SPORTURI  »  ATLETISM  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV / VIDEO Campioana olimpică, momită să plece din România » „Două milioane de dolari să fug în America! Familia ar fi ajuns pe stradă. Îi terminau pe toți!”

Articol de - Publicat miercuri, 31 ianuarie 2024 15:15 / Actualizat miercuri, 31 ianuarie 2024 15:41

Maricica Puică (73 de ani) a început să practice atletismul la 15 ani, iar cel mai bun an al său a fost 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, când a cucerit primul titlu olimpic al probei de 3.000 m pentru femei din istoria Jocurilor Olimpice. La aceeași ediție a obținut și medalia de bronz la proba de 1.500 m. Cum performanța s-a făcut în regimul comunist, Puică vorbește deschis despre problemele cu Securitatea.

Maricica Puică este fără îndoială una dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut România. Ajunsă la 73 de ani, campioana olimpică a vorbit despre motivele pentru care pe vremuri copiii făceau performanță.

În special pentru că „te bucurai că prinzi o deplasare, te bucurai chiar dacă-ți dădea doi, trei dolari pe zi. Atunci lucrurile erau foarte ieftine”. Și așa pornește capitolul amintirilor din tinerețea acesteia.

„Îmi aduc aminte în '76, la Olimpiadă, la Montreal. Ne-au dat 60 de dolari, dar am umplut geamantanul. Cu lucruri, multe chestii. Noi ne luam un săpun, un șampon și ne bucuram, eram fericiți. Chiar dacă vedeam numai aeroportul și stadionul, tot era ceva nou pentru noi”, spune aceasta.

„Acasă n-aveai căldură, n-aveai apă caldă”

Întrebată de reporterul GSP „ați fi avut alte performanțe dacă erați sportiv acum și nu în comunism?”, Puică a răspuns direct: „Sută la sută! Este un adevăr”.

Apoi a explicat răspunsul oferit: „Dacă stăm și analizăm bine performanțele noastre și cât de greu a fost regimul la noi, să știți că din partea lui Ceaușescu noi eram ajutați chiar foarte bine. Aveam pregătire centralizată din ianuarie până în ianuarie. 

Noi aveam două, trei săptămâni de pauză. Și o luam de la capăt. Am făcut 24 de ani asta. Condițiile nu poți să spui... Fugeai de acasă, unde n-aveai căldură, n-aveai apă caldă. Nici în cantonamente nu erau, dar ne descurcam”.

„Sunt convinsă că am fost urmăriți și încercați”

Cum Puică era un nume important în acea perioadă, inevitabil că era un posibil „nume de cod” pentru regimul comunist și pentru Securitatea din România. Spune că n-a avut probleme, dar a trăit un eveniment ciudat.

„Am fost chemată o dată... Niște binevoitori români de-ai noștri, din California. După Olimpiadă am mers la un concurs la San Diego. Și acel cineva drăguț a zis «Maricica a plecat cu soțul». Ne-au chemat. Puică (n.r. Ion Puică, soțul și antrenorul acesteia) era foarte calm. Nu ne-a fost frică. Deși sunt convinsă că am fost urmăriți și încercați. Vai de capul meu! În Grecia, în Germania...”, a spus fosta mare atletă.

„Ofertă de două milioane de dolari”

Care a dezvăluit că „am avut și-o ofertă din America, după Olimpiadă, de două milioane de dolari. Dar ne-a fost frică pentru familie, că noi eram mulți, ar fi ajuns pe drumuri”. 

Cum de s-a ajuns la această ofertă? „Fred Lebow organiza maratonul, e și acum la New York. Acolo am câștigat eu Mercedesul de pe Strada 5. El era un fost român plecat cu zeci de ani înainte, de la Cluj. Foarte mult ne-a ajutat”, spune Puică.

Fiindcă i-a fost frică pentru ce ar fi putut să pățească familia în țară a spus pas. „Familia, osemintele, părinții... Ne-am trezit. Doamne! Când mi-am dat seama ce numeroasă era familia, ar fi ajuns toți pe stradă, muritori de foame. Îi terminau pe toți”, a mai dezvăluit Maricica Puică, pentru GSP.

Citește și:

Unde și-a ascuns Mitică Dragomir banii la Revoluția din 1989: „Stai să vezi, a început să bată soarele ...” » N-a mai recuperat nimic: „Erau milițieni peste tot”
REVOLUȚIE
Unde și-a ascuns Mitică Dragomir banii la Revoluția din 1989: „Stai să vezi, a început să bată soarele ...” » N-a mai recuperat nimic: „Erau milițieni peste tot”
Dezvăluirile cutremurătoare ale unei mari campioane olimpice: „Am fost la TVR la Revoluție! Am ieșit cu tancul de acolo...”
DEZVĂLUIRI
Dezvăluirile cutremurătoare ale unei mari campioane olimpice: „Am fost la TVR la Revoluție! Am ieșit cu tancul de acolo...”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (18)
istet10
istet10  •  31 Ianuarie 2024, 22:50
Postat de traian_v pe 31 Ianuarie 2024, 22:03

Multumesc de amabilitate. Probabil nepotii tai si ai mei, generatia lor, vor putea sa judece.

Sa jude ce? Tu esti incapabil sa intelegi lumea in care traiesti? Sau faci parte dintre auristii care compromit notiunea de nationalism?

traian_v
traian_v  •  31 Ianuarie 2024, 22:05
Postat de CraiovaStaCapraCuFCSB pe 31 Ianuarie 2024, 21:10

Citeste " Arhipeleagul Gulag " de A. Soljenitin daca esti asa mare iubitor de " libertate " in stil rusesc. Poate te trezesti la realitate ...

Am citit, nici o problema. Am postat niste fapte din familie, reale, nu inchipuite. Orbiti de UE, am uitat de ograda proprie.

traian_v
traian_v  •  31 Ianuarie 2024, 22:03
Postat de istet10 pe 31 Ianuarie 2024, 21:18

Ai o problema serioasa... Are UE belele ei, dar tu ai sarit rau calul.

Multumesc de amabilitate. Probabil nepotii tai si ai mei, generatia lor, vor putea sa judece.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează