SPORTURI  »  ALTELE  »  REPORTAJ

Săniuța copilăriei, upgrade internațional! România organizează etapă de cupă mondială

Mitică Lupu în concurs pe pista naturală de la Vatra Dornei// Foto-Ștefan Constantin
Mitică Lupu în concurs pe pista naturală de la Vatra Dornei// Foto-Ștefan Constantin

Articol de , - Publicat luni, 24 ianuarie 2022 10:30 / Actualizat luni, 24 ianuarie 2022 10:58

Brazilieni, japonezi care concurează pentru Belgia, americani, ruși și ucraineni au venit să se dea cu sania în etapa de Cupă Mondială pe pistă naturală de la Vatra Dornei. Austria și Italia au luat însă crema competiției. România a terminat ultima, însă băieții sunt la început: Mitică Lupu s-a apucat de acest sport abia acum 3 luni.

E un paradox. România, țara fără pistă de bob pentru sania care merge la Jocurile Olimpice - Raluca Strămăturaru se antrenează în Germania - organizează etapă de cupă mondială la sanie. Sigur, e o altă variantă a sportului pe care n-ai cum să-l ratezi în copilărie. Sanie pe pistă naturală. 

O pistă lungă de un kilometru, 1.024 de metri mai exact, cu o gheață pe care aluneci șerpuind dealurile, cu două mantinele de lemn care te delimitează de pădure și natură.

Săniuța copilăriei, upgrade internațional! România organizează etapă de cupă mondială
Concurenții își urcă singuri prin pădure și zăpadă echipamentul spre punctul de start// Foto: Ștefan Constantin

La Vatra Dornei, pe pârtia de sanie Bucovina, 23 de sportivi s-au întrecut, sâmbătă dimineață, într-o etapă din Cupa Mondială de sanie pe pârtie naturală. Câștigați au fost toți, chiar dacă învingătorul a venit din Austria, iar italienii au completat podiumul. 

Simona Halep iese din TOP 20 odată cu eliminarea de la Australian Open
AUSTRALIAN OPEN
Simona Halep iese din TOP 20 odată cu eliminarea de la Australian Open

Liderul a pierdut podiumul la ultimele viraje!

Spre deosebire de alte sporturi de iarnă, unde prima manșă ține loc de calificări, toți cei 23 de sportivi au coborât de două ori pista, iar timpii s-au adunat la final. Au fost competitori de pe toate continentele. 

Din SUA a venit Zane Farnsworth, doi japonezi, Watanabe și Tanaka, au reprezentat Belgia, iar brazilienii Dante de Moraes și Silva de Oliveira au completat harta mondială. Însă întrecerea antrenantă a fost o luptă între italieni și austrieci. Campion mondial pe pistă naturală în 2017 chiar la Vatra Dornei, italianul Alex Gruber a câștigat lejer prima manșă, cu 0,39 secunde în fața adversarilor.

Săniuța copilăriei, upgrade internațional! România organizează etapă de cupă mondială
Austriecii au concurat într-un decor de vis// Foto: Ștefan Constantin

Totuși, finalul a fost entuziasmant. Gruber, așteptat de toți să ia primul loc, a pierdut avansul la ultimele viraje. Și nu doar avansul. Ci și podiumul!

Jucătorul lui FCSB, „taxat” după meciul cu CFR Cluj: „E fotbalist de mijlocul clasamentului. Și sunt blând!”
FCSB - CFR CLUJ 3-3
Jucătorul lui FCSB, „taxat” după meciul cu CFR Cluj: „E fotbalist de mijlocul clasamentului. Și sunt blând!”

Cele două întreceri

Câștigătorul a fost austriacul Thomas Kammerlander (2:26.44), urmat, la 0,05 secunde, de italianul Patrick Pigneter și, la 0,19 secunde, de alt italian, Florian Clara. Departe de lupta lor, la jumătatea clasamentului, vecinii care ar putea ajunge la război au fost pașnici și zâmbitori. 

Ucrainenii și rușii s-au purtat exemplar. Pe podiumul intermediar, unul dintre sportivii ucraineni, coborât pe 3, l-a salutat pe rusul ce tocmai urca pe 1. Apoi i-a povestit unde a greșit, probabil la primul viraj. Niciunul n-a terminat în top, austriecii și italienii sunt mult peste ca nivel, dar au fost tot un zâmbet și-n timpul competiției, și după. 

Săniuța copilăriei, upgrade internațional! România organizează etapă de cupă mondială
Steagurile Ucrainei și Rusiei unul lângă altul// Foto: Ștefan Constantin

La final, unul dintre ruși a luat, pentru clasamentul pe națiuni, o medalie cu numărul 4. Ucrainenii s-au dus la el, i-au controlat-o și l-au întrebat, râzând, „E din plastic?”Juventus, fără șut pe poartă în derby-ul cu AC Milan! » Ibrahimovic a ieșit accidentat. Mai devreme și la o altitudine nițel mai mare, pe pârtie-n sus, o rusoaică, una dintre fetele care au concurat a doua zi, a strâns din dinți la un viraj mai strâns al unui ucrainean.

Dramatism în UFC 270 » Ciryl Gane a comis o greșeală de amator care l-a costat centura
UFC
Dramatism în UFC 270 » Ciryl Gane a comis o greșeală de amator care l-a costat centura

Și o a treia, românească

Românii s-au bătut între ei, diferența dintre competitorii autohtoni și liderii clasamentului mondial fiind evidentă. Și nu doar din timpi, ai noștri au terminat la 42, respectiv 51 de secunde față de lider în prima manșă, ci și din pregătire. Cezar-Mihai Joldescu și Mitică Lupu au început sania pe pistă de bob și au trecut de puțină vreme pe pistă naturală. 

Primul a fost și singurul sportiv care a abandonat în manșa secundă. S-a lovit de mantinelă în chiar al doilea viraj, iar sania s-a rupt. Lupu a ajuns la final și a povestit că s-a apucat de sport în urmă cu doar 3 luni. Original, a făcut și el sanie clasică, pe pârtie de bob, însă se lăsase de șase ani pentru a se apuca de facultate. 

A revenit în acest stil, „mult diferit”, și s-a declarat nemulțumit de evoluția sa, „am luat multe mantinele”. Totuși, fusese abia a 4-a sa coborâre de când s-a apucat de sport!

0,19 secundeau fost, la final, între austriecii Kammerlander (locul 1) și Scheikl (locul 5)

Clasamentul mondial la sanie pe pârtie naturală după concursul din Bucovina

  1. Thomas Kammerlander (Austria) 285p 
  2. Alex Gruber (Italia) 245p 
  3. Patrick Pigneter (Italia) 185p 
  4. Alex Scheikl (Austria) 185p

Citește și:

Surprize mari în optimile Australian Open » Două jucătoare din top 10 WTA au părăsit competiția

Diana, o tânără care oficiază ca arbitru în Italia, este victima răzbunării pornografice: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui uragan, unui infern, asaltată de mii de mesaje”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează