SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

Suspendare uriașă pentru un sportiv celebru pentru că a ratat un test doping

Sun Yang // FOTO: Guliver/GettyImages
Sun Yang // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 28 februarie 2020 16:37

Chinezul Sun Yang a ratat un test doping în septembrie 2018 și a primit o pedeapsă dură pentru că în trecut mai avea o încălcare a regulamentului.

Triplul campion olimpic Sun Yang, 28 de ani, a sărit peste un test doping în septembrie 2018, și părea că nu este vreo problemă, Federația Internațională de Natație (FINA) iertându-l în ianuaie 2019 pentru acestă scăpare. Agenția Mondială Antidoping (AMA) a depus o contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și hotărârea FINA a fost întoarsă. 

Astfel, chinezul a primit o pedeapsă de opt ani pentru că s-a considerat că este recidivist, el având în 2014 o suspendare de trei luni pentru că a fost depistat pozitiv la Trimetazidină, un stimulent aflat pe lista substanțelor interzise.

„E nedrept!"

Sun Yang, care și-a câștigat titlurile olimpice în probele de 400 m liber, de 1500 m în 2012 și de 200 m liber în 2016, intenționează să facă și el apel la acestă decizie."E nedrept, eu cred în inocența mea", a spus el pentru agenția Xinhua.La audieri, care au avut loc în luna noiembrie a anului trecut, vedeta sportului chinez a susținut că nu s-a supus testului doping pentru că ofițerii nu au reușit să prezinte acte care să ateste că sunt agemți antidoping. 

De asemenea, el a negat că a distruis o probă de sânge cu ciocanul.Colegii au luat atitudine. La Campionatele Mondiale din 2019 Sun Yang a câștigat aurul la 200 m liber, iar britanicul Ducan Scott a refuzat să urce pe podium alături de chinez.

„Sunt de acord și respect decizia care s-a luat. Cred într-un sport curat și îmi doresc șanse egale pentru toți. Cred că AMA și TAS pot să se asigure că aceste valori sunt prezente", a spus Scott, după verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv. 

Inițial, FINA și-a motivat decizia de a-i acorda doar un avertisment chinezului pentru că agenții care s-au prezentat acasă la Yang au încălcat mai multe reguli, printre care a fost și faptul că nu au putut prezenta scrisori de autorizare. 

16 medaliimondiale are în palmares Sun Yang, dintre care unsprezece sunt de aur

6 medaliiolimpice a câștigat Sun Yang, dintre care trei sunt de aur

Citește și: 

Maria Sharapova, prin ochii altora » Val de reacții după retragerea rusoaicei + ce spun româncele

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează