SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Spadasina Simona Gherman, vicecampioană mondială cu echipa la Moscova, a povestit cum a trăit cea mai importantă competiție a sezonului: ”Măcar o dată să privim partea plină a paharului!”

Articol de - Publicat miercuri, 22 iulie 2015 00:00

România a fost învinsă de China cu 45-36 în finală, dar Simona spune că deocamdată e momentul să se bucure de realizări la o ediție a CM plină de surprize, unde bătălia pe punctele pentru Rio a fost intensă

Simona Gherman a urcat din nou pe podium mondial, sîmbătă, la Mosocova. I-au fost alături Ana Maria Brînză, Simona Pop și Loredana Dinu. O echipă care în 2015 a ajuns pînă la argint. Simona, 30 de ani, s-a întors pe planșă în aprilie 2014, iar la Mondialele de la Kazan de anul trecut, echipa României a ocupat locul al cincilea. Anul acesta lucrurile au fost diferite, România revenind în lupta pentru aur. Simona știe cum e să-ți stăpînești emoțiile într-o finală de asemenea calibru. A fost participantă la ambele titluri mondiale cucerite de spadasine în 2010 și 2011. Ultimul a fost cucerit chiar în fața Chinei, la tușa de aur. Sîmbătă, la Moscova, China s-a revanșat însă, cu un scor mai clar.

- Simona, bine ai revenit acasă! Cum a fost la Moscova?
- A fost superbine, orice ar spune lumea. Faptul că am avut trei competiţii foarte importante într-o lună şi jumătate şi la toate am urcat pe podium, cu toată presiunea din jur, eu zic că e foarte bine. Dacă e să vorbim de Moscova, eu mă bucur pentru ce am reuşit cu echipa, individualul ţi-l faci cum poţi tu, dar la echipă trebuie să ai acelaşi scop, să te coordonezi.

- V-ar fi ajutat dacă eraţi mai proaspete fizic?
- Fizic am fost foarte bine, la psihic cred că am avut unele probleme. Nu e uşor să ai trei concursuri într-un timp atît de scurt. În sportul nostru psihicul contează foarte mult.

"Aici s-a jucat calificarea la Rio"

- A fost o ediţie de Campionate Mondiale plină de surprize şi, cu toate acestea, voi aţi fost pe podium.
- Da, a fost o nebunie, nici una dintre primele patru echipe de la Kazan nu a reuşit să fie în semifinale anul acesta. Ca să nu mai vorbim de Estonia, care a fost învinsă de Japonia în turul al doilea. E clar că aici s-a jucat calificarea la Rio, bătălia a fost foarte mare.

- Cum a fost să intri în sferturi şi în semifinale la un scor atît de strîns?
- De asta ne merge nouă bine ca echipă, pentru că fiecare îşi ştie rolul. Eu mă simt bine cînd închid. Unul dintre atuurile noastre este că ştim cum să jonglăm cu numerele de pe foaie. Iar pe Şemiakina am simţit-o bine în acea zi.

- Cînd o vezi, nu-ţi aduci aminte de asaltul de la Londra, cînd ai pierdut la o singură tuşă?
- Am mereu în cap asaltul acela. Dar de atunci s-au schimbat lucrurile, se vede că ea are o problemă cu mine. Probabil toată lumea de pe margine a îngheţat cînd a văzut că am intrat în minutul de prioritate, dar eu am simţit că ea e sub mine. Am avut şi noroc că prioritatea a fost la noi şi ea a trebuit să vină peste mine. Înainte, Ucraina avusese un meci greu cu Japonia. Chiar stăteam şi ne gîndeam că ar fi mai bine cu Japonia, însă nu le cunoşteam deloc. A fost mai bine cu Ucraina, ştiam la ce să ne aşteptăm.

 "Ca niște roboței"

- Cum de în finală nu ai intrat de la început?
- Ţinînd cont de individual, unde eu am pierdut la Xu Anqi, iar Loredana a învins-o pe Sun Yujie, fetele au zis că ele le simt mai bine pe chinezoaice şi am zis OK, dacă sînt aşa de încrezătoare, e mai bine. Din păcate, am început haotic, am continuat haotic, o tuşă de colo, una de dincolo, iar ele au mers toate. Au fost ca nişte roboţei, aşa sînt!, parcă au o cască în ureche şi tot ce li se spune de pe margine respectă, nu creează deloc.

- Care a fost starea de spirit de după finală?
- Le-am şi zis fetelor. OK, am pierdut, poate puţin cam rău, dar e momentul să ne bucurăm de rezultatele noastre, să fim relaxate acum. Și cînd ne întoarcem la pregătire să ne punem probleme pentru a le rezolva, pe cele pe care le avem cu China de exemplu. Într-un fel, poate că e mai bine că s-a întîmplat aşa, înainte de Londra am învins China şi apoi n-am făcut nimic. Acum sîntem pe locul doi, să dea Dumnezeu să rămînem acolo! La ce ne-a ajutat că în 2011 noi eram calificate înainte să înceapă calificările? Să sperăm că la Rio o să fie altă poveste! Important e că ne-am atins obiectivul, ne-am supărat un pic, parcă argintul e cea mai urîtă medalie. Le-am și zis fetelor, să vezi ce bucuroase am fi fost dacă luam bronzul. Trebuie să vedem şi noi o dată partea plină a paharului, puteam să pierdem la Ungaria sau la Ucraina. E normal să ne punem probleme şi să încercăm să descifrăm China, dar trebuie să ne bucurăm de ce am realizat.

- Bănuiesc că urmează o vacanţă.
- Bineînţeles, plec la mare pentru cîteva zile.
- Atunci, vacanță plăcută!

57-31este raportul dintre tușele date și cele primite de Simona Gherman în concursul pe echipe

Rezultatele echipei de spadă la CM de la Moscova

Turul 1 Româna-Turcia 45-15
Turul 2 România-Elveţia 45-19
Sferturi de finală: România-Ungaria 22-13
Semifinale: România-Ucraina 27-24
Finală: România- China 36-45

Întîlniri România-China în ultimii cinci ani

2015

  • CM Moscova finală România-China 36-45
  • Cupa Mondială Johannesburg finală România-China 24-28
  • Cupa Mondială Barcelona sferturi de finală România-China 35-31

2014

  • Cupa Mondială Doha finală România-China 19-18
  • Cupa Mondială Saint Maur locurile 5-6 România-China 28-27
  • CM Kazan locurile 5-6 România-China 43-42

2013

  • Cupa Mondială Leipzig semifinale România-China 38-40

2012

  • Cupa Mondială Rio de Janeiro locurile 3-4 România- China 25-20

2011

  • CM Catania finală România-China 27-26
  • Cupa Mondială Sydney finală România-China 27-29

Încă patru concursuri

România e pe locul al doilea în clasamentul mondial, la şase puncte în spatele Chinei. Pe 4 aprilie 2016 se va trage linie şi atunci se vor stabili echipele calificate la JO de la Rio. Primele patru echipe din ierarhie merg la JO plus cele mai bune patru din fiecare zonă geografică (Europa, Africa, Americi şi Asia), cu condiția să fie în Top 16. Pînă atunci, mai sînt patru concursuri care vor oferi puncte pentru această ierarhie: Legnano în octombrie, Xuzhou în noiembrie, Barcelona în ianuarie 2016 şi Buenos Aires în februarie 2016.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
magura
magura  •  23 Iulie 2015, 04:20

FELICITARI FETELOR! Poate pana la sfarsit, veti fi pe primul loc!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează