SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDIE

PATZAICHIN A MURIT Reacții după dispariția lui Ivan Patzaichin: „O tragedie imensă!” + Reacția COSR: „Un CampiOM”

Articol de - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 11:59 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 13:36

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani, după o suferință cauzată de o boală incurabilă. Lumea sportului e în doliu și a transmis mai multe mesaje după dispariția multiplului campion olimpic. 

„Nu am cuvinte să vorbesc. Am spus de fiecare dată, pentru mine Ivan Patzaichin a fost ca un al doilea tată”. Ivan a fost cel care l-a luat de la Orșova și l-a adus la Dinamo, apoi în lotul național. „Mi-a fost antrenor între 1992 și 2009. Anul trecut, de ziua dânsului, l-am văzut ultima dată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat Florin Popescu, ultimul campion olimpic al României, cu canoe de 2 - 1.000 de metri, alături de Mitică Pricop.

Ion Iliescu: „Moștenirea lui sportivă este consistentă”

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a reacționat într-o postare pe blogul său la aflarea veștii morții lui Ivan Patzaichin.

Am aflat cu deosebită tristețe vestea încetării din viață a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion național, european, mondial și olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului. Fire generoasă, și-a dedicat viața, după retragerea din activitate, transmiterii experienței acumulate în timp către tinerele generații, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice, la rândul lor, în viața societății.

Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut când a fost recrutat pentru sportul de performanță după câteva concursuri în Deltă. Era un adolescent slăbuț, fragil și toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranță în barcă, câștigând cursa. Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat și conducerea Federației Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă și formează caractere. În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Pitești. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea și fermitatea cu care Ivan și-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor și tinerilor. Nu a uitat de unde a plecat, și nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reușitele sale.

Dar, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un OM, și pentru asta a fost iubit și admirat. Moștenirea lui sportivă este consistentă, și face parte din tezaurul de valori simbolice al României.

Transmit sincerele mele condoleanțe familiei și prietenilor lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace! - Ion Iliescu

CS Dinamo: „Mai mult decât un simplu medaliat olimpic”

Clubul Sportiv Dinamo a prezentat performanțele lui Ivan Patzaichin și a transmis condoleanțe familiei, printr-un mesaj postat pe pagina de facebook.

„Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veșnice a legendarului IVAN PATZAICHIN. Este greu de cuprins în câteva rânduri ce a însemnat ”Amiralul” pentru România, pentru Dinamo, pentru toți cei care au avut șansa de a interacționa cu el. Ivan a fost mai mult decât un simplu medaliat olimpic. A fost un model de bun simț, de căldură, de empatie. A fost uriaș, ca și cariera lui sportivă.

Marele Ivan Patzaichin a părăsit această lume pentru a intra definitiv în legendă. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!”

Ivan Patzaichin a fost un mare sportiv, dar mai ales un mare caracter. Modest, la locul lui, fără să ceară nimic pentru sine, ajutând sportivi mai tineri, ajutând oamenii din Deltă, promovând sportul, promovând bunul simț. Într-o perioadă a confuziei de valori, România pierde astăzi un reper. Dumnezeu să-l odihnească! - Nicușor Dan, primar București

Eduard Carol Novak: „Patzaichin m-a motivat în întreaga mea carieră”

Eduard Carol Novak, ministrul Tineretului și Sportului, dar și campion paralimpic, a reacționat la aflarea veștii.

Unul dintre idolii mei, ca sportiv și om, care mi-a fost model și m-a inspirat în drumul către marea performanță, nu mai este de azi printre noi. Sunt nespus de trist. Ivan Patzaichin m-a motivat în întreaga mea carieră prin exemplul său de perseverență și modestie. Lumea va fi mai săracă fără el, iar noi toți, mai singuri. Rămas bun, Ivan Patzaichin! Te vom purta mereu în suflete și în amintire. Condoleanțe familiei! -  a declarat Eduard Carol Novak.

PCH îl comemorează la statuia lui Ivan

Peluza Cătălin Hâldan și-a exprimat regretul pentru dispariția celui care a fost Ivan Patzaichin și a anunțat că îl va comemora azi la statuia din incinta Complexului Sportiv Dinamo. 

„Ivan Patzaichin a trecut linia de sosire. Și a făcut-o în grabă, astăzi, așa cum era învățat în lupta lui continuă cu fracțiunile de secundă. Mereu și-a lăsat adeversarii în urmă. Acum ne-a lăsat pe noi.

O cursă lungă cât toată Dunărea. De la Mila 23 până la Mila lui Dumnezeu, vâslind în amonte, împotriva cursului apei, împotriva morții, cu ultimul ciot din pagaia ruptă, rămânând până la capăt CEL MAI MARE CAMPION!

Dinamoviști sau pur și simplu români, VĂ AȘTEPTĂM LA STATUIA LUI IVAN, începând de acum, pentru a-l aplauda pe cel care ne-a făcut atât de mândri în deceniile în care a dominat apele lumii și a făcut ca tricolorul să se ridice mai presus de orice alte flamuri!”

COSR: „Patzaichin, un CampiOM”

Mihai Covaliu, președintele COSR, a reacționat pe pagina Comitetului Olimpic. „Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc.

E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit. Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!”, a spus Covaliu.

Familia: „A plecat. Și nu se mai întoarce”

Familia lui Ivan Patzaichin a publicat un mesaj dureros în această dimineață, pe contul oficial de Facebook al fostului canoist: „Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce”.

Soția Georgiana a preferat întotdeauna să fie o prezență discretă, preferând să stea în umbra soțului său. Cei doi au împreună o fiică, Ivona.

Leon Rotman: „O tragedie imensă”

Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe, la JO Melbourne 1956, a reacționat și el la vestea pierderii celui care a fost Ivan Patzaichin. 

„O tragedie imensă pentru sportul românesc. Practic, Ivan a fost cel care a preluat ștafeta canoei românești de la mine. Când m-am retras eu, a venit el la Dinano. Avea vreo 16 ani. A muncit mult și asa a devenit un mare campion. Eram prieteni dar ne vedeam cam rar. Anul trecut când am fost premiat de președinte Johannis, cu Ordinul Meritul Sportiv în grad de Comandor, cu ocazia anului nou evreiesc, in septembrie, la o festivitate la Templul Coral, a fost și Patzaichin acolo.

A vorbit asistenței despre mine, a vorbit foarte frumos. Fusesem și eu la ziua lui, când si-a serbat a 71-a aniversare. Chiar nu ma așteptam la o asemenea veste. Pacat, s-a stins o mare stea a sportului romanesc și mondial. Condoleanțe familiei!", a spus Leon. 

Carmen Tocală: „A plecat cu smerenia cu care și-a mănuit pagaia”

„A plecat dintre noi cu decența și smerenia cu care și-a mănuit pagaia, și-a purtat colanul și medaliile. Un mare om, mare caracter, uriaș prieten. Tristețea națiunii române! Pierderea lui Ivan Patzaichin!”, a fost reacția lui Carmen Tocală, în prezent președinte al Federației Române de Baschet. 

S-a dus in Olimp printre Zei! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Nu il vom uita! - Octavian Bellu

Citește și alte știri pe subiect:

A murit Ivan Patzaichin » Veste tragică: a încetat din viață unul dintre cei mai mari sportivi ai României

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce” » Mesajul emoționant al familiei lui Ivan Patzaichin

5 povești emblematice cu Ivan Patzaichin: de la primul triumf, până la pagaia ruptă și finalul de aur

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
andrei.33
andrei.33  •  05 Septembrie 2021, 16:40

Cum e "tragedie imensa" cand moare un om de 71 de ani? Cand moare un tanar de 20 cum mai e? Sunteti in stare sa faceti titluri senzationale si din moartea oamenilor, incredibil.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  05 Septembrie 2021, 14:38

Cred ca disparut o parte din Romania. Un OM adevarat din toate punctele de vedere.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează