SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ // Performanță impresionantă la Pyeongchang: a devenit cel mai în vârstă campion olimpic la schi alpin!

FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

Articol de - Publicat joi, 15 februarie 2018 11:47

La 35 de ani, norvegianul Aksel Lund Svindal a câștigat miercuri coborârea și a devenit cel mai în vârstă campion olimpic la schi alpin. 

"Sportivii de la coborâre, cea mai periculoasă probă a schiului alpin, au o relație complicată și intimă cu primejdia mortală pe care o înfruntă de fiecare dată când pleacă de la punctul de start. Toată lumea o știe, dar puțini discută", scrie jurnalistul Bill Penington de la New York Times.

Proba în care se ating viteze de 120 km pe oră a fost câștigată ieri la PyeongChang de Aksel Lund Svindal. Un tip care știe cum e să înfrunți moartea pe pârtie.

De-a lungul carierei a suferit numeroase accidente, dar cel mai înspăimântător a fost cel din 2007, de la Beaver Creek, când a ieșit de pe traseu și a rămas acolo inconștient. A fost dus la spital, unde a fost tratat pentru fracturi multiple la față și răni deschise de peste 15 centimetri pe fesă și abdomen. "Știm riscurile, le cunoaștem de când eram adolescenți. Dar încercăm să punem deoparte aceste gânduri și să continuăm să facem lucrul pe care-l iubim", a spus norvegianul pentru New York Times.

Aksel iubește schiul pe care l-a început la trei ani, dar mai ales probele de viteză. Dacă nu exista această legătură s-ar fi retras demult. Puterea lui de a reveni după fiecare accidentare este impresionantă. În 2014 a avut o ruptură la tendonul lui Ahile căpătată în urma unui meci de fotbal, iar în 2016 a cedat genunchiul drept după o căzătură la Kitzbuhel.

Teama de a nu fi real

În pofida tuturor acestor probleme, Aksel Lund Svindal era văzut printre favoriții probei de coborâre de la JO, o probă care trebuia să se se desfășoare duminică, dar din cauza vântului puternic a fost reprogramată pentru joi.

Într-o formă care amintește de zilele din tinerețe, cu o inconștiență teribilă, Svindal a înregistrat cel mai bun timp ieri și i-a depășit pe compatriotul său Kjetil Jansrud și pe elvețianul Beat Feuz, devenind astfel cel mai în vârstă campion olimpic în probele de schi alpin, dar și primul norvegian care câștiga proba de coborâre la JO.

"Sunt extrem de fericit. A fost una dintre acele curse în care te tot uiți spre pârtie pentru a te asigura că totul este real, că nu mai vine nimeni care e mai rapid decât tine", a spus Aksel. Apropo de viteză, cea mai mare a fost atinsă de Svindal la al doilea punct intermediar, el coborând cu 114,39 km/h. Medalia de aur de la PyeongChang se alătură celei cucerite în proba de Super-G în 2010 la Vancouver.

4 medalii olimpice
are în palmares Aksel Lund Svindal după proba de coborâre de ieri, două de aur, una de argint și una de bronz

8 distincții mondiale
a adunat în carieră Svindal, dintre care cinci de aur, una de argint și două de bronz

"Nu cred că există un model mai bun în schiul alpin decât Svindal. Mai întâi pentru toate rezultate sale din carieră, dar și pentru felul în care rămas cu picioarele pe pământ. E un tip amabil, care ajută pe oricine"
Thomas Dressen, locul 5 la coborâre

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează