SPORTURI  »  ALTELE  »  EXPEDIŢIE

Solo pe schiuri » Prima femeie care a traversat neasistată Antarctica

Felicity Aston
Felicity Aston

Articol de GSP - Publicat marti, 24 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2012 11:13

Britanica Felicity Aston (34 de ani) a devenit prima femeie din lume care a schiat de una singură de-a lungul Antarcticii. Ea a traversat continentul îngheţat din emisfera sudică în 59 de zile. Expediţia ei a început pe 25 noimebrie de pe gheţarul Leverett şi s-a încheiat luni. Aston a străbătut distanţa de 1.744 kilometri, declarînd la sosire că au fost momente în care emoţiile aproape au doborît-o.

"Nu sînt o persoană foarte emotivă. Cu toate acestea, cei care mi-au urmărit posturile de pe Twitter ştiau că plîng. Cînd am văzut munţii care însemnau sfîrşitul călătoriei mele, m-am oprit şi am cred că ochii mi-ai ieşit din orbite. Nu credeam că voi ajunge la finiş la data pe care mi-o stabilisem ca să prind ultimul avion care părăseşte Antarctica în acest sezon. Nu mi-a venit să cred că am încheiat acest maraton cu trei zile mai devreme", a povestit Felicity.

Fără sănii sau motor

Aston a mai stabilit un record. Este primul om care schiază de unul singur Antarctica, folosindu-şi în exclusivitate propriii muşchi. O echipă formată din un bărbat şi o femeie au făcut acest traseu anul trecut fără ajutorul vreunui vehicul, dar Aston este singura care a făcut acest lucru de una singură.

Femeia a studiat fizică şi meteorologie. Este o veterană a expediţiilor în zone îngheţate, a lucrat pentru Institutul Meteo din Marea Britanie la o bază din Antarctica şi a participat la numeroase călătorii şi în teritoriul Arctic şi Groenlanda. De data aceasta singurătatea i-a fost obstacolul cel mai mare, mai ales că, în condiţii extreme, o singură decizie proastă poate fi fatală. În plus, mintea îţi poate juca feste. Un alt factor de risc este hipotermia, pe care o poţi diagnostica destul de uşor la alţii, dar nu şi în cazul propriei persoane.

Momente tensionate

Felicity a povestit şi momentele dramatice cu care s-a confruntat de-a lungul expediţiei sale extreme. "Deodată mi-a dat seama că una dintre butelii nu mai funcţionează. Adică nu-mi mai putea aprinde aragazul, nu puteam topi zăpada pentru a face apă. Iar asta putea deveni o problemă foarte gravă. Noroc că aveam şi chibrituri", spune ea.

Aston recunoaşte că a avut tehnologia modernă de partea ei. Şi-a ţinut la curent familia şi fanii prin intermediul reţelelor sociale. A avut cu ea două telefoane cu comunicare prin satelit şi a păstrat în permanenţă legătura cu o echipă de asistenţă. A avut şi un aparat GPS care i-a raportat mereu locul unde se afla.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
terminatorul2
terminatorul2  •  24 Ianuarie 2012, 12:04

Numai printr-o conditie fizica f. buna , tenacitate , curaj si vointa a putut sa traverseze Antartica

terminatorul2
terminatorul2  •  24 Ianuarie 2012, 12:04

Numai printr-o conditie fizica f. buna , tenacitate , curaj si vointa a putut sa traverseze Antartica

Vezi toate comentariile (2)
Comentează