SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL GSP

SPORT SUB LACĂT. Sfaturile unui preparator fizic pentru sportivii amatori: „Reintrarea în efort să fie treptată! Să nu creadă că se vor reîntoarce din prima la nivelul pe care-l aveau”

FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 16:12

Dragoș Luscan, preparator fizic al celor de la CSM București și kinetoterapeut, le recomandă celor care practică sportul amator să reintre treptat în efort

  • Gazeta Sporturilor face o amplă radiografie, în 7 pagini speciale în ediția de tipărită, a fenomenului care se poate transforma într-o uriașă problemă de sănătate națională. Amatori și profesioniști, consacrați și juniori, psihologi și antrenori, medici și oameni de afaceri, toți își strigă disperarea;
  • Peste un milion de oameni care făceau sport de plăcere se descurcă acum doar individual sau forțând legea;
  • Zeci de mii de angajați din sistem au ajuns ori în șomaj tehnic, ori neplătiți și fără perspectivă. Proprietarii de afaceri în domeniu sunt pe buza falimentului, sub povara costurilor și a restricțiilor;
  • Ziarul e la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI

Starea de urgență i-a limitat pe mulți în practicarea activităților fizice, iar restricțiile au rămas pentru o parte dintre ei. „Eu cred că există o poftă destul de mare pentru ca oamenii să se reapuce, dar trebuie avut grijă pentru că e clar că perioada de inactivitate i-a afectat. Le-a scăzut foarte mult capacitatea de efort, stând în casă musculatura, articulațiile și oasele nu mai sunt atât de bine pregătite precum erau înainte, nu mai sunt în tonusul de dinainte", a explicat Dragoș Luscan, cel care se ocupă în prezent de pregătirea fizică a echipei feminine de handbal a CSM București și care a lucrat cu mulți sportivi de top ai României de-a lungul timpului. 

"Să nu exagereze cu efortul" 

El are câteva recomandări: „Reintrarea în efort să fie treptată! Să nu creadă că se vor reîntoarce din prima la nivelul pe care-l aveau înainte de pandemie. Să o ia ușor, să etapizeze efortul în perioada asta, să lucreze foarte multe exerciții de stretching, să facă o încălzire foarte bună înainte să se apuce de antrenament și să nu exagereze foarte mult cu efortul pentru că dacă o fac, o să apară accidentări. Din dorința de a recupera, unii vor avea tendința de a forța". 

SPORT SUB LACĂT. Sfaturile unui preparator fizic pentru sportivii amatori: „Reintrarea în efort să fie treptată! Să nu creadă că se vor reîntoarce din prima la nivelul pe care-l aveau”

Pentru cei care nu se pot întoarce în sălile de fitness există alternative. „Pot merge pe un câmp sau într-un parc, pot înlocui mișcarea de la sală cu mișcarea pe bicicletă, cu alergatul, să lucreze cu greutatea corpului. Eventual, să-și mai achiziționeze niște elastice cu care să se antreneze. Și un TRX ar fi bun. Procesul de readaptare anatomică trebuie să se producă treptat, să nu ardă etape". 

Cei mai afectați 

Dragoș Luscan e de părere că o categorie dintre cele mai afectate de această situație o reprezintă copiii. „Pentru ei cred că a fost cel mai greu. Copilăria trebuie trăită. Au nevoie să se joace, să se miște cât mai mult, iar faptul că au fost nevoiți să stea în casă atâta timp i-a afectat. Vorbeam zilele trecute cu unii dintre ei și îmi spuneau că această perioadă de inactivitate se vede și în performanțele de la orele online, care au scăzut din cauza faptului că au stat foarte mult în casă.", a spus preparatorul fizic. 

„Studiile spun că lipsa activității fizice în copilărie scurtează viața cu șapte ani, așa că e important să aibă activități fizice”- Dragoș Luscan

Citește mai multe știri despre cum e afectat sportul românesc de coronavirus:

Sport sub lacăt » România, o națiune anchilozată: peste 50% din sporturile preferate sunt interzise! Reacția Guvernului pentru GSP: „Să nu credeți că nu lucrăm!”

Sport sub lacăt » Fotbalul mic, în pericol de colaps! Pierderi uriașe înregistrate în ultimele luni

SPORT SUB LACĂT. Cluburile de handbal se tem după pandemia de COVID: „Cine știe câți se mai întorc”

SPORT SUB LACĂT. Scrima, lovită în plin de pandemie: „Am rămas în aer” » Cum se simt efectele crizei

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează