SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică a scrimei româneşti, s-a stins astăzi, la vârsta de 83 de ani

Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă +8   FOTO
Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 ianuarie 2022 16:50 / Actualizat miercuri, 05 ianuarie 2022 19:02

Federația Română de Scrimă a anunțat în cursul zilei de astăzi că Olga Orban-Szabo a decedat, la vârsta de 83 de ani.

Olga Orban-Szabo este prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești. A  triumfat la Melbourne și Buenos Aires, în 1956, respectiv 1962.

„Prin ceea ce lasă moștenire Familiei Scrimei Românești, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoții și clipe de neuitat, lecții de viață despre caracter și omenie, ea și colegele ei din generația de aur a floretei românești vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea. 

Doamna Olga Orban-Szabo, 83 de ani ( născută în 9 octombrie 1938) a cunoscut succesul și gloria pe planșele lumii. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul.

Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima”, a scris Federația Română de Scrimă pe site-ul oficial.

Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă
Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă
Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă
Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă
Olga Orban-Szabo// Foto: facebook/ Federația Română de Scrimă
+4 FOTO

S-a stins Olga Orban-Szabo

Olga Orban-Szabo a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne.

Aceasta a devenit în 1962, la Buenos Aires, și prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu. 

În cariera sa, floretista a mai luat startul la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat 11 medalii: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint - 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz).

Citește și:

CNSU, noi măsuri împotriva răspândirii coronavirusului » Ce se întâmplă cu evenimentele sportive

Gică Hagi a dezvăluit următorul pas din cariera lui Ianis: „Apropo, e din sursă sigură!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  05 Ianuarie 2022, 19:40

Dumnezeu sa o odihneasca in pace. A fost, asa e, "doar" vicecampioana olimpica la Melbourne, intr-un turneu ciudat, in care a intalnit-o de patru ori pe britanica Sheen. A castigat trei asalturi cu ea, dar cum atunci acestea nu erau eliminatorii, s-a revazut cu ea in finala - de fapt corect e spus barajul pentru aur. Acolo a pierdut. Legat de titlul mondial de la Buenos Aires, acolo a fost o alta intamplare... interesanta. La ceremonia de premiere nu i s-a intonat imnul de atunci al Romaniei, "Te slavim, Romanie", ci, dintr-o eroare a organizatorilor, un imn mai vechi, adica... "Traiasca Regele". Au fost cateva explicatii de dat ulterior. In sfarsit... Dumnezeu sa o odihneasca!

nebraska_filipineza
nebraska_filipineza  •  05 Ianuarie 2022, 18:25

Dumnezeu sa o odihneasca in pace

traveller
traveller  •  05 Ianuarie 2022, 18:02

Dumnezeu sa o odihneasca! Totusi, este de remarcat ca stirea este gresita inca din titlu. Asta pentru ca Olga Szabo nu a fost campioana olimpica ci vicececampioana, asa cum rezulta si din restul articolului. De aceea, nu avea cum sa triumfe la Melbourne, unde a pierdut finala in fata unei englezoaice. A fost, insa, prima campioana mondiala a scrimei romanesti, ceea ce spune totul despre extraordinara sa valoare.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează