SPORTURI  »  ALTELE  »  ANALIZĂ

Hamilton și alți oameni-record » Performanțele istorice din sport spulberate în ultimii 10 ani

Lewis Hamilton sărbătorind a 92-a victorie cu trofeul din Portugalia și sticla de șampanie FOTO Guliver/GettyImages
Lewis Hamilton sărbătorind a 92-a victorie cu trofeul din Portugalia și sticla de șampanie FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 27 octombrie 2020 09:20 / Actualizat marti, 27 octombrie 2020 14:11

Lewis Hamilton a adunat 92 de victorii în Grand Prix-uri de F1, depășindu-l pe Michael Schumacher, cel care deținea recordul din 2006

Performanțele în sport sunt făcute pentru a fi ajunse și doborâte și asta se întâmplă și celor mai impresionante recorduri, cele care par că vor rezista o veșnicie. Exemplul cel mai recent vine din Formula 1, acolo unde Lewis Hamilton amenința deja de câteva curse reperul istoric fixat de Michael Schumacher.

Germanul strânsese 91 de victorii în Grand Prix-uri, de la primul său succes, obținut în 1992 în Belgia, până la ultimul din carieră, China 2006. Britanicul a reușit să pună în dreptul său izbânda cu numărul 92 în Marele Premiu al Portugaliei, o cursă pe care a încheiat-o cu un avans de 25 de secunde, dar și cu crampe și un vârtej de emoții pozitive. 

„Nu ne culcăm pe lauri" 

Într-un fel, nu i-a fost ușor. A trebuit să gestioneze pneurile în condiții de temperatură scăzută și să se adapteze vântului schimbător. Dar asta fac sportivii excepționali, știu să-și valorifice atuurile în medii neprietenoase. În cazul britanicului, de multe ori ceea ce iese în față este talentul lui pur, de netăgăduit. „Spre final, mă gândeam la ce voi spune și ce nu, la ceea ce este potrivit", a mărturisit Lewis după cursă. 

Hamilton și alți oameni-record » Performanțele istorice din sport spulberate în ultimii 10 ani
Lewis Hamilton pe circuitul din Portugalia FOTO Guliver/GettyImages

Pentru el, țintele sunt mereu acolo, în vizor, dar păstrează un dram înțelept de rezonabil în tot ceea ce își propune. „Nu cred că, așa cum se spune, limita este cerul. Depinde de cât de mult ne dorim, de cât suntem dispuși să ridicăm ștacheta", a elaborat. „Prin istoria comună, prin felul în care muncim, nu ne culcăm pe lauri. Tragem în continuare, urcăm. Fiecare cursă pare că este prima. Nu știu cum e posibil, dar așa pare. Încă sunt multe lucruri de făcut. Asta mă menține inspirat. Sunt timpuri speciale", a adăugat Hamilton, care a smuls prima sa victorie în F1 în 2007, în Canada, când era la McLaren. 

Felicitări de la rivali 

Reușita sa a fost imediat prețuită de rivalii din Marele Circ. „Sunt fericit pentru el", a spus cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel. „Merită fiecare victorie pe care a obținut-o. Sunt sigur că va ajunge la 100. Cred că nu îl prețuim destul", a adăugat germanul. 

„Toată lumea știe că este foarte rapid, dar are un atu puternic și în faptul că e extrem de consistent, rareori comite o greșeală. De aceea a ajuns atât de repede la asemenea cifre. E pur și simplu impresionant" au fost cuvintele olandezului Max Verstappen. „O realizare uimitoare. Jos pălăria, respect", a punctat laconic și coechipierul lui Hamilton, Valtteri Bottas. 

Sextuplul campion mondial este foarte aproape să îl egaleze pe Schumacher și la numărul de titluri. Germanul în vârstă de 51 de ani, retras din F1 în 2012 și aflat din 2013 într-o stare fizică precară în urma unui accident la schi, suferit în decembrie 2013, are 7 coroane. 

Cu un avans de 77 de puncte față de al doilea clasat la general, Bottas, Lewis e pe drumul drept de a cuceri un nou titlu și în acest sezon atipic de F1. Dublă istorie imensă pentru un pilot care mai poate continua la nivel înalt măcar câțiva ani. 

„Uneori mă mir: Jeez, am 35 de ani! Mă simt încă puternic fizic, dar sigur că te întrebi în ce moment vei atinge plafonul, apoi vei începe să pierzi din performanță. Dar încă nu e cazul"-Lewis Hamilton 

„Nu mă plictisesc niciodată de întrebări despre Lewis pentru că în 10 sau 20 de ani ne vom uita în urmă și vom recunoaște ce pilot special este" -Toto Wolff, boss Mercedes 

Până la 40 de ani? 

Înainte de a începe conferința de presă de după cursă, Hamilton și Verstappen au stat un pic de vorbă despre reușita britanicului. „Lewis a spus că trage tare pentru că vrea să fixeze sus ștacheta, de aceea trebuie să muncesc mult ca să ajung și eu acolo", a dezvăluit olandezul. „E uimitor. Mă face să rămân în sport până la 40 de ani sau ceva de genul acesta", a adăugat pilotul în vârstă de 23 de ani. „Va dura atât de mult, nici nu vreau să mă gândesc", a punctat, semiamuzat, Max.

Topul victoriilor în F1

1. Lewis Hamilton 92
2. Michael Schumacher  91
3. Sebastian Vettel  53
 4. Alain Prost 51
5. Ayrton Senna  41
6. Fernando Alonso  32
7 . Nigel Mansell  31
 8. Jackie Stewart  27
 9.-10. Jim Clark  25
 Niki Lauda  25

TENIS. Cei trei care au spulberat recordurile  

Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic au impus noi standarde în tenisul masculin, iar întrecerea lor a produs multe momente în care au fost stabilite noi borne

Hamilton și alți oameni-record » Performanțele istorice din sport spulberate în ultimii 10 ani
Rafael Nadal (plan îndepărtat) și Novak Djokovic înfruntându-se în finala de la Roland Garros 2020 FOTO Guliver/GettyImages

Înainte de era celor trei mari, recordurile din tenisul masculin păreau de neclintit. Pete Sampras adunase 14 trofee de Mare Șlem, odată cu triumful de la US Open 2002. În 2000, la Wimbledon, el trecuse de Roy Emerson, care câștigase 12 titluri de Grand Slam, ultimul cucerit în 1967. Americanul cucerise prima cupă în 1990, tot la New York. 

Recordul lui Sampras a durat însă doar șapte ani pentru că Roger Federer a ajuns la 15 victorii în întrecerile de Grand Slam în 2009, la Wimbledon, primul său succes venind în 2003, tot pe iarba londoneză. Elvețianul, 39 de ani, nu s-a oprit acolo și a ridicat ștacheta în următorii ani până la 20, el reușind acest lucru la Australian Open 2018. 

„Doar un pas" 

Performanța stabilită de Pete Sampras a fost depășită și de Rafael Nadal, 34 de ani, în 2017 la Roland Garros, spaniolul reușind de asemenea să egaleze pe zgura de la Paris, dar în 2020, recordul lui Roger Federer. Cel dintâi succes în aceste competiții datează din 2005, de la Roland Garros. „Pentru mine este un mare pas în istoria tenisului, sunt mândru că am ajuns la 20, dar e doar un salt în cariera mea. Mă bucur că am ajuns aici și sunt în această competiție cu Roger și Novak", a spus Nadal la Paris. 

Novak Djokovic, 33 de ani, l-a depășit pe Sampras la acest capitol în 2019, la Australian Open, sârbul având prima bornă de Grand Slam în 2008, tot la Melbourne. Nole e la trei lungimi distanță de Nadal și Federer în clasamentul din toate timpurile, cu 17 trofee. 

E de remarcat că toți trei au depășit performanța lui Pete la turneele unde dețin și cele mai multe trofee și unde au depășit alte recorduri. Elvețianul are în palmares opt cupe la Wimbledon, trecând peste cele 7 ale lui Sampras, spaniolul are 13 la Roland Garros, unde etalonul erau cele șase ale lui Bjorn Borg, în timp ce sârbul are 8 la Australian Open, unde Federer și Emerson se impuseseră de câte șase ori. Doar la US Open, cei trei nu au reușit să doboare recordul care este de șapte trofee. 

Mai sunt piscuri de atins 

Un alt capitol important la care se întrec cei trei este totalul săptămânilor petrecute pe primul loc în ierarhia mondială. Din nou, Pete Sampras era reperul, el ajungând la borna 286, care a fost depășită de Roger Federer, 310, și de Novak Djokovic, care a ajuns la 292. Nadal a rămas la 209. Sunt multe clasamente unde cei trei sunt superiori generațiilor anterioare, însă sunt și performanțe la care nu au ajuns încă. 

Niciunul dintre ei nu a reușit să câștige toate cele patru turnee de Mare Șlem într-un singur an, lucru atins de Rod Laver în 1962 și în 1969, cel care deține recordul și pentru toate tipurile de turnee câștigate, cu 200 de triumfuri, număr de care Federer, Nadal și Djokovic sunt departe, Roger are 103, Rafael 86, iar Novak 81. 

Trofee de Mare Șlem pentru cei numiți „The Big Three"

JucătorAustralian OpenRoland GarrosWimbledonUS Open
Rafael Nadal11324
Roger Federer6185
Novak Djokovic8153

GIMNASTICĂ. Fenomenul Biles 

Hamilton și alți oameni-record » Performanțele istorice din sport spulberate în ultimii 10 ani
Simone Biles în acțiune la CM 2019 FOTO Guliver/GettyImages

Americanca Simone Biles a devenit anul trecut cea mai medaliată gimnastă la Campionatele Mondiale din toate timpurile, atât la masculin, cât și la feminin. În vârstă de 23 de ani, ea a acumulat, la Stuttgart, în 2019, un total de 25 de distincții, depășindu-l pe Vitaly Scherbo, care se oprise la 23 în anii 90. Ea a ajuns la această sumă impresionată participând la întrecerea mondială în 2013, 2014, 2015, 2018 și 2019. 

Tot în Germania, ea trecuse și de reperul feminin, care era Svetlana Khorkina, al cărei total se oprise la 20 de distincții în 2003. Dintre acestea, 19 sunt de aur, trei de argint și trei de bronz. La Jocurile Olimpice, recolta lui Biles nu este atât de bogată, ea participând doar la ediția din 2016, unde a cucerit cinci distincții. La JO, recordul este deținut de Larisa Latynina, rusoaica adunând 18 medalii la edițiile din 1956, 1960 și 1964. 

ÎNOT. Opt bani de aur olimpic

În 1972, la ediția JO de la Munchen, americanul Mark Spitz reușea o performanță uluitoare: cucerea 7 medalii de aur și stabilea recorduri mondiale în toate probele dominate, 100m, 200m liber, 100m, 200m fluture, 4x100m, 4x200m liber, 4x100m mixt. Cine ar fi putut să doboare așa ceva? 

A trebuit să treacă 36 de ani până când un alt sportiv excepțional, unul dintre cei mai mari din istorie, să reușească. Michael Phelps, talent precoce, și-a atins perfecta maturitate sportivă în 2008, la Beijing. A câștigat acolo 8 titluri olimpice, în aceleași probe precum compatriotul său în 1972 plus cea de 400m mixt. 

Hamilton și alți oameni-record » Performanțele istorice din sport spulberate în ultimii 10 ani
Michael Phelps în acțiune la JO 2016 FOTO Guliver/GettyImages

Cum își privește astăzi americanul realizările? „Mereu am continuat, nu m-am oprit. Bate recordul de 10 ori! Păstrează-l 18 ani! Este vorba despre longevitate. Multă lume îmi trimite mesaje la diferite aniversări", a spus fostul înotător în New York Times. Pentru el însă, cea mai prețioasă medalie e ultima, cea de la Rio de Janeiro, deși, adaugă, „e greu să las deoparte ce s-a întâmplat la Beijing".  În 2012, la Londra ela reușit să devină cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, depășind-o pe gimansta Larisa Latynina, care avea 18 distincții olimpice.

Top medalii olimpice

SportivDisciplină Număr
1. Michael Phelps (SUA) înot28
2. Larisa Latynina (URSS) gimnastică 18
3.-4. Nikolai Andrianov (URSS) gimnastică 15
Marit Bjorgen (Nor)schi fond 15
5.-8. Ole Einar Bjorndalen (Nor)biatlon13
Boris Șahlin (URSS) gimnastică 13
Edoardo Mangiarotti (Ita)scrimă13
Takashi Ono (Jap)gimnastică 13

Citește mai multe știri din sport:

Reguli dure la Campionatul European » Un singur caz de COVID-19 poate însemna descalificarea

Motivul surprinzător pentru care Simona Halep și celelalte jucătoare sunt discriminate în circuit: „90% din oameni văd tenisul dintr-un singur unghi”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
tororosso
tororosso  •  27 Octombrie 2020, 15:18

A face o comparație intre Michael Schumacher și Hamilton este ca și când comparii Trabantul cu Ferrari . Ce curse și ce concurenți unu și unu erau pe vremea lui Șumi și ce curse și concurenți sunt acuma . F1 numai este demult ceace a fost odinioară și nici concurenții. Cei ca Schumacher . Ayrton Senna ,David Couldhard , Mika Häkkinen se nasc odată la 100 de ani .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează