SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

EXCLUSIV Viața sportivilor fără sport » Sabrerii, demoralizați de lipsa competițiilor: „Ne antrenăm sută la sută, suntem superprofesioniști, și pentru ce?”

Alin Badea în timpul unui antrenament din această săptămână
Alin Badea în timpul unui antrenament din această săptămână

Articol de - Publicat joi, 12 noiembrie 2020 13:29 / Actualizat joi, 12 noiembrie 2020 13:45

Sabrerul Alin Badea, vicecampion mondial cu echipa în 2013, resimte din plin lipsa adrenalinei de concurs.

  • Fotbalul, tenisul, handbalul, ciclismul și-au reluat pe rând întrecerile la nivel internațional, în timp ce sporturile de nișă, cum sunt scrima, tirul sau gimnastica etc încă au întrecerile suspendate de pandemie. Dacă pentru primele s-au găsit soluții, costisitoare, însă utile, peste cele din urmă încă plutește incertitudinea.

Scrima este unul dintre sporturile cele mai afectate de pandemie, la nivel internațional competițiile fiind suspendate până la finalul anului. Nu neapărat din motive financiare, ci din încercarea de a da șanse egale tuturor participanților de a ajunge la concursuri. 

„Viața fără competiții e lucrul cel mai rău, noi ne pregătim normal acum. La început, după ce s-a terminat cu starea de urgență, ne-am bucurat mult pentru că ne reuneam la lot, aveam din nou cantonamente, dar la un moment dat ne-am dat seama că ne antrenăm sută la sută, suntem superprofesioniști, și pentru ce?”, își începe istoria Alin Badea.

Alin Badea: „E ciudat să nu știi pentru ce te pregătești”

Sabrerul în vârstă de 32 de ani nu a mai participat la un concurs din martie 2020, unul care a avut loc în Luxemburg și unde a ocupat poziția 55. „La un moment dat intervine dorul acesta mare de competiție, e destul de ciudat să nu știi pentru ce te pregătești. Până în februarie e totul anulat. Avem Campionatul Național în noiembrie, dar pentru noi e ca un antrenament pentru că suntem aceiași care ne luptăm și la lotul olimpic”, continuă el.

Motivat de visul olimpic

Alin se gândea la retragere înainte de acest ciclu olimpic, însă a rămas pe planșă încurajat de rezultatele dinainte de Rio. „Pentru mine, care am 32 de ani, a fost dificil și demoralizant să trec prin această perioadă, mai ales că în 2016, înainte de JO, eram cu naționala în primele 4-5 din lume și aveam șanse la medalii, dar nu a fost probă pe echipe. 

Iar acum, următoarea Olimpiadă, pentru care am tras să mă calific individual, a fost amânată, e ghinion mare”, spune el. S-a gândit cumva în pandemie la retragere? „Nu, pentru că vreau să-mi duc până la capăt visul acesta olimpic. Am avut rezultate și vreau să gust din ele”.

EXCLUSIV Viața sportivilor fără sport » Sabrerii, demoralizați de lipsa competițiilor: „Ne antrenăm sută la sută, suntem superprofesioniști, și pentru ce?”
Sabrerul încheie gânditor ședința de pregătire din cursul dimineții

Chiar dacă viața sa de sportiv este dată peste cap de pandemie, sportivul legitimat la Steaua încearcă să vadă și jumătatea plină a paharului. „În ultimul an de zile nu am avut o perioadă prea bună, astfel că pe mine pauza din starea de urgență m-a ajutat, dar acum e complicat. Toată viața am avut un program fix: antrenament, concurs, zile de refacere și apoi de la capăt, totul era foarte calculat”, explică sabrerul.

Apoi continuă: „Am încercat să rămân aproape de scrimă, am făcut analize video, mi-am dat seama de anumite chestii, să văd unde greșeam în trecut. Pentru că într-o perioadă normală nu aveam relaxarea aceasta, era mereu vria de concurs, care nu te lăsa să vezi anumite lucruri, uiți de multe ori să te apleci spre tine, studiezi mai mult adversarii”.

Discuții importante

Ca să navigheze peste această perioadă de incertitudine, Alin și coechipierii de la lotul olimpic au fost consiliați de psihologul lotului, Alina Gherghișan. „Ne-a ajutat foarte mult, au fost destule discuții”.

Nu pentru toată lumea a fost ușor, unul dintre colegii lui Alin, Mădălin Bucur, 26 de ani, a renunțat la sport în luna septembrie. Pe lângă schimbările cauzate de pandemie, sabrerii au un nou antrenor din acest sezon, pe Rareș Dumitrescu, vicecampion olimpic în 2012 cu echipa de sabie.

Eu simt tot timpul nevoia aceasta de adrenalină din timpul concursului, nu poate fi comparată cu nimic. Îmi lipsește sentimentul de întrecere, iar la arma noastră e adrenalină maximă, trebuie să stai bine cu inima

Concursul e ca un examen final, știi cum te-ai pregătit și fiecare detaliu contează

Alin Badea

Concursuri fără premii

Alin Badea este legitimat la Clubul Sportiv Steaua și are, de asemenea, primă olimpică de la COSR. Concursurile de scrimă nu au premii în bani, însă sportivii din România primesc o diurnă din partea federației când evoluează la nivel internațional. „Dacă luăm o medalie la etapele de cupă mondială din sezon, primim o sumă, dar nu foarte mare, câteva mii de euro”. Rezultatele la cele mai importante competiții, Europene și Mondiale, sunt răsplătite de MTS.

7este cel mai bun loc ocupat de Alin Badea în concursurile de Cupă Mondială, obținut în 2015, la Madrid

15este cea mai bună poziție obținută de sabrerul stelist în competițiile majore individuale, ele fiind bifate la CM în 2013 și 2015 și la CE în 2013

3 medaliila competițiile majore are Alin Badea, toate cucerite cu echipa, două mondiale, un argint și un bronz, și una europeană, un bronz

VIDEO. Ai grijă să porți corect masca de protecție! Ce nu trebuie să faci atunci când o utilizezi

Citește mai multe știri din sporturi:

Viața sportivilor fără sport » Cum se descurcă atleta Cristina Bujin: „Sper să fac baremul anul viitor!”

Minaur Baia Mare a obținut o nouă victorie în Liga Națională

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează