SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPING

Maria Boldor nu e singura » 8 cazuri de dopaj care au zguduit sportul românesc în ultimii ani

În ultimii ani, sportul din România a trecut prin mai multe situații în care „tricolorii” au fost depistați pozitiv la tot felul de substanțe,
În ultimii ani, sportul din România a trecut prin mai multe situații în care „tricolorii” au fost depistați pozitiv la tot felul de substanțe,

Articol de , - Publicat vineri, 27 ianuarie 2023 11:30 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 11:38

În ultimii ani, sportul din România a trecut prin mai multe situații în care „tricolorii” au fost depistați pozitiv la tot felul de substanțe, cele mai de anvergură scandaluri fiind cele de la kaiac-canoe și haltere, care au dus la interzicerea federațiilor de profil la Jocurile Olimpice 2016, respectiv 2020.

Pornind de la floretista Maria Boldor (26 de ani), depistată pozitiv la proba A cu ostarină, GSP.ro face un top al celor mai șocante cazuri de doping din sportul românesc în ultimii ani.

Ana Maria Popescu, prima reacție în scandalul de dopaj al Mariei Boldor: „Nu știu dacă s-a inventat substanța care să te facă să gândești mai repede decât adversarul”
DOPAJ
Ana Maria Popescu, prima reacție în scandalul de dopaj al Mariei Boldor: „Nu știu dacă s-a inventat substanța care să te facă să gândești mai repede decât adversarul”

SCRIMĂ » Maria Boldor, primul caz de dopaj pe planșă

Maria Boldor a devenit cea dintâi scrimeră română medaliată mondială care a picat un test doping. Floretista în vârstă de 26 de ani a fost depistată pozitiv la ostarină, o substanță din categoria agenților anabolici. Cazul e în curs de analizare la nivel național de către ANAD.

KAIAC-CANOE » Un întreg lot dopat

La finalul lunii mai 2016, cu puțin timp înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, s-a anunțat că aproape toți componenții lotului național de kaiac-canoe au fost depistați pozitiv la meldonium. Substanța care provocase deja cutremure majore în sportul mondial, după ce fusese introdusă pe lista celor interzise.

Dintre sportivii români care au picat testul doping, 8 erau calificați la JO. Pe lângă Leonid Carp, Andrei Ștefan Strat, Elena Meroniac, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă, fusese confirmat, cu o lună înainte, un alt caz în cadrul lotului, dar cu un hormon de creștere – Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial și european. Ei au primit suspendări pe durate de la 1 an la 8 ani, iar federația română a fost exclusă un an din toate competițiile. 

Furtuna meldonium în 2016

În afara sportivilor din lotul de kaiac-canoe, au existat și alte cazuri în 2016 pozitive la meldonium. Daniela Stanciu, săritoare în înălțime, Mihai Donisan, de la aceeași probă, ambii cu baremul făcut pentru JO, Claudia Ștef, mărșăluitoare, Mirela Lavric, semifondistă, dar și biatlonista Eva Tofalvi. 

BOX » Șocul Bute

Pugilistul român stabilit peste Ocean a fost depistat pozitiv la ostarină, după meciul cu Badou Jack din 30 aprilie 2016, disputat la Washington și contând pentru titlul mondial WBC la categoria supermijlocie. 

Partida s-a încheiat la egalitate, iar suedezul și-a păstrat centura. Informația a fost făcută publică la finalul lunii mai, apoi confirmată în august de contraexpertiza cerută de Lucian. 

Pe atunci în vârstă de 36 de ani, Bute a primit o suspendare de 6 luni, cazul său fiind judecat de Comisia de Box a Districtului Columbia. El a explicat că „un supliment legal disponibil și fabricat în Statele Unite pe care l-am luat în perioada de pregătire pentru meciul cu Badou Jack a fost testat independent de un laborator acreditat din Los Angeles și s-a dovedit contaminat cu ostarină, produs interzis”. 

Sancțiunea a expirat pe 6 noiembrie, iar sportivul a donat 50.000 de dolari în contul versiunii WBC. 

HALTERE » Suspendare de un an

În iunie 2021, federația internațională a impus o suspendare pe timp de un an forului român de specialitate „din cauza numeroaselor încălcări ale regulamentului antidoping”. În urma acestei sancțiuni, sportivii tricolori nu au mai putut participa la JO de la Tokyo, desfășurate între 23 iulie și 8 august. 

„Sancţiunea dispusă faţă de federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi. Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi”', se arăta într-un comunicat al IWF. '

„Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş”. În iunie 2022, Nicu Vlad, președintele FR Haltere, a fost suspendat pe viață din sport din cauza implicării în cazurile de dopaj. 

HANDBAL » Terapii interzise la Brașov

În noiembrie 2019, Agenția Națională Anti-Doping notifica trei jucătoare de la Corona Brașov, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daciana Hosu, că sunt suspectate, alături de celelalte componente ale lotului, de a fi apelat la terapia cu laser intravenos, o procedură interzisă de Codul Mondial Anti-Doping. 

Echipa se afla într-un moment foarte bun și livra 4 jucătoare lotului național pentru CM din Japonia. Tratamentul s-a efectuat la o clinică din Brașov, Iomed Clinique, fiind încadrat la „manipularea sângelui”. 

În decembrie, FRH a decis retrogradarea echipei Corona, iar în iunie 2020 au fost comunicate sancțiunile pentru 17 handbaliste, cu perioade între un an și 3 luni și un an și 8 luni, aplicate însă retroactiv, în funcție de data notificării oficiale. 

TENIS » Simona Halep și misteriosul roxadustat

Simona Halep, fost lider mondial, a anunțat pe 21 octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu o cantitate mică de roxadustat în urma unui test făcut la US Open. Substanța face parte din categoria EPO (eritropoietină), care stimulează fabricarea de hemoglobină și de globule roșii. Este numit și „EPO în pastile”, iar înaintea româncei au mai existat doar trei cazuri pozitive la această substanță, doi cicliști și un mărșăluitor, toate în 2015. 

Cazul Halep, care a fost notificată de ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), va fi judecat de tribunalul independent Sports Resolutions, cu sediul la Londra. Simona speră să-și dovedească nevinovăția, o variantă de apărare fiind aceea a unui supliment alimentar contaminat cu substanța interzisă. 

FOTBAL » Jucătorii Astrei, prinși după pozele de pe Instagram

La începutul lunii septembrie 2020, ANAD a intrat în posesia unor fotografii pe care o clinică din București le postase pentru a-și promova imaginea și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele imagini apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucători ai Astrei, cu perfuziile-n venă! Medicația s-a dovedit a fi neregulamentară. 

În luna august 2021, ANAD a decis ca Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai să fie suspendați câte un an, iar Takayuki Seto 8 luni. Mai mult, în ianuarie 2022, Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a sancționat gruparea giurgiuveană cu scăderea a șase puncte, plus o amendă de 20.000 de lei.

Maria Boldor nu e singura » 8 cazuri de dopaj care au zguduit sportul românesc în ultimii ani

50 de sportivi româniefectuează în acest moment suspendări pentru dopaj. Conform statisticii ANAD, ei provin de la judo, squash, rugby, culturism, fitness, scrimă, haltere, skandenberg, kaiac-canoe, lupte, atletism, box, bodybuilding, sambo, polo pe apă

Președintele Federației de scrimă se disculpă în cazul de dopaj al Mariei Boldor: „N-am cuvinte! Copiii au un comportament ciudat! A fost o perioadă acasă, n-aveam cum să stăm cu ochii pe ea”
SCRIMĂ
Președintele Federației de scrimă se disculpă în cazul de dopaj al Mariei Boldor: „N-am cuvinte! Copiii au un comportament ciudat! A fost o perioadă acasă, n-aveam cum să stăm cu ochii pe ea”
Explozie de polivalente » Nouă baze sportive moderne, însemnând o investiție totală de 400 de milioane de euro, sunt gata să apară în România
INVESTIȚII ÎN SPORT
Explozie de polivalente » Nouă baze sportive moderne, însemnând o investiție totală de 400 de milioane de euro, sunt gata să apară în România

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
doublem
doublem  •  27 Ianuarie 2023, 16:26

La haltere numărul celor dopați (și prinși) din România e mult mai mare. E și greu să găsești un medaliat de-al nostru din ultimii 15-20 de ani care să nu fi fost prins măcar într-un control. E clar că la așa de mulți sportivi diferiți nu sportivii fac rost de substanțe. E caz de crimă organizată și toată lumea din haltere tace să apere traficanți.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  27 Ianuarie 2023, 13:39

...foarte bun articol ...nu inteleg de ce se dopeaza romanii ...ca tot nu fac performanta ...poate asa se simt ei bine ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează