de culise despre cel mai scump transfer al iernii » Negocieri continue timp de 20h + mutarea căzuse cu 4 ore înainte de finalul perioadei de mercato
Chelsea
Detalii de culise despre cel mai scump transfer al iernii » Negocieri continue timp de 20h + mutarea căzuse cu 4 ore înainte de finalul perioadei de mercato

Momente neștiute din viața Elisabetei Lipă

Cvintupla campioană olimpică a rememorat momentele amuzante legate de meniul pe care-l avea ca sportivă: „Mama zice că gătesc foarte bine, dar și foarte rar. Sunt atentă la ceea ce mănânc. Ca sportiv de performanță aveam un nutriționist. Când voiam să ieșim din tipar, se uita antrenorul la noi: «Sunteți cam obosite. Ce ziceți dacă facem un party?». 

Petrecere însemna meniu de nuntă, chifteluțe, ceapă verde, alte chestii pe care nu le consumai de regulă. A doua zi aveai chef de antrenamente de parcă stătuseși acasă o săptămână. Era la nu știu cât timp, nu făceam nunta asta periodic”.

Ce i-a spus tatăl viitoarei campioane

Practica baschetul la Botoșani, la liceu, când a fost direcționată către canotaj. Elisabeta Lipă provine dintr-un sat, Siret, din nordul Moldovei. 

„Cu mama vorbesc ucraineană. «Îmi merge limba mai bine», îmi spune mama. Vara, mama stă acolo, are 91 de ani, iarna, vine la București. Bunica, Dumnezeu să o odihnească!, până să ne strige Livia, pe sora mea, și pe mine Elisabeta, ne apela cu Uța și Duța. Eu Uța că-s mai mică. 

Sora mea făcea mâncare și curățenie prin casă, eu muncile cele mai grele, prin grădină, adăpam animalele. Îmi doream să mai inversăm rolurile, dar tata zicea: «Ea e mai firavă, tu ești băiatul meu, pe care nu-l am!». Tata era negustor de lemne, mă lua cu el peste tot”, a mărturisit Elisabeta Lipă.

Mi se împleticesc lacrimile când aud imnul național și știu că a cântat și pentru mine, special. Asociez intonarea imnului cu perioada când am ieșit campioană olimpică, e greu să ștergi acele sentimente din memorie.

Medalia de aur olimpic echivala pe vremea lui Ceaușescu cu un sfert dintr-o mașină Dacia. Acum, un titlu olimpic a fost 140.000 de euro.

Mi-am dorit să particip la a 6-a ediție de Jocuri Olimpice ca să ajung chestor de poliție. Mi-am dorit să sparg această barieră, femeile avansau doar până la gradul de colonel. Nu m-am lăsat până nu am fost avansată până la gradul de chestor de poliție, adică general. Știu să trag cu arma! Îmi trebuiau note, calificative. 

- Elisabeta Lipă

Mai multe știri din sporturi: 

În 2014, îi dădea lecții de tenis lui Klaus Iohannis, acum e la un pas de intrarea în Top 100 » Românul e pe val: două trofee în 2023 și o victorie contra fostului #2 mondial!

Sistemul prin care Novak a dat bani Federațiilor stârnește nemulțumiri: „Cum să faci rezultate fără bani?” » Cum s-au împărțit sumele și cine a pierdut față de 2022

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează