SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE TENIS DE MASĂ

România a scăpat printre degete titlul european pe echipe, fiind învinsă de o Germanie cu ochi oblici: "Nu ne mai vine să intrăm în sală!"

Daniela Dodean (stînga) şi Eliza Samara au fost coechipiere la două ediţii ale JO, 2008 şi 2012, iar în viaţa de zi cu zi sînt fină şi naşă
Daniela Dodean (stînga) şi Eliza Samara au fost coechipiere la două ediţii ale JO, 2008 şi 2012, iar în viaţa de zi cu zi sînt fină şi naşă

Articol de - Publicat miercuri, 09 octombrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 08 octombrie 2013 20:17

Eliza Samara şi Dana Dodean povestesc cum au trăit finala cu nemţoaicele şi dezamăgirea pe care încă o simt după ce au ratat aurul


La o zi după ce au trăit o mare dezamăgire, o finală pe care au controlat-o, dar pe care au pierdut-o, 1-3 cu Germania, Eliza Samara şi Dana Dodean încercau ieri să uite momentele de coşmar prin care au trecut. Mai au două zile pînă cînd vor intra în competiţ la Europene, la simplu şi la dublu, şi au nevoie de un alt moral. Eliza a ales să se plimbe, împreună cu părinţii, prin Viena, iar Dodean, care joacă la Schwechat, chiar oraşul unde se organizează campionatele continentale, a preferat să stea acasă şi să se odihnească.

"Îmi venea să dau cu paleta după ea!"
- Dana, nu te întreb cum eşti după o finală cu Germania, ci dacă ai dormit în noaptea de după.
- Am încercat, dar nu prea am putut. Recunosc, nu sînt bine! Mă mai gîndesc încă la cît de aproape am fost de aur şi la faptul că parcă noi meritam mai mult.

- Ai cîştigat punctul României, apoi ai condus cu 2-1 disputa cu Ying Han.
- Da, dar nu a fost de ajuns. Am dat tot ceea ce am putut, dar cred că nu am avut nici şansă. Eliza a avut minge de meci, la 2-2, sînt sigură că am fi cîştigat aurul, pentru că, în meciul cinci, ar fi jucat Eliza contra Patriciei Solja. Nu mai puteau băga chinezoaicele lor naturalizate!

- Erai foarte nervoasă în ultimul set, la ultimele schimburi!
- Cum să nu fiu. Dădeam cît puteam, o atacam din toate poziţiile şi ea punea mingea pe masă. Îmi venea să dau cu paleta după ea!

- La final ai plecat repede din sală.
- Nu am mai avut puterea să le văd bucurîndu-se, nu mă mai ţineau nervii.

- Ce părere ai de jocul coechipierelor?
- Au fost formidabile. Eliza a făcut un joc senzaţional. Eu nu ştiu cum am jucat, că nu am avut tragere de inimă să revăd meciul, o să o fac după Europene, dar Elizei nimeni nu are ce să-i reproşeze. A ratat mingea de meci, a lipsit jumătate de centimetru să pună mingea pe masă. E frustrant.

- Şi de Berni Szocs?
- Pe ea nu o cunosc foarte bine, e mai tînără, nu ştiu cum gîndeşte. A jucat însă splendid. A avut 2-1 la seturi şi 9-7. Ce poţi să-i spui unei fetiţe de 18 ani? Oricum, e îndrăzneaţă, pentru exuberanţa şi ţipătul ei tuturor le e frică de ea.

- Poţi să-ţi revii pînă începeţi la simplu şi la dublu?
- Încerc. E greu, nu-mi vine să mai merg la sală, dar cînd intri în competiţie, treci mai uşor. Vreau să cîştigăm la dublu, împreună cu Eliza, să le batem pe cele două nemţoaice-chinezoaice. Şi la anul, la echipe, sper să nu mai scăpăm aurul!

"Peste două zile începem probele de simplu şi dublu. O să-mi iau revanşa, împreună cu Eliza, la dublu, să le batem pe nemţoaice"
Dana Dodean

"M-am grăbit la mingea de meci!"
- Eliza, ai plîns la finalul partidei cu Germania.
- Da, nu m-am mai putut stăpîni. Nu-mi place să-mi arăt în sală slăbiciunile, dar nu am mai putut. Nu puteam să accept că am pierdut. Cel puţin la meciul meu cu Ying Han, am jucat foarte bine, zic eu, însă la mingea de meci m-am grăbit. Trebuia să pun de o mie de ori mingea pe masă şi să-mi pregătesc atacul mai bine.

- După mingea de meci ai căzut psihic?
- Nu am mai putut să-mi scot din cap acea greşeală. M-am gîndit tot timpul la asta. Am sperat ca Dana sau Berni să cîştige ca să intru iar, dar, din păcate, nu a fost să fie. Şi fetele au jucat senzaţional, merită toate aprecierile.

- Eliza, nu e frustrant să participi la Europene şi să joci doar cu chinezoaice?
- Ba e, dar ce putem face? Astea sînt regulile. Am pierdut al treilea titlu la echipe. Pînă acum pierdeam cu chinezoaicele-olandeze, acum ne bat astea din Germania.

- Cum te remontezi acum, după un astfel de meci?
- Mă relaxez, mă plimb cu părinţii prin Viena. Să prind puteri pentru proba de simplu şi dublu. Asta este, înfrîngerile fac parte din viaţa noastră. O luăm de la capăt.


"Aş fi dat orice să cîştig acea minge de meci! Dacă în finalele trecute cu Olanda, nu am avut şanse, acum am fost peste ele, dar am pierdut. E frustrant"
Eliza Samara

Echipa României, argint la Euro 2013
Eliza Samara 24 de ani
Dana Dodean 25 de ani
Bernadette Szocs 18 ani
Cristina Hîrîci 21 de ani
Iulia Necula 27 de ani

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
alb_rosu_in_vn
alb_rosu_in_vn  •  09 Octombrie 2013, 16:03

Chiar si asa, jucand impotriva chinezoaicelor, meciul a fost extrem de echilibrat, toate cele 3 victorii ale Germaniei venind in 5 seturi. E pacat ca Eliza nu a valorificat acea minge de meci. Asta e tenisul: in loc de 2-0 s-a facut 1-1. Probabil ca intr-un meci decisiv, romanca ar fi batut-o pe jucatoarea din Germania (care nu mai putea fi tot o chinezoaica). Practic, impotriva chinezoaicelor nu avem nici o sansa, dar ne putem bate de la egal la egal cu altii veniti din Europa. Pentru noi, aceasta medalie are oricum valoare de aur. Nici nu are rost sa ne amaram ca am luat doar argintul, in conditiile date. Inca o data, felicitari fetelor noastre si capul sus!

glorie
glorie  •  09 Octombrie 2013, 15:53

Felicitari! Munciti mai mult, ati fost oricum foarte aproape. Este adevarat ca si chinezoaicele sunt oameni, dar intre europence romancele sunt cele mai bune! Europeanul a devenit tot mai asiatic si "oblic", nu alb.

ricco
ricco  •  09 Octombrie 2013, 11:44

E Clar ca fetele au VALOARE si intr-adevar e EXTREM DE FRUSTRANT sa pierzi 'europenele' in fata unor chinezoaice NATURALIZATE ... Ma intreb daca poporul german are sau un SENTIMENT DE JENA dupa o astfel de "victorie"... Dar NU cred...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează