SPORTURI  »  ALTELE  »  COSR

Poveşti cu Alin Petrache, Octavian Belu şi Elisabeta Lipă pe care le-ar dori uitate » Cei trei candidaţi la şefia COSR au CV-ul plin de performanţe, dar în spatele lor se ascund ambiţii şi orgolii mari

Articol de - Publicat miercuri, 28 mai 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 28 mai 2014 09:51

Cum a obţinut Petrache primul său job, de ce s-au certat Belu şi Bitang cu Morariu la Londra şi cum a ajutat-o Lipă pe fata lui Melinte să ia Bacul

619194-petrache.jpg
A vrut să fie director din prima

Cariera de manager a lui Alin Petrache e strîns legată de parcursul ascendent al lui Octavian Morariu în conducerea sportului românesc

La cei 37 de ani, deputatul lector universitar doctor Alin Petrache are o carte de vizită de invidiat. La bază profesor de educaţie fizică şi sport, licenţiat în 1999, fostul căpitan al "stejarilor" s-a specializat apoi în management la ASE, şi-a luat doctoratul la ANEFS, şi-a dat masterul în securitate şi apărare naţională la Colegiul Naţional de Apărare şi s-a format ca funcţionar public de conducere la Ministerul de Interne. În paralel, pînă în 2003 a fost titular în "naţionala" de rugby şi, între 2003 şi 2005, a evoluat în campionatul Franţei.

Două telefoane şi un HG
Alin Petrache nu s-a limitat însă doar la învăţătură şi la sport. El a şi muncit, primul său loc de muncă fiind la CSNB Lia Manoliu, pe care l-a condus în calitate de director general-adjunct în perioada 2001-2005. Cum a obţinut Alin Petrache întîiul său job? Iată povestea!

În primele zile de vară din 2001, unul dintre cei doi secretari de stat din MTS, condus atunci de Georgiu Gingăraş, primeşte un telefon din partea cunoscutului om de afaceri Adrian Petrache:

- Bună ziua, sînt Petrache...
- Bună ziua...

- Cum facem, domnule secretar, să-i găsim şi lui Alin un loc de muncă?!
- Găsim noi ceva la minister...

- Păi, ce?
- Avem locuri libere de inspectori...

- Dar nu vreau să fie inspector! Un loc de director nu aveţi?
- ?!

- Ar fi bun la CSNB Lia Manoliu!
- Dar acolo sînt ocupate... şi cel de director general, şi cel de adjunct...

- Şi nu se poate face un loc şi pentru Alin?!
- Numai prin mărirea organigramei şi pentru asta ne trebuie o Hotărîre de Guvern...

- Aha! Atunci mai vorbim!

A doua zi, secretarul de stat este sunat la telefon pentru prima dată de Adrian Năstase. Premierul Adrian Năstase.

- Bună ziua, sînt Adrian Năstase...
- Să trăiţi domnule prim-ministru!... Cu ce vă pot ajuta?

- Am înţeles că ai nevoie de ajutorul meu...
- Pentru ce? Nu înţeleg?!

- Ai nevoie de o Hotărîre de Guvern pentru CSNB Lia Manoliu...
- Mda!

- S-a rezolvat, va fi promovată în prima şedinţă de Guvern... Bună ziua!

Petrache tatăl şi obligaţiile lui Morariu
În aceeaşi lună, Alin Petrache a fost angajat director general adjunct la CSNB Lia Manoliu, cea mai mare bază sportivă din România, unde a lucrat pînă în ianuarie 2005. "Nu cred că a venit o zi pe lună la birou", a mărturisit un fost coleg de muncă al lui Petrache. Din 2005 şi pînă în prezent, drumul lui Petrache e strîns legat de cel al lui Octavian Morariu. În 2003, actualul preşedinte-demisionar al COSR a primit funcţia de preşedinte al ANS, fostul MTS, în baza relaţiei de prietenie dintre Petrache senior şi Adrian Năstase. După ce a devenit succesorul lui Ion Ţiriac la conducerea forului olimpic, Morariu i-a oferit lui Alin scaunul de secretar general-adjunct, în 2009 l-a susţinut la şefia FR Rugby, iar în 2013 în conducerea COSR, ca vicepreşedinte. "Din 2003, Morariu are obligaţia morală de a-l ajuta pe Petrache junior", susţine un apropiat al acestuia.


619195-belu.jpg
Scandalul din spatele podiumului de la Londra
În cele 30 de zile petrecute în capitala britanică cu ocazia JO 2012, între conducerea COSR, pe de-o parte, şi Belu-Bitang pe de altă parte, s-a derulat o luptă surdă

Relaţia tensionată dintre cuplul de antrenori Octavian Belu-Mariana Bitang şi conducerea COSR nu reprezintă o noutate pentru oamenii din sportul românesc. Ea îşi are începutul în urmă cu zece ani, cînd Belu a renunţat să mai candideze la şefia COSR după ce a văzut că jocurile sînt făcute în favoarea lui Octavian Morariu, şi a atins apogeul în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra 2012. Nu e nici un secret nici faptul că Belu şi Bitang au ştiut şi reuşit de fiecare dată să-şi negocieze pretenţiile financiare atît în relaţia cu federaţia, cît şi în cea cu forul olimpic român, cei doi cerînd ca munca lor să fie remunerată la nivelul valorii şi prestigiului lor.

Obligaţi în faţa COSR
Semnarea angajamentului cu COSR înainte de plecarea la JO Londra 2012 a agitat şi mai mult cele două părţi. Belu şi Bitang au reclamat atunci, nu public, dar suficient de vocal cît să ajungă şi la urechile lui Morariu, abuzul pe care-l face COSR în raport cu antrenorii şi sportivii, pe care i-a obligat să cedeze forului olimpic drepturile asupra imaginilor foto şi video din timpul întrecerilor de la Londra. Cum nu au obţinut nici o derogare, cei doi antrenori au plecat la Londra vizibil iritaţi. Din acest film face parte şi episodul accidentării la Londra a gimnastei Larisa Iordache şi acuzaţiile lui Bitang privind superficialitatea cu care COSR a tratat problema.

Şantajul de la Casa României
Totul a culminat însă în ultima zi a concursului feminin de gimnastică, care a adus României trei medalii olimpice: una de aur, una de argint şi una de bronz. Seara, la sosirea în Satul Olimpic, Belu şi Bitang i-au anunţat pe jurnaliştii prezenţi acolo că nu vor merge a doua zi la Casa României, la conferinţa de presă. "Nu mai avem nici o obligaţie. Din acest moment, sîntem liberi de contract!". La aflarea veştii, cei din conducerea COSR au spus într-un cadru mai restrîns că o să-i facă pe cei doi antrenori să vină la conferinţă:  "Nu trebuie decît să le dau un telefon şi să le reamintesc pe cîte medalii ne bazam de la gimnastică şi cîţi bani primesc ei de la COSR-ul ăsta nedrept şi zgîrcit. Cum o să fie cînd o să afle ceilalţi antrenori că ei primesc mai bine de 3.000 de euro pe lună?!", a spus unul dintre ei. O oră mai tîrziu, cei doi tehnicieni au confirmat prezenţa la Casa României, unde Belu a fost văzut fumînd în public pentru prima dată.

ULTIMA ORĂ

Octavian Belu a renunţat ieri la funcţia de director al Academiei Olimpice de Excelenţă.

200.000 de euro au primit, fiecare, Belu şi Bitang ca primă pentru rezultatele obţinute de gimnaste la JO Londra 2012

619197-618362-618345-elisabeta-lipa.jpg
Canotoarea-fantomă de la Dinamo
Elisabeta Lipă s-a folosit de calitatea de preşedintă a FR Canotaj şi CS Dinamo şi i-a facilitat fetei Doinei Melinte să intre pe lista specială a Bacului olimpicilor

Se împlinesc doi ani de la Bacalaureatul falşilor olimpici în care a fost implicată şi Elisabeta Lipă. Pe lista umflată cu cei aproape 900 de "olimpici" s-a regăsit şi Daiana Melinte, fata preşedintei sportului românesc la acea dată, Doina Melinte. Elevă a Liceului de arte plastice "Nicolae Tonitza" din Bucureşti, Daiana Melinte a putut să dea Bacul special ca practicantă a canotajului de performanţă, calendarul competiţional nepermiţîndu-i să se prezinte în sesiunea normală.
Actele care au recomandat-o pe Daiana Melinte au fost carnetul de sportiv legitimat la CS Dinamo din 2011 şi viza FR Canotaj. Cele două instituţii care au girat pentru ea au un numitor comun. Ambele sînt conduse de Elisabeta Lipă, prietena Doinei Melinte.

Nici o zi pe apă
Realitatea a contrazis-o însă pe Lipă. Antrenorii şi canotorii de la club, dar şi de la loturile naţionale, nu au văzut-o pe fata de 18 ani nici măcar o dată antrenîndu-se la baza sportivă de la Snagov sau la centrul de juniori de la Orşova, nu a urcat în nici o barcă şi nici nu a concurat la vreo întrecere. Daiana Melinte nu a activat niciodată ca sportivă.

În urma sesizărilor presei, dar şi a reclamaţiei depuse de COSR, Ministerul Educaţiei a demarat o anchetă în urma căreia au fost depistaţi 300 de intruşi pe lista Bacului olimpicilor. În ciuda neregulilor constatate, ministrul Pricopie a dat vina pe "metodologia deficitară şi interpretabilă" şi nu a sancţionat pe nimeni. În schimb, Doina Melinte, care între timp şi-a pierdut funcţia de preşedintă a ANS după ieşirea PD-L-ului de la guvernare, s-a înscris în PSD şi a fost numită vicepreşedintă a Agenţiei Naţionale Antidoping.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
elian5
elian5  •  28 Mai 2014, 18:59

prejudiciata imaginea ??? CEC bank ce parere aveti ca sunteti asociati cu un campionat illegal ? Frumoasa imagine? Cine vrea detalii ma poate contacta. Vorbim pe acte si fapte nu pe vorbe. Nu am nici un preferat la conducerea COSR. Poate ca totusi ar merita Bellu poate ca ar merita Lipa. Macar acesti oameni au facut ceva ptr Romania. Ce a facut Petrache pentru ROmania ? A jucat in Franta cu salariul platit de taicasu. Asta a facut Petrache. Marele international bagat in fata politic. Sincer sper intr-un sport depolitizat. Numai de bine . Un salut tuturor.

elian5
elian5  •  28 Mai 2014, 18:56

Petrache , un infractor. Cum poate fi numit altfel un presedinte de federatie care organizeaza un campionat illegal. In perioada IRBului va fi organizata o conferinta de presa in care va fi prezentata adevarata fata a lui Petrache. sper ca sa aiba demnitate in in ceasul al 12 lea si sa nu candideze. Daca candideaza si castiga, Romania se va face de ras la CIO rau de tot. Nu va avea pe unde scoate camasa dl.Petrache cand va fi pus in faptelor pe care le patroneaza la FRR. Mai bine ar face ca strutul si ar baga capul in nisip. Dl. Petrache de ce organizati un campionat numit super-liga CEC Bank , illegal ??? Ce pozitie va avea CEC bank fata de dl.Petrache cand va constata ca a I-a fost pr

dannicola
dannicola  •  28 Mai 2014, 13:15

Madame chestor ar trebui sa se retraga. Dar traim in balcani si avem tupeu. Se recunoaste furtul de la bacalaureat, dar exista vicii de procedura- nu frauda....Curat murdar coane...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close