SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH RAPID

VIDEO Magnus Carlsen, pentru a 5-a oară campion mondial de șah rapid » Performanțele norvegianului devin legendare

Magnus Carlsen, 33 de ani, este pentru a cincea oară campion mondial la șah rapid , foto: Imago
Magnus Carlsen, 33 de ani, este pentru a cincea oară campion mondial la șah rapid , foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 29 decembrie 2023 11:17 / Actualizat vineri, 29 decembrie 2023 11:32

Magnus Carlsen, 33 de ani, este pentru a cincea oară campion mondial la șah rapid (partide de 15 minute + extra 10 secunde pentru fiecare mutare), reușind să câștige 10 dintr-un maximum de 13 puncte la turneul final din Samarkand, Uzbekistan. NU a pierdut niciodată. 

Norvegianul a bifat două victorii la rând în ziua a treia a competiției, pentru a cuceri titlul cu două remize în ultimele runde.

Marcel Răducanu, despre șansele României la EURO 2024, pe cine vede ridicând trofeul + Avertisment pentru Drăgușin: „N-ați văzut ce s-a întâmplat cu Florinel Coman?”
INTERVIU
Marcel Răducanu, despre șansele României la EURO 2024, pe cine vede ridicând trofeul + Avertisment pentru Drăgușin: „N-ați văzut ce s-a întâmplat cu Florinel Coman?”

Magnus continuă să strângă titluri de campion mondial, bifând un total de 16 astfel de trofee din 2013 până în prezent, la diferite categorii. 

Ceea ce au remarcat specialiștii și e cu adevărat impresionant, este constanța norvegianului la Campionatul Mondial de Șah Rapid, unde s-a impus în 3 din ultimele 4 ediții.

Cum și-a adjudecat Magnus Carlsen titlul de campion mondial

În Samarkand, Carlsen a terminat ziua a treia a turneului rapid ocupând locul întâi, alături de Vladimir Fedoseev și Yu Yangyi, pentru ca mai apoi să-l învingă pe Fedoseev într-o confruntare spectaculoasă și, relativ, decisivă: norvegianul nu a mai cedat poziția de lider din acel punct. 

16 trofee de campion mondial de șahîn diferite forme, blitz - clasic etc, performanță uluitoare

După un al doilea succes consecutiv, împotriva GM-ului iranian Pouya Idani, Carlsen s-a distanțat la jumătate de punct de urmăritorul său, Vidit Gujrati, care avea un moral excelent, după victoriile cu Anton Korobov și Arjun Erigaisi. 

Seria ar fi putut continua pentru Vidit, care l-a înfruntat cu piesele albe pe Feedoseev, însă acesta a gafat într-un moment crucial: „Nu e ceva ce voi putea uita ușor”, a explicat indianul, care a reușit totuși o performanță, terminând pe poziția a patra. 

Poate că uneori am fost precaut, dar nu cred că am fost în pericol real în niciuna dintre partide, e un sentiment și mai plăcut.

- Magnus Carlsen

Blitz rusesc la fete

Dueluri interesante la fete, unde clasamentul a fost extrem de strâns până pe finalul competiției, când 5 dintre jucătoare erau despărțite de doar jumătate de punct.

Anastasia Bodnaruk, 33 de ani, a reușit să se impună la feminin după o luptă strânsă cu Humpy Koneru and Zhai Mo. Rusoaica și-a adjudecat prima poziție după ce a încheiat la egalitate contra celor două: cu o remiză forțată și contra lui Lei Tingjie, ocupanta locului trei - o decizie de înțeles pentru Bodnaruk, care avea atât piesele negre, cât și un scor de departajare mai bun - Bondaruk avea să termine cu același coeficient cu Humpy, iar finala să se decidă la într-un play-off de tip blitz (partide și mai rapide)

După ce a pierdut inutil o piesă, Humpy Koneru și-a îngreunat partia decisivă și a fost învinsă la timp de Anastasia Bodnaruk, care a părăsit masa în lacrimi de fericire: șahista de 30 de ani este la primul titlu cucerit la șah rapid. 

Citește și alte articole:

Elisabeta Lipă face bilanțul lui 2023: „Nu a fost un an rău, dar Jocurile Olimpice sunt unitatea de măsură. Vrem nu una, ci două-trei medalii de aur, să urcăm în clasament!”

Rafael Nadal, primele antrenamente în Australia » Djokovic: „Nu revine ca să joace la nivel mediu, vrea să câștige titluri”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
Moshu
Moshu  •  30 Decembrie 2023, 10:38

"într-un play-off de tip blitz (partide și mai rapide)"...este bine ca va gasiti timp si pt un articol despre sah,dar si mai bine ar fi daca v-ati si documenta despre sah,daca nu sunteti pasionati de sah ! Deci,in mod normal,sunt urmatoarele categorii de partide : bulett-2 sau 3 minute/partida plus 2 secunde la fiecare mutare, blitz-5min/partida+2 sec/mutare,rapid-10(15)min/partida+5sec/mutare,sah standard-2ore/40 mutari(+30min pina la incheiere,in unele situatii),sah prin corespondenta-3zile/mutare si mai exista,pentru toate situatiile de mai sus si varianta de sah numita "960" sau "Fischer"in care piesele sunt aranjate aleatoriu pe ultima linie,spre deosebire de cel "standarad" in care fiecare piesa are locul ei bine stabilit !

pacient
pacient  •  29 Decembrie 2023, 19:17

Felicitari, GSP, pentru acest articol! Bravo!!! Legat de Carlsen, omul este o adevarata masina, chiar si atunci cand nu are chef sa joace. Singurii care cred ca ii pot pune probleme sunt Caruana, So sau Abdusattorov.

fairplay
fairplay  •  29 Decembrie 2023, 16:33

Richard Rapport a terminat pe locul 13 cu 8.5p (+6 =5 -2). Kirill Shevcenko a terminat pe locul 69 cu 7p (+4 =6 -3).

Vezi toate comentariile (5)
Comentează