SPORTURI  »  ALTELE  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO La 15 ani, Ionela Cozmiuc a plecat în celălalt capăt al țării ca să devină campioană mondială: „Îmi ieșise din cap că aș putea să mai fac canotaj”

Ionela Cozmiuc și Geanina Beleagă, perechea campioană mondială la canotaj
Ionela Cozmiuc și Geanina Beleagă, perechea campioană mondială la canotaj

Articol de GSP - Publicat joi, 14 mai 2020 11:48

Ionela Cozmiuc, canotoarea în vârstă de 25 de ani, a relatat în direct la GSP Live traseul cu peripeții pe care l-a parcurs, pentru a deveni campioană mondială. Era hotărâtă să devină canotoare, apoi s-a reorientat către biochimie și medicină după ce a fost refuzată din cauza parametrilor.

Săptămâna trecută am avut-o invitată la GSP Live pe Gianina Beleagă, campioană mondială în proba de dublu vâsle, iar astăzi pe cealaltă jumătate din barca campioană, Ionela Cozmiuc. Aceasta a rememorat la GSP Live cum s-a apucat de acest sport. 

„Eram în clasa a 6-a și o femeie din satul nostru, care a făcut canotaj în trecut, a fost luată la ocazie de către cel care urma să devină antrenorul meu la juniori (n.r. - Cristi Maliș). El a întrebat-o dacă cunoaște fete înalte la ea în sat. A venit la școală doamna respectivă, mi-a dat un număr de telefon, și după eram hotărâtă «Gata, plec la canotaj!». Vorbisem atunci puțin, dar mai mult cu soția antrenorului. Eram prea mică ca să merg la canotaj, selecția se făcea prin clasa a 8-a” 

VIDEO Cozmiuc povestește cum s-a apucat de canotaj

Cum a pierdut contactul cu antrenorul și de ce s-a orientat către alte domenii: „Am fost la scăldat, am udat telefonul și l-am stricat. Am pierdut contactul cu domnul antrenor. Chiar și așa, cu toată lumea cu care vorbeam, le spuneam că în clasa a 8-a merg la canotaj. Au mai venit la mine la școală aceeași antrenori care au selecționat-o pe Geanina, dar nu am mers la Fălticeni. Și au mai venit antrenori de la Constanța, m-au măsurat și mi-au spus că am anvergură negativă. 

Adică lungimea brațelor întins, este mai mică decât înălțimea corpului tău. Acesta era un criteriu foarte important, în trecut se intra în loturi doar dacă ai parametrii. S-a întâmplat ca sportivi să câștige o selecție și să nu fie acceptați în lot pentru că nu au parametrii necesari (înălțime, anvergura brațelor pozitivă). Atunci îmi ieșise din cap că aș mai putea să fac canotaj, din această cauză mă gândeam să mă fac doctor sau biochimist”, a spus Cozmiuc la GSP Live.

În continuare, Ionela Cozmiuc a povestit la GSP Live cum a plecat într-un final la Orșova pentru a deveni campioană mondială. 

„Întâmplare a făcut ca din nou, antrenorul Cristi Maliș, să se întâlnească cu șoferul de pe microbuzul care ne ducea pe noi la școală. L-a întrebat la fel dacă știe o fată înaltă și i-a spus că știe una înaltă și drăcoasă. A venit la școală și aveam un test, m-a măsurat și m-a întrebat dacă vreau să merg la canotaj. Apoi am mers cu el la mine acasă și le-am dat două variante părinților mei «Ori mă lasă, ori mă duc!». Asta era marți, iar vineri seară am plecat la Orșova”.

VIDEO Cozmiuc vorbește despre primul contact cu canotajul

Citește mai multe știri din emisiunea GSP Live:

Gianina Beleagă, dezvăluire șocantă despre o poză terifiantă: „Nu știu dacă e bine să spun, dar ne puneau să ne coasem singure rănile”

Cum de nu s-a pierdut o campioană mondială, crescută de o mamă plecată la muncă în Italia: “Poate canotajul a fost echilibrul meu. Contează și ce vrei de la viață!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează