SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, interviu îndrăzneț: „Ne dorim două medalii la Tokyo”

Articol de - Publicat luni, 23 decembrie 2019 17:08

Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, speră ca șase-șapte luptători să se califice la Jocurile Olimpice, iar unul-doi dintre ei să urce și pe podium. 

Luptele românești au revenit în prim-plan la Rio de Janeiro. Atunci, rusul naturalizat Albert Saritov a adus medalia de bronz la lupte libere, categoria 97 kg. Trecuseră șase ediții în care România nu mai urcase pe podium. 

Acum, obiectivele sunt și mai îndrăznețe. Spune asta chiar președintele FR Lupte, Răzvan Pîrcălabu. Ultimele rezultate la competițiile importante, Campionate Europene și Mondiale, îi dau încredere.

- Domnule Pîrcălabu, cum catalogați anul 2019? A fost unul mulțumitor pentru federația pe care o conduceți?

- A fost un an bun, ținând cont că am reușit să punctăm la absolut toate grupele de vârstă, am luat medalii la toate competițiile importante. Alina Vuc este vicecampioană mondială, a fost nominalizată în top 3 sportivi ai României. Pentru prima dată în istoria Clubului Steaua, acolo unde este legitimată, un luptător, e vorba tot de Alina Vuc, a ieșit Sportivul anului. 

- Tot în 2019 ați avut o mare provocare, ați organizat Campionatul European de seniori, la București! 
- După 40 de ani, am organizat din nou un Campionat European de seniori. Primul fusese în 1979, tot în Sala Polivalentă. Sunt foarte fericit pentru că această ediție a fost clasificată de către Federația Internațională de Lupte drept cea mai de succes și cea mai completă dintre cele 70 de ediții de până acum. 

- Europeanul a venit după o altă serie de evenimente pe care le-ați adus în România! 
- Așa este, ne-am făcut mâna cum se spune! Au fost, dacă o luăm în ordine, Campionatele Mondiale de juniori în 2011, dar este meritul fostului președinte, domnul Cristian Poteraș, eu eram vicepreședinte, doar am ajutat. Am văzut ce înseamnă o astfel de competiție la asemenea nivel. În 2016 am organizat Europenele de juniori, iar în toamna aceluiași an, pentru prima dată în istorie, Cupa Europei pe națiuni, seniori, cu 18 țări, câte 6 la fiecare stil, o competiție destul de puternică. Tot în 2016, a fost Campionatul balcanic de juniori, la Craiova. Și apoi, în toamna anului 2018, Campionatul Mondial de juniori U 23. 

Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, interviu îndrăzneț: „Ne dorim două medalii la Tokyo”
  • Răzvan Pîrcălabu

"Dacă avem sală, putem organiza un Mondial!" 

- E greu să organizezi un astfel de Campionat European? 
- Când privești în ansamblu, având de partea noastră entuziasmul și tinerețea, ți se pare ușor. Dar când intri în amănunt este fantastic de greu. Am o echipă fantastică însă la federația de lupte, o echipă cu o forță deosebită. Am făcut față cu brio tuturor provocărilor. Acum ne-am rutinat și suntem pregătiți, dacă am avea o sală, să organizăm și un Campionat Mondial. Numai că trebuie să se înțeleagă că e o prioritate națională construirea unei săli polivalente la București. 

- Cu ce rămânem după această competiție? 
- Cel mai important, îți pui în valoare tradiția ca popor, imaginea țării e în joc. Apoi îți faci o serie întreagă de relații, de cunoștințe. Oamenii îți văd capacitatea, din momentul ăla au încredere în tine.  

- Știu că vă doriți să candidați pentru funcția de președinte al federației europene, în 2021? 
- Așa este. Dacă îmi doresc această funcție, spun însă că nu o doresc pentru mine. Nu ascund că este o poziție frumoasă, o recunoaștere a muncii tale, dar îmi doresc această poziție pentru luptele românești, pentru progresul acestei discipline.  

Susținut de actualul președinte 

- Cu cine vă veți bate pentru loc, cu actualul președinte? 
- Nu, niciodată nu voi candida împotriva actualului președinte, bulgarul Țeno Țenov. Dânsul m-a introdus în lumea mare a luptelor,  conduce destinele federației de prin 1978 și este ca un al doilea tată pentru mine. Am învățat multe de la dânsul. Niciodată nu o să candidez împotriva lui! A anunțat că nu va mai candida, iar în aprilie 2021, cu ocazia Congresului Federației Europene, se retrage, va împlini 82 de ani. Mă susține pe mine pentru a fi ales.

- Cu alte cuvinte aveți șanse mari! 
- O să vedem! Până atunci, vor fi anul viitor, pe 9 septembrie, cu ocazia congresului Federației Internaționale de Lupte, la Belgrad, alegeri la forul mondial. Voi candida la postul de membru. A trecut o lungă perioadă de timp de când un român nu a mai contat în forul mondial de lupte. De când domnul Ion Corneanu a ocupat diverse funcții, inclusiv vicepreședinte al forului mondial.  

- V-ați bătut mult pentru revenirea luptelor în prim-plan. Ați naturalizat sportivi, ați adus antrenori străini.  
- Faci progrese numai când te pregătești cu cei puternici, înveți de la cei mai buni! Când ai un sportiv de talia lui Albert Saritov, nu ai cum să nu furi din mentalitatea lui de învingător. Când reintri în circuitul olimpic, se deschid foarte multe uși. Numai accesul la stagiile de pregătire comune cu țări puternice precum Iran, Rusia, Georgia, e un mare pas înainte. Nu ai cum să nu crești în valoare. Vrei, nu vrei, mergi cu valul, cum se spune. 

"E foarte greu să te califici" 

- Care este pariul dumneavoastră pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo? 
- Îmi doresc una-două medalii și am mare încredere că le vom obține! Urmează, în martie și apoi aprilie, două turnee de calificare extrem de puternice. La noi, la lupte, pentru că se califică doar 16 sportivi, e mai greu să te califici decât să urci pe podium. În afară de Alina Vuc, care are biletul de participare în buzunar, de la Mondiale, sper ca alți cinci-șase luptători români să ajungă la Tokyo. 

- Pe cine mai mizați? 
- La fete pe Incze Kriszta și Andreea Ana. S-ar putea să mai apară o surpriză, dar mă limitez la aceste două nume. La lupte libere Albert Saritov, care este într-o revenire de formă. Îi mai avem pe Andrei Lupu, George Bucur, Maxim Vasiloglu și Zuran Kapraev, sportivi tineri care au confirmat la Mondialele Under 23 și la Europenele de seniori. La greco-romane, Mihai Mihuț, Alin Alexuc, Răzvan Arnăut. 

- 10 nume pentru cinci calificați? 
- Mi-aș dori să ajungă toți acolo, dar vă spun sincer, sunt sportivi valoroși și au șanse să facă pasul cel mare. Nicușor Ojog e un alt nume despre care se va mai auzi în viitor

Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, interviu îndrăzneț: „Ne dorim două medalii la Tokyo”
  • Incze Kriszta (cu fața) a câștigat argintul continental la București. La 65 de kilograme, a pierdut doar finala cu azera Manolova FOTO: Raed Krishan

„Avem o situație financiară bună la federație, o stabilitate necesară. Suntem în al treilea an în care intrăm cu excedent din surse extrabugetare. Sper ca la Tokyo să ne arătăm forța”.

„Să fii arbitrat corect, în orice sport, e primul obiectiv. Și eu asta îmi doresc, să fim arbitrați corect. Nu mai sunt derapaje mari, ca altădată, odată cu venirea actualului președinte, sârbul Nenad Lalovici” - Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte

1988este anul în care România obținea ultima medalie olimpică de aur. La Seul, Vasile Pușcașu câștiga întrecerile la categoria 100 kg, lupte libere

34 de medaliieste contribuția luptelor românești la totalul olimpic al României. Dintre acestea, 7 au fost de aur, 8 de argint și 19 de bronz

4 medaliia cucerit România la Europeanul de seniori găzduit la București în luna aprilie: două de argint și două de bronz

S-a inaugurat muzeul luptelor 

Federația Română de Lupte a tăiat în această lună panglica Muzeului Luptelor Românești, un obiectiv pe care actualul președinte îl avea în vedere de multă vreme. 

„Muzeul reprezință un țel mai vechi al federației. Avem o istorie încărcată de 90 de ani. Sportivii care au scris istorie pentru școala de lupte românească și merită să fie în prim-plan. Ne dorim va după Tokyo, în muzeu să mai adăugăm încă una-două medalii importante”, a declarat și Alin Grigore, secretarul general al FRL.

Vezi și:  

Daniel Ghiță, revoltat după lupta dintre Badr Hari și Rico Verhoeven: „Glory, păstrează-ți campionii tăi falși”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează