SPORTURI  »  ALTELE  »  DECES

Ilie Năstase, tulburat de moartea lui Ivan Patzaichin: „E un geniu, iar geniile nu mor!” + „Cei de astăzi nu i-ar fi făcut statuie”

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani / foto: GSP +8   FOTO
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani / foto: GSP

Articol de GSP - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 13:09 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 14:16

Ivan Patzaichin a murit. Ilie Năstase (75 de ani), primul număr unu mondial din istoria ATP și un alt sportiv de seamă al României, a reacționat după dispariția legendarului canoist. 

„Era un om deosebit, un om bun. Nu vorbea foarte mult. Era simplu și nu vorbea deloc despre performanțele lui extraordinare. După mine, el rămâne campionul nostru, al României. E o zi tristă nu doar pentru întregul românesc, ci pentru întreaga Românie

Foarte bună inițiativa celor de la Dinamo de a-i amplasa o statuie în fața stadionului. Ar fi trebuit să fie pusă și în altă parte, să vadă copiii cine a fost Patzaichin. Dacă cei de la Dinamo nu-i făceau statuie, cei de astăzi nu i-ar fi făcut. Patzaichin e un geniu, iar geniile nu mor. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Ilie Năstase, la Antena 3. 

Statuia lui Ivan Patzaichin a fost dezvelită în 2002, fiind situată în fața stadionului Dinamo. Totuși, fostul mare canoist avea să declare peste ani că nu și-a dorit să primească o astfel de recompensă.

Copleșitor! Cum și-a cunoscut Ivan Patzaichin soția: „A fost dragoste la prima vedere”
IN MEMORIAM
Copleșitor! Cum și-a cunoscut Ivan Patzaichin soția: „A fost dragoste la prima vedere”

Mihai Covaliu: „Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!”

Ivan e o legendă nemuritoare a sportului românesc şi mondial. Pentru noi, Ivan e campionul dintre oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost campiOm, o poveste fără sfârşit a sportului românesc. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruieşti, te pregăteşti şi crezi în tine. 

Că poţi vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe, că trebuie să dai înainte să primeşti şi că nu e nimic mai înălţător decât să îi ajuţi pe alţii să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan! Rămas bun, Ivan! Pentru noi eşti nemuritor! - Mihai Covaliu, președintele COSR

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

  • Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
  • În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
  • Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.
  • Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

În noiembrie 2019, Gazeta Sporturilor i-a dedicat lui Ivan Patzaichin o ediție anivesară, din care n-au lipsit imagini de colecție din viața și cariera fostului mare sportiv.

În canoe, alături de cățelușa Blanche  / foto: Gazeta Sporturilor
La începuturile carierei, un tânăr cu talent și multă ambiție / foto: Gazeta Sporturilor
Adept al cantonamentelor la altitudine, pe schiuri, la Piatra Arsă FOTO Cristi Preda
Ivan Patzaichin era un obișnuit al galeriilor de artă  / foto: Gazeta Sporturilor
Canotca, invenția campionului în care se regăsește spiritul Deltei FOTO Gazeta Sporturilor
+4 FOTO

Vezi și: 

IN MEMORIAM 5 povești emblematice cu Ivan Patzaichin: de la primul triumf, până la pagaia ruptă și finalul de aur

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce” » Mesajul emoționant al familiei lui Ivan Patzaichin

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (5)
titiduru22
titiduru22  •  06 Septembrie 2021, 01:46

Nastase tot la problema statuii a ajuns . Omul e obsedat de statui .

bazinga
bazinga  •  05 Septembrie 2021, 17:45
Postat de luisharcsa pe 05 Septembrie 2021, 16:37

Bah nastase bah, tu nu ai dreptul sa vorbesti de Ivan Patzaichin. El a fost si campion, si om. Tue esti un nimic. Ai inteles?

Nici chiar asa....fa o delimitare intre Nastase, sportivul si Nastase, omul! Un nimeni nu a fost....noi suntem anonimi si nimeni....de Nastase stiu milioane de oameni...de tine sau de mine...doar familiile,rudele si prietenii nostri stiu ...nu-i asa ?

bazinga
bazinga  •  05 Septembrie 2021, 17:43

Nimeni nu e nemuritor....nimeni !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează