SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDIE

A murit Ivan Patzaichin » Veste tragică: a încetat din viață unul dintre cei mai mari sportivi ai României

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani. +8   FOTO
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

Articol de - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 10:09 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 17:20

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

De 3 luni, fostul mare canoist era internat la Spitalul „Elias”, după ce, în februarie, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață. 

Trupul neînsufleţit al marelui campion va fi depus mâine, la ora 12.00, la sediul clubului Dinamo. Detaliile despre înmormântarea acestuia urmează să fie stabilite şi făcute publice.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce - mesajul familiei lui Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

  • Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
  • În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
  • Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur. 
  • Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.
Povești de cabană cu Ivan Patzaichin » Reportaj special semnat de Luminița Paul și Cătălin Tolontan, în intimitatea marelui campion
DECES
Povești de cabană cu Ivan Patzaichin » Reportaj special semnat de Luminița Paul și Cătălin Tolontan, în intimitatea marelui campion

22 de medalii mondialeare "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz

9 titluri mondialeare Ivan Patzaichin, cucerite între 1970 şi 1983, dintre care trei la simplu, atît pe distanţa de 1.000 m, cît şi pe cea de 10.000

Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

În canoe, alături de cățelușa Blanche  / foto: Gazeta Sporturilor
La începuturile carierei, un tânăr cu talent și multă ambiție / foto: Gazeta Sporturilor
Adept al cantonamentelor la altitudine, pe schiuri, la Piatra Arsă FOTO Cristi Preda
Ivan Patzaichin era un obișnuit al galeriilor de artă  / foto: Gazeta Sporturilor
Canotca, invenția campionului în care se regăsește spiritul Deltei FOTO Gazeta Sporturilor
+4 FOTO

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur!” 

În 2020, Ivan Patzaichin a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, când a vorbit despre regretele carierei sale: 

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”

În noiembrie 2019, în momentul în care a împlinit 70 de ani, Ivan Patzaichin a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor, în care a trecut în revistă principalele borne ale carierei sale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Editorialul lui Cătălin Tolontan: Ivan Patzaichin a murit după ce ne-a învățat pe toți că incurabilul și imposibilul sunt vorbe supraevaluate

La 71 de ani, marele campion lasă în urmă o carieră de poveste și milioane de oameni care poate că îi datorăm ceva.

Vintilă Mihăilescu a scris, în 2015, o carte despre Ivan Patzaichin. Antropolog profesionist care a continuat să învețe pe coclaurile României reale, fără să disprețuiască oamenii obișnuiți sau să-i învețe cum să-și trăiască viața, Mihăilescu a încercat să înțeleagă din ce a venit enorma putere interioară a lui Ivan. 

Ce a însemnat Ivan Patzaichin pentru sportul nostru? Citește continuarea aici. 

VIDEO Ivan Patzaichin: „Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur!”

Povestea unei fotografii: pentru Ivan, am dat haina de pe mine

Stadionul Dinamo, loc de pelerinaj după moartea lui Ivan Patzaichin: „Odihnește-te în pace, campionule!”

5 povești emblematice cu Ivan Patzaichin: de la primul triumf, până la pagaia ruptă și finalul de aur

EXCLUSIV Gică Hagi îngenunchează: „Patzaichin a fost idol pentru mine. Azi, România a pierdut poate cel mai mare sportiv”

Ilie Năstase, tulburat de moartea lui Ivan Patzaichin: „E un geniu, iar geniile nu mor!” + „Cei de astăzi nu i-ar fi făcut statuie”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (46)
doar..titi
doar..titi  •  07 Septembrie 2021, 10:36

a murit patzaichin ...Dumnezeu sa-l odihneasca !!da gata , e prea mult !!aberatii cu 3 -5 -10 statui ??!!bai oameni buni ..a murit Mangeron ..care a inventat formula pentru acceleratiile gravitationale de ordin superior..fara de care apollo nu ajungea in spatiu ...a murit Paulescu ..cate a inventat insulina ..cu impact IMENS pentru intreaga omenire !!la astia cate statui s-au facut ??cati jurnalisti au habar macar cu ce se mananca astea??!!cu tot respectul ..NIMENI nu stie cine a fost primul castigator de olimpiada ...da aproape toti stiu de un sofocle , aristotel , pitagora etc !!

368023036732853
Iuga Mircea  •  06 Septembrie 2021, 07:03

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace !!!

1745flo
1745flo  •  05 Septembrie 2021, 22:41

Nea Nelu bolșevicu e tot bine mersi?

Vezi toate comentariile (46)
Comentează