SPORTURI  »  ALTELE  »  CORONAVIRUS

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa

Alicia Fraga Fernandez (SCM Râmnicu Vâlcea) în duel cu apărarea celor de la CSM București FOTO Cristi Preda
Alicia Fraga Fernandez (SCM Râmnicu Vâlcea) în duel cu apărarea celor de la CSM București FOTO Cristi Preda

Articol de , - Publicat luni, 27 aprilie 2020 10:09

COVID-19. Europa nu a fost pregătită de un asemenea eveniment sanitar, iar deciziile luate de forurile sportive de pe continent, inclusiv din România, arată că fiecare a găsit modul său de a reacționa la această situație.

Puține foruri sportive s-au pregătit de o pandemie. În sporturile individuale, Wimbledon-ul și Australian Open au anunțat că aveau o asigurare în caz că lumea era lovită de o astfel de calamitate, în schimb, în cele de echipă nicio entitate nu a precizat că se gândise la așa ceva. De aici și diversele moduri de a reacționa la ce se întâmplă pe Bătrânul Continent. 

Chiar dacă toți au căzut de acord că, în acest momente, sportul nu este cel mai important domeniu, sunt destule persoane care depind de el. În unele țări, oficialii, în acord cu cei care-i conduc, au avut curajul să pună stop și să se gândească la sezonul următor, fiecare aplicând propriile criterii, în timp ce în altele se așteaptă, prelungind starea de incertitudine. 

România versus Europa

În România, federațiile de handbal, polo, baschet și rugby speră la vremuri mai bune, în timp ce voleiul și hocheiul pe gheață au pus punct sezonului 2019/2020. Joia trecută, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat că sportivii se vor putea întoarce la antrenamente doar dacă vor fi testați, altfel nu este posibilă o reluare a activității lor. 

La nivel european, forurile care gestionează cele mai importante sporturi de echipe au luat și ele diverse decizii în funcție de specificul sportului lor și al implicațiilor financiare. Voleiul și-a anulat toate competițiile, handbalul a păstrat doar pentru cea mai tare competiție intercluburi posibilitatea unei concluzii, în timp ce baschetul a modificat calendarul în speranța că poate desemna campioane în cupele europene. Iată o situație extinsă a deciziilor din Europa. 

 FRH # REZIST 

Federația Română de Handbal a rămas printre puținele din Europa care nu au închis sezonul. În aceeași situație mai sunt doar patru campionate: Spania, Portugalia, Serbia și Belarus 

Conform coeficienților de țară, pe baza rezultatelor reușite de echipe în cupele europene, în ultimii 5 ani, România va porni în sezonul viitor de pe locul 3 la feminin și de pe 13 la masculin. Din Top 10 campionate, la feminin s-au încheiat toate, mai puțin Liga Florilor! Federația Română de Handbal a anunțat că vrea să încheie sezonul pe teren și a anunțat și data revenirii jucătoarelor în arene: 5 iunie. 

Numai că fetele sunt de-a dreptul revoltate, consideră că e inuman să fie puse să joace 10 meciuri în 22 de zile. La masculin, din primele 10 campionate ale Europei, s-au încheiat 7 și au mai rămas în stand-by Spania, Portugalia și Belarus. Românii au programat deja data revenirii: 31 mai! 

Subiect de mișto pe net 

Fostul selecționer al României, Tomas Ryde, despre care trebuie spus însă că se află în litigiu cu FRH, după ce a fost dat afară, a fost sarcastic pe contul său de Instagram și a transmis un mesaj elocvent referitor la situația din România. „99% dintre sporturile de echipe sunt anulate deoarece oamenii sunt mai importanți decât banii. Apoi, Federația Română de Handbal decide ca liga să fie terminată. Va reîncepe pe 31 mai și vor fi 10 meciuri în 22 de zile. Dumnezeule, totul este posibil în România!", a scris Ryde. 

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
Tomas Ryde pe banca României la CM din Japonia în 2019 FOTO: Cristi Preda

Sunt în joc 250.000 de euro 

Jucătoarele și jucătorii sunt indignați pentru că federația se gândește acum la banii din televizare, și nu la sănătatea lor. Dacă va încheia sezonul, FRH va pierde 200.000 de euro din drepturile TV, bani care ar trebui virați de TVR pentru meciurile din Liga Națională, și alți 50.000 de euro, de la sponsorul Cupei României. „O nimica toată față de cât au pierdut alte federații importante, precum cea germană, suedeză sau franceză. Dar ei au pus în prim-plan actorii principali, jucătorii, și nu interesele financiare", au comentat oamenii de handbal. 

Rămâne de văzut dacă Liga Națională se va putea relua, echipele având, între altele, mari probleme să-și aducă din străinătate jucătorii plecați acasă. 

Top ranking la feminin 
CampionatDecizie/Campioană
1. Ungaria Gyor Audi
2. RusiaRostov Don
3. România  nu s-a încheiat
4. DanemarcaEsbjerg
5. Franța           încheiat/nu s-a dat titlul
6. Norvegia Vipers Kristiansand
7. Germania încheiat/nu s-a dat titlul
8. Macedonia   încheiat/nu s-a dat titlul
9. Muntenegru   încheiat/nu s-a dat titlul
10. Suedia încheiat/nu s-a dat titlul
Top ranking la masculin 
CampionatDecizie/Campioană
1. FranțaPSG
2. GermaniaTHW Kiel
3. Macedoniaîncheiat/nu s-a dat titlul
4. UngariaVeszprem
5. Spanianu s-a încheiat
6. PoloniaVive Kielce
7. DanemarcaAalborg
8. Croația RK Zagreb
9. Portugalia  nu s-a încheiat
10. Belarus  nu s-a încheiat
....... 
13. România nu s-a încheiat

Europa. Doar Liga Campionilor mai contează

Federația Europeană de Handbal a luat măsuri categorice în privința meciurilor de cupe europeană. Astfel, a anulat toate partidele din Cupa EHF și Challenge Cup, care ajunseseră la faza semifinalelor. Doar Liga Campionilor se va mai disputa. La băieți a fost desemnat direct Final Four-ul, cel care e programat în luna decembrie. Fetele ar trebui să joace un Final 8, în luna septembrie (3-6), la Budapesta, cu SCM Rm. Vâlcea și CSM București între competitoare. Meciurile de calificare din preliminariile Euro 2020 și CM 2021, au fost, de asemenea, anulate. 

VOLEI
România. Au desemnat campioanele 

Federația Română de Volei a fost prima care a pus capăt actualului sezon în țara noastră. Pe 18 martie, în urma unei sedințe de consultare, s-a decis ca actuala ediție să fie încheiată, iar campioanele au fost desemnate echipele de pe primul loc, Volei Alba Blaj la feminin și Arcada Galați la masculin. Cupa României a fost de asemenea și ea anulată. 

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
Jucătoarele de la Alba Blaj sărbătorind un punct reușit FOTO: Cristi Preda

Europa. Abordări diferite 

Federația europeană a decis săptămâna trecută să anuleze toate competițiile pe care le patrona pentru acest sezon, astfel că nu vor exista câștigătoare în nicio cupă continentală. Pentru Liga Campionilor, echipele aflate încă în competiție vor primi optzeci la sută din valoarea premiilor. În Italia la nivel național au fost încheiate toate campionatele fără a se desemna campioane, în timp ce în Polonia au fost închise, dar au fost desemnate câștigătoare echipele de pe primele locuri. În Turcia, unul dintre cele mai puternice din Europa, nu s-a luat încă nicio decizie. 

BASCHET
România. În stare de suspendare 

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie definitivă în ceea ce privește cele două ligi naționale, există mai multe consultări cu oamenii implicați în fenomen. În videoconferințele susținute de FRB, conducătorii echipelor feminine și masculine au votat pentru întreruperea celor două competiții. O decizie finală se va lua după încheierea stării de urgență, pe 15 mai. Unele echipe și-au trimis jucătorii în șomaj tehnic în această perioadă, în timp ce altele au ales să plătească contractele așa cum sunt ele. 

 Europa. Mai speră să joace 

Organismul european a fixat luarea unei decizii în privința competițiilor care se desfășoară sub egida sa, EuroLiga și Eurocup, pe 24 mai. Euroliga ar trebuie să se joace între 4 și 26 iulie, după o carantină de două săptămâni și trei de antrenamente. În Spania, federația a decis să încheie campionatul masculin cu un turneu final la care să participe cele mai bune 12 echipe, turneu ce urmează a se desfășura într-un singur oraș, timp de două săptămâni. Însă totul depinde de evoluția situației în Spania, oficialii stabilind data de 31 mai pentru a vedea dacă planul lor poate funcționa. Dacă nu, atunci nu se va acorda niciun titlu. În Turcia, situația va fi reanalizată pe 30 aprilie. 

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
Când s-a întrerupt competiția, EuroLiga ajunsese în faza play-off-ului FOTO Guliver/GettyImages

HOCHEI PE GHEAŢĂ 
România. Sezon încheiat 

Pandemia de COVID-19 a determinat Adunarea Generală a Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) să închidă campionatul pe 26 martie, fără a desemna o învingătoare. Întrecerea internă s-a întrerupt înainte de disputarea ultimelor două etape din sezonul regulat, unul care ar fi trebuit să fie urmat de un play-off. CSM Galați era lider în momentul în care s-a pus stop. Ultima oară când România nu a avut campioană la hochei pe gheață a fost în 1948. Liga Națională a început a se disputa în 1925, cu pauze în anii 1926, 1939 și 1943.  

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
Jucătorii de la CSM Galați pe gheață

Europa. Cea mai tare competiție anulată 

Liga Continental (KHL), cea mai puternică după NHL și la care participă echipe din Rusia, Letonia, Finlanda, Belarus, Kazahstan și China, a decis încheierea sezonului 2019/2020 pe 25 martie, fără a desemna vreo campioană. Cehia a oprit și ea campionatul, iar jucătorii au început deja pregătirile pentru următorul. Marea majoritate a țărilor europene și-au închis campionatele fără a desemna câștigătoarele. Doar în Belarus, la îndemnul președintelui țării, Aleksander Lukașenko, s-a jucat până la final, iar Iunost Minsk a ieșit campioană, o competiție încheiată pe 3 aprilie. 

POLO
România. Se așteaptă să se termine starea de urgență 

Federația Română de Polo nu a luat încă o decizie în privința continuării sau încheierii campionatului. În momentul de față campioana Steaua e lider, cu 6 puncte avans față de CSM Oradea, cu o etapă rămasă de disputat din rezonul regulat. Ar urma apoi play-off-ul și play-out-ul. Rămâne de văzut dacă echipele vor putea relua antrenamentele după 15 mai ca să finalizeze apoi sezonul. 

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
CSA Steaua și CSM Oradea duc o rivalitate acerbă de câteva sezoane FOTO sportpictures.eu

Europa. Încă nedecise 

Italia, Ungaria, Croația, cele mai puternice campionate din Europa, nu au luat nici ele vreo decizie în ceea ce privește sezonul actual. Federația croată a anunțat, în schimb, că echipele își pot relua pregătirile de luni, 27 aprilie. Vor fi însă restricții majore. La antrenament nu vor putea participa mai mult de cinci persoane (4 jucători și un antrenor). Aceștia vor păstra o distanță de minimum 5 metri, chiar și în apă. Vestiarele, dușurile, sălile de forță rămân însă închise. Federațiile din Franța și Spania au anunțat, în schimb, că au închis actualul sezon. În Franța nu a fost desemnată campioana, iar Spania a anunțat că o decizie în această privință va fi luată în această săptămână. 

RUGBY: România. Sezon în așteptare 

Federația Română de Rugby a întrerupt toate competițiile și așteaptă noi prevederi în ceea ce privește startul campionatului. 

Europa. Totul închis! 

Turneul celor Șase Națiuni a fost suspendat, înainte de ultima etapă. Se așteaptă să se vadă evoluția pandemică. În aceeași situație se află și Rugby Europe Championships, competiția în care era angrenată și România. De asemenea, competițiile europene au fost anulate. Franța și Anglia, cele mai importante campionate din Europa, au fost suspendate

SPECIAL GSP Sporturile de echipă, între anulare și încăpățânare: ce face România, ce face Europa
România a jucat cu Gerogia primul meci în acest sezon de Rugby Europe Championships

Citește mai multe știri din sport: 

GALERIE FOTO Box în vremea pandemiei » Pugiliști stropiți cu dezinfectant înaintea luptelor și spectatori distanțați

Marca a făcut bilanțul căderii lui Tiger Woods: relații sexuale cu peste 100 de femei, suma URIAȘĂ pierdută la partaj + beție la volan

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
176901212832165
Dan Petnaise  •  27 Aprilie 2020, 18:01

Bănuiesc că Suedia și Norvegia.

176901212832165
Dan Petnaise  •  27 Aprilie 2020, 17:51

Ați pus.... între locul 10 și 13 la băieti handbal. Eram curios ce țări erau peste noi pe lucurile 11 și 12. Proști sunteți. Cât v-a luat ... puteați să treceți 2 țări.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează