SPORTURI  »  ALTELE  »  DEZVĂLUIRI

Scamatorul Cova » Trucurile folosite de Mihai Covaliu pentru a încasa în paralel sume consistente și de la CS Dinamo, și de la Comitetul Olimpic!

Articol de - Publicat miercuri, 04 martie 2020 00:27

Șeful COSR, Mihai Covaliu, se folosește de trucuri administrative pentru a încasa în paralel sume consistente și de la CS Dinamo, și de la Comitetul Olimpic. 

În plus, e suspectat că ar fi pontat fictiv ca antrenor de scrimă la Dinamo timp de un an și jumătate, noiembrie 2016 - iunie 2018, până când Ministerul de Interne l-a delegat pe comisarul Covaliu la COSR.

Ales în fruntea olimpismului românesc în noiembrie 2016, Mihai Covaliu a încercat să-și construiască o imagine de înger într-o lume nobilă. Dar, dincolo de exercițiile publice de marketing, l-a interesat cu prioritate în cei trei ani de mandat să profite la maximum de statutul de la COSR pentru a-și rotunji semnificativ veniturile personale prin piruete administrative repetate.

Este vorba despre postura sa pe axa COSR - CS Dinamo și, pe cale de consecință, de drepturile financiare încasate în paralel după ce a ajuns în fotoliul de la Casa Olimpică. Declarațiile de avere ale fostului scrimer developează veniturile primite din ambele părți, iar ele arată trucurile scriptice de care s-a folosit Covaliu pentru a ridica bani din ambele locuri.

La COSR nu e salariu, ci "indemnizație"

"Legea permite ca un polițist delegat la altă instituție să opteze pentru cel mai favorabil salariu între cel primit de la Interne și cel de la locul de muncă temporar", explică un jurist din sistem. 

Conform unui răspuns de la CS Dinamo, comisarul Covaliu a fost delegat la COSR începând cu data de 07.06.2018. Asta cu toate că el a plecat efectiv din club încă din noiembrie 2016, când a fost ales președinte la Comitetul Olimpic.

Iar spre a evita un conflict financiar, Covaliu a apelat la un subterfugiu lingvistic. Pentru a nu declara "salariu" încasat și de la CS Dinamo, și de la COSR, și-a numit veniturile de la Comitet drept prime și indemnizații de ședință și de reprezentare! 

În plus, după plecarea din Ștefan cel Mare, n-ar mai fi călcat pe la job, conform surselor GSP. "Întrebarea e cum a primit Covaliu salariu de la CS Dinamo din momentul plecării efective la COSR și până la delegarea din iunie 2018, adică timp de un an și jumătate?", completează un jurist MAI.

Dinamo+COSR+renta viageră = 5.500 euro/lună

O informare de la CS Dinamo pentru Gazetă arată că fostul performer a fost încadrat ca antrenor la secția scrimă până pe 28.05.2019, după care, la cerere, a trecut la Serviciul Organizare și Instruire Sportivă ca instructor sportiv.

Iată cum arată cifrele nete asumate chiar de Covaliu, cu mențiunea că declarația din 2020 pentru 2019 ar trebui depusă până în luna iunie a acestui an

2018 (venituri din 2017)

  • Salariu CS Dinamo – 46.330 lei
  • Indemnizație de ședință și reprezentare COSR – 11.000 lei + 6.000 lei

2019 (venituri din 2018)

  • Salariu CS Dinamo (venit net suplimentarĂnormă hrană și echipament) – anonimizat
  • Prime și indemnizații de reprezentare COSR – 142.500 lei.

Dacă luăm în calcul veniturile lui Covaliu de la CS Dinamo și COSR, plus renta viageră, și acceptăm că salariul anonimizat e cel puțin egal cu cel public anterior, rezultă că fostul scrimer s-a ales cu sume consistente în ultimii doi ani declarați:

  • 2018 - 174.330 lei (cca. 36.300 euro)
  • 2019 - 314.830 lei (cca. 65.600 euro).

În traducere, înseamnă că, din trei surse, Covaliu a ajuns la venituri lunare de 5.500 euro.

Pleacă "Boți", hop remunerație pentru Cova!

O observație specială reiese din documente: șeful COSR a primit bani de la Comitet începând cu ultima lună din 2017, adică timp de un an de zile ar fi lucrat ca președinte neremunerat. Momentul în care Covaliu apare pe statele de plată ale COSR coincide însă straniu cu cel al plecării consilierului său pe marketing, Lorand Balint.

"Boți", cum e cunoscut în lumea publicității, avea cel mai mare salariu din instituție, 3.500 euro. Plecarea lui s-a făcut în urma unui scandal iscat de o corespondență privată între el și agenția "Brandient", în care puncta că "nu garantăm nici trei medalii la Tokyo 2020" pe fondul intenției COSR de schimbare a logo-ului Team România cu simbolul lupului dacic. 

Și-a luat casă nouă în 2018

Fondul imobiliar al familiei Covaliu s-a îmbogățit cu un apartament în Capitală în al doilea an de mandat la COSR al fostului scrimer. Declarațiile de avere relevă faptul că, în 2018, șeful Comitetului Olimpic Român a achiziționat o locuință de 147 mp, prin credit. Din același document, ar fi vorba despre un împrumut de la Unicredit Bank. Valoare: 1.031.970 lei, adică aproximativ 200.000 de euro. Surse GSP susțin că locuința ar fi plasată în cartierul Floreasca. În afara acestui spațiu, Covaliu împreună cu soția mai dețin un apartament de 60 mp în Brașov, obținut sub formă de premiu în 2010, și o casă de vacanță (160 mp) în comuna Târnava (Teleorman), construită în 2003.

Covaliu – Cosac, prietenie pe bani

Anul trecut, Comitetul Executiv COSR aproba un ciudat sprijin financiar pentru BRD Bucharest Open Romania, turneul WTA organizat de federația de tenis, entitate cu finanțarea blocată de MTS. Era vorba despre 330.000 de dolari pentru o competiție cu premii totale de 250.000 de dolari, infuzie oferită, practic, unui concurent de pe piața bancară al BCR, partenerul oficial al COSR! "A fost un serviciu oferit de comisarul Covaliu pentru comisarul-șef George Cosac, președinte atunci la FRT, dar și președinte la CS Dinamo, de unde șeful COSR își încasează salariul fără să mai calce prin club", explică o sursă GSP. Pe 24 februarie, Gazeta a întrebat COSR dacă finanțarea respectivă s-a concretizat și în ce termeni, dar Comitetul n-a oferit niciun răspuns. 

„Nu înțeleg ce legătură are acest subiect cu dumneavoastră. De ce să discutăm? N-am ce discuta pe tema asta. Nu știu... nu mi se pare o discuție pe care s-o purtăm. Nu înțeleg de ce vă interesează. La revedere!”
Mihai Covaliu, președinte COSR

126.000 de leia încasat Mihai Covaliu în 2018 din renta viageră, în creștere față de 2016 (85.000 lei) și 2017 (111.000 lei)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează