SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

Semne de întrebare » Ce sunt și când au primit scutiri de uz terapeutic americancele Biles și surorile Williams pentru a utiliza substanțe care sunt trecute pe lista interzisă

Articol de - Publicat joi, 15 septembrie 2016 00:00

Marți, hackerii care și-a luat numele de "Fancy Bears" au dat publicității 36 de pagini care erau documente secrete ala Agenției Mondiale Anti-Doping.

În ele se regăseau date confidențiale despre trei dintre marile sportive americane: gimnasta Simone Biles, și jucătoarele de tenis Venus Williams și Serena Williams. Mai precis: trei documente care atestă că la Rio i s-a descoperit Simonei Biles în probe o substanță interzisă, metilfenidat, o amfetamină. O substanță pentru care gimnasta din SUA a primit o scutire medicală pentru uz terapeutic. În cazul surorilor Williams e vorba doar despre documente care atestă că surorile Williams au urmat diverse tratamente cu medicamente care conţineau substanțe ce se aflau pe lista interzisă în perioada 2010-2015 și pentru care au primit astfel de scutiri. WADA a confirmat că serverele sale au fost atacate, în același timp confirmând veridicitatea documentelor

- Când se acordă scutirile medicale în scop terapeutic?
"Sportivii, la fel ca toți oamenii, pot avea boli sau stări care necesită administrarea de medicamente sau să fie supuși unor operații. Dacă medicația la care se va apela se încadrează pe lista substanțelor interzise, atunci le este acordată o scutire de uz terapeutic", se arătă în regulamentul WADA. Criteriile pentru care un sportiv poate primi o astfel de scutire sunt: sportivul va suferi o înrăutățire a sănătății dacă nu ia medicamentele care sunt pe lista interzisă, acele medicamente să nu producă o semnificativă îmbunătățire a performanțelor sportive, nu există altă soluție pentru rezolvarea problemei și dacă în prealabil nu a folosit acea substanță fără să solicite o scutire.

- Ce au spus cele trei staruri americane?

Venus Williams: "Am fost întristată de faptul că datele mele medicale au fost făcute publice fără permisiunea mea. Am urmat toate regulile stabilite de Agenția Mondială și care au dus la acordarea acelor scutiri în vederea uzului terapeutic. Sunt unul dintre susținătorii menținerii unui nivel înalt de integritate în competițiile sportive".

Simone Biles: "Sufăr de ADHD și iau medicamente încă din copilărie. Vreau să știți că eu cred într-un sport curat, am respectat întotdeauna regulile și voi continua să o fac, deoarece fair-play-ul este crucial pentru sport și foarte important pentru mine"
Serena nu oferise nicio reacție până la închiderea ediției.

- Au concurat în timp ce urmau diferite tratamente?
La Simone Biles lucrurile sunt clare, în corpul său fiind descoperite substanțele chiar la Jocurile Olimpice de la Rio, iar perioada care este stipulată în aceste scutiri medicale este de un an.

La Serena Williams, din cele șase scutiri, trei sunt din perioada iunie 2010-iunie 2011, perioada în care americanca a absentat din circuit și a trecut prin mai multe operații. Alta este din timpul Roland Garros-ului 2015, pe care l-a câștigat. În 2014 este una din timpul turneului de la Miami, pe care l-a câștigat, una care a căzut între turneul de la Madrid și cel de la Roma, la primul a pierdut în sferturi și pe celălalt l-a câștigat, iar ultima e din extrasezon. Pe lista Serenei apar prednison, oxicodonă, metilprednison și hidromorfon.

Venus Williams din 2010 a fost diagnosticată cu sindromul Sjögren, o boală autoimună. În tratamentul unor astfel de afecțiuni se folosește de cele mai multe ori prednison, un derivat cortizonic antiinflamator şi antialergic cu acțiune intensă. Venus a participat în turneele WTA în perioada în care urma diverse tratamente 2010-2013, dar rezultatele sale nu au fost extraordinare.

"Nu știu ce se va întâmpla, nu știu dacă Biles e chiar bolnavă și are nevoie de aceste medicamente sau e vorba de dopaj mascat. Știu un singur lucru, că atunici când m-am simțit rău eu nu am apelat la nicio substanță interzisă. Am ajuns în Brazilia aproape praf, dar nu m-am gândit să apelez la o astfel de scutire"
Vanessa Ferrari, locul 4 la sol la JO de la Rio

"Biles e cu siguranță un fenomen, dar nu știu cât de mult au ajutat-o substanțele pe care le-a luat, nu știu dacă pot transforma un sportiv normal într-un supercampion"
Vanessa Ferrari, locul 4 la sol la JO de la Rio

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
danieliorga2000
danieliorga2000  •  15 Septembrie 2016, 10:37

Sunt diagnostice puse ca sa ascunda dopingul. Cu ADHD nu poti face sport de performanta chiar si cu tratament.....Surorile Wiliams iau tot prednison pentru doua diagnostice diferite....tare. Oricum in momentul cand iei medicamente dopante nu ai voie sa concurezi punct , nu are importanta motivul....asta e regulamentul WADA. Altfel esti favorizat si ai un avantaj fizic.

utraian
utraian  •  15 Septembrie 2016, 09:41

Cel mai probabil, hackerii respectivi nu au actionat independent, din cate am vazut rusii nu prea accepta sa fie calcati in picioare. Americanii trebuiau sa se astepte ca daca a picat Sharapova, s-ar putea sa pice si robotii lor. Toata lumea banuia ce se intampla, e usor sa manipulezi sportul mondial, atunci cand detii fraiele tuturor agentiilor de control. De aici si nasul pe sus al americanilor, erau atat de siguri ca nu se va afla nimic. Poftim, la hackeri rusi nu se asteptau....Acum se ascund in spatele celor cateva zeci de afectiuni, boli si alte marafeturi, combatute cu alte zeci de tipuri de amfetamine . In cazul Serenei nu inteleg de ce s-au mai complicat cu oxicodonă, hidromorfonă, prednison, metilprednisolonă... Tot ce trebuia era motorina . Hai , treaca de la noi, poate si putina vaselina pentru turela

deva1
deva1  •  15 Septembrie 2016, 23:38

Făcătură americană! Shame USA!totul a aranjat de americani.WADA e mâna in mâna cu forul internațional olimpic si cu lotul olimpic american si cu toate federațiile din USA .sunt milioane de dolari cae se bagă in WADA si in plus USA trebuie sa fie mereu pe primul loc la finalul J.O.asta e dictonul.Cand nu exista WADA sau nu avea așa mare influența China luase mult fata USA la medalii iar Rusia era pe 3.Rusii daca nu erau scăpați de WADA si de Comitetul olimpici international , terminau pe 2 sau primul loc anul asta la Rio..Shame USA!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează