SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Legendarul Garry Kasparov vine la București! La ce competiție va fi prezent

Garry Kasparov, alături de Anatoly Karpov. foto: Guliver/Getty Images
Garry Kasparov, alături de Anatoly Karpov. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 mai 2021 14:44 / Actualizat sambata, 29 mai 2021 14:55

Prima etapă a circuitului Grand Chess Tour - Chess Classic Romania 2021 - va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-14 iunie 2021.

Etapa va fi inaugurată în 4 iunie cu o ceremonie la care va participa cel mai bun jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial Garry Kasparov, 58 de ani

350.000 de euro, premiile totale ale etapei de la București

„Vrem să încurajăm tânăra generaţie să descopere şahul ca sport al minţii şi ca instrument de educare şi autoeducare pentru a face faţă celor mai dificile momente cu care tinerii se pot confrunta în viaţa lor", spune Augusta Dragic, coorganizatoarea evenimentului. 

Concursul va fi de şah clasic. Şahiştii vor juca în sistem turneu, adică fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti se ridică la 350.000 euro.

CV Kasparov

  • Gari Kasparov este al 13-lea campion mondial la șah, a deținut titlul din 1985 până în 2000. El dominat șahul timp de peste 20 de ani: a urcat în clasamentul mondial în 1984 și a rămas cel mai puternic jucător de șah din lume până în 2006. În 2000, Kasparov a atins un record de 2856 de puncte, un record depășit doar de Carlsen. În 1985, Kasparov l-a învins pe Karpov într-un meci de campionat mondial, devenind cel mai tânăr campion din istoria șahului, la vârsta de 22 de ani și jumătate. A apărat titlul de trei ori în meciurile cu Karpov din 1986, 1987 și 1990. În 1993, a întrerupt relațiile cu FIDE și a fondat APC. Din acel moment și până la meciul de unificare dintre Kramnik și Topalov din 2006, au existat doi campioni mondiali de șah în lume. În 2000, Kramnik l-a învins pe Kasparov, luând titlul de campion de la cel mai mare șahist din toate timpurile. Kasparov a continuat să concureze în turnee până la sfârșitul carierei sale, în 2005, când era încă în fruntea clasamentului mondial.
  • Kasparov a fost considerat un jucător dinamic și agresiv, îi plăcea să complice mult jocul pentru a găsi soluții spectaculoase. Era atât de bine pregătit că anticipa jocul adversarului: îi plăcerea să varieze stilul de șah pentru a îngreuna jocul adversarului.
  • Confruntările dintre Karpov și Kasparov rămân probabil cele mai spectaculoase meciuri și cea mai mare confruntare șahistă a tuturor timpurilor. Niciodată șahul nu a mai atins un nivel atât de spectaculos și ridicat. La sfârșitul anilor 80 era imaginea reformelor din URSS – chipul perestroika, omul care aduce schimbarea.  

Vezi și: 

Serial GSP despre șah, după succesul Netflix cu „The Queen’s Gambit” » Episodul 8: Confruntarea Karpov – Kasparov: epoca de glorie

Serial GSP despre șah, după succesul Netflix cu „The Queen’s Gambit” » Episodul 7: Care sunt cei mai mari jucători de șah? Analiza celor mai valoroși 10 din istorie, de la Karpov până la Kasparov și Magnus Carlsen

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează