SPORTURI  »  ALTELE  »  SNOOKER

VIDEO+FOTO Luca Brecel e noul campion mondial la snooker! Belgianul a scris istorie la Crucible: „N-ar trebui să fie legal!”

Luca Brecel e noul campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finala de la Crucible pe Mark Selby, scor 18-15. Foto: Imago +12   FOTO
Luca Brecel e noul campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finala de la Crucible pe Mark Selby, scor 18-15. Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 02 mai 2023 06:56 / Actualizat miercuri, 03 mai 2023 00:04

Luca Brecel (28 de ani) e noul campion mondial la snooker! Belgianul a bifat o nouă surpriză în finală, victorie în fața lui Mark Selby (39 de ani), de 4 ori campion, scor 18-15.

Brecel a scris istorie la Crucible. După 96 de ani în care doar doi australieni și un canadian au spart monopolul Insulelor Britanice, a venit și rândul unui jucător din Europa Continentală să ridice trofeul.

+8 FOTO

Luca Brecel, noul campion mondial la snooker

Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Și pentru Brecel, numărul 10 mondial la startul turneului, era doar un vis. Casele de pariuri nu îl vedeau printre primii 15 favoriți la câștigarea titlului. Firesc, pentru că belgianul nu trecuse la precedentele 11 participări de primul tur!

Și acum era s-o comită tot în prima rundă. S-a văzut egalat de la 9-6 de către Ricky Walden, însă a reușit să câștige decisivul și să înlăture blocajul psihologic. În drumul spre glorie, Brecel a învins trei legende cu 14 titluri mondiale adunate, Mark Williams, Ronnie O'Sullivan și Mark Selby. Plus puștiul-minune al Chinei, Si Jiahui, care la numai 20 de ani a atins faza semifinalelor!

Cu O'Sullivan și Jiahui a reușit reveniri incredibile. Pe Ronnie l-a întors de la 6-10, de unde a câștigat următoarele 7 frame-uri și meciul. Iar pe Si l-a învins cu 17-15, după ce chinezul conducea cu 14-5! Cea mai mare revenire din istoria Mondialului.

După o primă zi echilibrată la Sheffield, Brecel conducea cu 9-8. Luni a pornit ca din pușcă și a dominat prima sesiune a zilei. S-a desprins la 15-10 și era la numai 3 frame-uri de o nouă mare surpriză.

Sesiunea de seară a început la fel de prost pentru Selby. Brecel și-a mai trecut în cont un frame și meciul părea deja închis. Englezul a dat însă semne că mai are un cuvânt de spus. Că s-a trezit la realitate după dușul rece de dimineață. A venit în ceafa belgianului, la 15-16 și avea toate atuurile de partea lui.

Experiența, momentul bun, emoțiile adversarului, totul. Surprinzător, tocmai tacul său a tremurat, iar Brecel n-a ezitat să închidă finala, 18-15.

„Zero antrenamente, doar petreceri”

Un parcurs de poveste care sigur vine după săptămâni întregi pline de antrenamente și analize. Sau nu. „A fost o săptămână nebună. Zero antrenamente, doar petreceri. N-ar trebui să fie legal!”, mărturisește Brecel.

Înainte de startul turneului eram doar la petreceri. Stăteam treaz până la 6-7 dimineața, mă jucam FIFA cu prietenii, beam, nu mă antrenam. După ce l-am bătut pe Mark Williams, am ajuns acasă la 7 dimineața, a doua zi m-am întors beat mort la 5-6 dimineața. Apoi, a trebuit să mă întorc pentru următorul meci.
Luca Brecel, campionul mondial la snooker

500.000 de lire sterlineva primi Luca Brecel pentru câștigarea titlului mondial, aproximativ 570.000 de euro

Parcursul lui Luca Brecel până la trofeu:

  • Finală: 18-15 vs. Mark Selby (#2 mondial)
  • Semifinale: 17-15 vs. Si Jiahui (#80)
  • Sferturi: 13-10 vs. Ronnie O'Sullivan (#1)
  • Optimi: 13-11 vs. Mark Williams (#8)
  • Turul I: 10-9 vs. Ricky Walden (#24)

Mark Selby, primul jucător din istorie cu break maxim în finală

În sesiunea a doua a finalei, Mark Selby a bifat o performanță nemaiîntâlnită în finala Campionatului Mondial. În al 16-lea frame, la 9-6 pentru Brecel, englezul a reușit să închidă masa cu un break maxim de 147 de puncte!

Performanța lui Mark Selby este extraordinară, dacă ținem cont că nici măcar oameni precum Ronnie O'Sullivan, Stephen Hendry sau John Higgins, multipli campioni mondial, nu au reușit niciodată un break maxim în finala celui mai pestigios concurs din snooker! Este abia al 10-lea jucător din istorie care face un break maximum la Crucible.

227.500 de lire sterlineva primi Mark Selby pentru parcursul de la Mondial: 200.000 pentru calificarea în finală și 27.500 pentru cel mai mare break al turneului

Citește mai multe știri din snooker:

NEMAIVĂZUT! Mark Selby a devenit primul jucător din istorie care a reușit un break maxim, de 147 de puncte, într-o finală de Campionat Mondial
CM CRUCIBILE
NEMAIVĂZUT! Mark Selby a devenit primul jucător din istorie care a reușit un break maxim, de 147 de puncte, într-o finală de Campionat Mondial
Scene incredibile la Campionatul Mondial de Snooker » Un bărbat s-a urcat pe masă și a împrăștiat un praf portocaliu
INCIDENT
Scene incredibile la Campionatul Mondial de Snooker » Un bărbat s-a urcat pe masă și a împrăștiat un praf portocaliu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
beefree
beefree  •  02 Mai 2023, 19:41

Numai un ignorant ar putea spune ca Selby are un joc demodat sau urat. Snookerul e un joc de strategie si e nevoie si de tactica, nu doar bile bubuite, iar Selby este cel mai complet jucator in acest moment si de 4 ori campion mondial. Informatii pentru carcotasi.

beefree
beefree  •  02 Mai 2023, 18:47

Imi doream sa castige Brecel, dar nu i-am dat prea multe sanse, fiindca era jucatorul pe care si-l dorea Selby in finala, fara rabdare, atacand aproape orice bila, cu un foarte slab joc de siguranta. Credeam ca va fi carne de tun pentru englez. Ma bucur ca m-am inselat. Selby este de clasa mondiala, dar Luca a meritat trofeul si sper sa dovedeasca in continuare ca nu a fost o intamplare acest parcurs de la CM.

laurkro
laurkro  •  02 Mai 2023, 15:06

Un meci de pomenit. Frumos!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează