SPORTURI  »  ATLETISM  »  CARTE

Nu există campion, indiferent de rang, care să lipsească din cartea "Istoria atletismului românesc": "Cine nu apare aici nu există"

Articol de - Publicat sambata, 30 martie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 29 martie 2013 20:06

Asta crede Nicolae Mărăşescu, unul dintre cei trei autori ai celei mai cuprinzătoare istorii a atletismului românesc Nu există campion, indiferent de rang, care să nu apară măcar o dată într-una dintre cele peste 1.200 de pagini ale volumului


Se spune că nu mai sînt la modă cărţile. Firmele de mobilă numesc biblioteci corpurile în care se etalează vaze, poze de familie şi cîteva albume bine alese, eventual asortate cu tapetul modern. Pentru cei care au strîns mai multe volume e recomandabil să cumpere rafturi, aşa se cheamă acum.

Se spune că nu mai sînt la modă cărţile. Că dacă vrei să afli ceva n-ai decît să intri pe internet, să accesezi un motor de căutare şi în cîteva secunde datele îţi apar în faţa ochilor. Le poţi copia într-un fişier, salva pe un stick de memorie sau pe un DVD.

Cînd cărţile nu au înlocuitor
Cărţile au fost retrogradate? Încă nu de tot. Pentru că ele recapătă viaţă atunci cînd ştii exact ce-ţi trebuie, mergi direct la volum, pe poliţa cunoscută, la pagina familiară. Cînd e o pană de curent. Cînd a căzut netul. Cînd site-ul s-a blocat sau nu se încarcă. Sau cînd, pur şi simplu, suveranul internet n-a auzit de un anume personaj pentru că n-a mai scris nimeni recent despre el. Cînd doar cărţile îl recunosc.

Dar nu e numai atît. Atunci cînd au început să lucreze la "Istoria atletismului românesc", în urmă cu mai bine de trei ani, autorii Alexandru Boriga, Niculae Mărăşescu şi Cristina Vladu au ştiut că se angajează la o muncă infernală. Pentru unii poate plictisitoare, măruntă, în realitate imensă şi meticuloasă.

Rezultate de la cap la coadă
Cele 1.265 pagini ale impresionantului volum, care cîntăreşte 3,5 kilograme, conţin nu mai puţin de 50.000 de nume, aparţinînd tuturor categoriilor de atleţi, de la juniori la veterani. Structurată pe secţiuni cît mai clare, cartea nu lasă pe nimeni deoparte, fie că e vorba de cei care au primit distincţii internaţionale sau de cei care au fost campioni naţionali într-o anumită probă.

Fotografiile de arhivă întregesc tabloul oferind chip unor nume pe care mulţi le-au uitat sau poate nu le-au ştiut niciodată. Toate rezultatele atleţilor români sînt cuprinse aici, la toate competiţiile interne şi internaţionale, inclusiv Europene, Mondiale şi Jocuri Olimpice, toate recordurile stabilite. Nu au fost uitaţi antrenorii, conducătorii sau arbitrii. "Cine nu apare aici nu există" spune Nicolae Mărăşescu, titratul antrenor şi autor.

Portrete sentimentale
Există în volum cărţile de vizită complete ale celor mai importanţi performeri, dar şi, la final, scurte portrete ale celor care au marcat istoria atletismului românesc cucerind titluri olimpice şi mondiale, urcînd pe cele mai preţioase podiumuri. De la Iolanda Balaş la Gabriela Szabo, de la Lia Manoliu la Ionela Tîrlea, de la Viorica Viscopoleanu la Marian Oprea sau de la Mihaela Peneş la Constantina Diţă şi Lidia Şimon, poveştile neştiute se dezvăluie. Faceţi-i un loc în bibliotecă! Sau pe raft, dacă preferaţi. Merită.


Titlu: "Istoria atletismului românesc"
Autori: Alexandru Boriga, Nicolae Mărăşescu, Cristina Vladu
Fotografii: Arhiva FRA
Editura: Pentru sport, 2012, 1.265 de pagini
Preţ: 80 de lei
Disponibilitate: în librării

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează