SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

Investigația contra Rusiei s-a finalizat: 298 de dosare de dopaj predate federațiilor internaționale

Multe cazuri de dopaj ale sportivilor ruși au fost dezvăluite după reanalizarea probelor de la Soci 2014 FOTO Guliver/GettyImages
Multe cazuri de dopaj ale sportivilor ruși au fost dezvăluite după reanalizarea probelor de la Soci 2014 FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 01 mai 2020 14:54

Agenția Mondială Anti-Doping a anunțat că a predat către 28 de organizații anti-doping cele 298 de dosare în care sunt implicați sportivi din Rusia. 

A fost nevoie de un an întreg pentru încheierea unei anchete complexe, al cărei subiect este dopajul instituționalizat în cazul uneia dintre cele mai mari puteri ale sportului mondial, Rusia. Operațiunea LIMS (Laboratory Information Management System) a pornit de la informații din interior, având drept țintă laboratorul anti-doping din Moscova. Inițial, oficialii ruși au pus piedici investigației, refuzând accesul la datele stocate și furnizând apoi informații modificate.

Drept urmare, Rusia a fost declarată neconformă la finele lui 2019 și a primit o interdicție pe o perioadă de 4 ani, pe care oficialii de la Moscova vor s-o atace printr-un apel. Din cele 298 de cazuri, 153 nu au fost afectate de manipularea datelor. Dosarele au fost predate de AMA către 28 de organizații anti-doping, inclusiv 27 de federații internaționale și un eveniment major, pentru a lua hotărârile pertinente în fiecare situație în parte. 

Mii de probe împotriva Rusiei

A fost cea mai complexă anchetă în domeniul antidopingului de până acum, echipa de investigatori a făcut o muncă incredibilă, care a implicat mii de probe”, a spus preşedintele AMA/WADA, polonezul Witold Banka. 

La începutul lunii trecute, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a amânat pe termen nedefinit, din cauza pandemiei de coronavirus, apelul Rusiei împotriva suspendării pe patru ani din competiţiile internaţionale majore, inclusiv Jocurile Olimpice. Rusia a fost deja exclusă de la edițiile care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani.

„Criza dopajului din Rusia a dominat agenda WADA în ultimii ani, dar încă nu este sfârşitul drumului. Continuă reanalizarea probelor prelevate de la laboratorul din Moscova” - Witold Banka, președinte AMA/WADA

Citește și alte știri de sporturi:

Carmen Tocală: „Mai devreme de septembrie, nu cred că vor exista în Europa competiții cu public”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close