SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

Premieră românească: Horia Colibășanu a reușit să cucerească vârful Kangchenjunga, 8586 metri

Horia Colibășanu/ foto Club Sportiv Alternative Timișoara
Horia Colibășanu/ foto Club Sportiv Alternative Timișoara

Articol de GSP - Publicat sambata, 07 mai 2022 15:32 / Actualizat sambata, 07 mai 2022 16:28

Alpinistul român Horia Colibășanu a cucerit vârful Kangchenjunga, 8586 metri, în premieră pentru un sportiv din România, anunță Clubul Alternative Timișoara printr-un comunicat de presă.

Kangchenjunga, care aparține munților Himalaya, este al treilea cel mai mare din lume. Horia Colibășanu a reușit să îl „cucerească” fără oxigen oxigen suplimentar.

Episodul 4: Steaua - Barcelona 2-0 » Duckadam n-a fost mare doar la penalty-uri!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 4: Steaua - Barcelona 2-0 » Duckadam n-a fost mare doar la penalty-uri!

Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga

07.05.2022 – Astăzi, în jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce pe vârful Kangchenjunga (8586 m.), al treilea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei prin telefonul-satelit după ce începuse deja coborârea. Traseul a fost foarte lung și obositor, a mai spus sportivul, aflat în drum spre Tabăra 4 a muntelui (de la 7600 de metri). Acolo îl așteptau colegii de expediție, românul Marius Gane și slovacul Peter Hámor, care renunțaseră la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Ascensiunea a durat patru zile, fiind precedată de trei săptămâni de aclimatizare și echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8000 de metri neatins până acum de români. Horia Colibășanu a făcut prima încercare de ascensiune pe Kangchenjunga în urmă cu 10 ani, când a ajuns la aproximativ 8400 de metri.

Sportivul din Timișoara își trece în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul din cei mai dificili munți din Himalaya, cu o rată foarte ridicată a mortalității, de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputația de „vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

-comunicat de presă Club Sportiv Alternativ Timișoara

Cine este Horia Colibășanu

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. 

A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național „Steaua României”, grad de Cavaler, anunță Clubul Sportiv Alternativ Timișoara

Citește și:

Scandal la Miami: Hamilton a decis să protesteze în conferință „acoperit” de bijuterii! » „Dacă nu mă lasă să concurez, atunci așa să fie"

Situație uluitoare în UFC » De ce a fost deposedat de titlu campionul la categoria ușoară, chiar înainte de a-și apăra centura

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  07 Mai 2022, 18:41

Asta DA performanta! Nu ca fecesebe ia bataie de la craiova. Sau ca dinamo bate pe botosani. Felicitari Horia!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează