SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOLIU ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Povestea neștiută despre Iolanda Balaș » Cum l-a șocat atleta pe Gheorghe Gheorghiu Dej: "Nici eu nu ştiu de unde am avut acest curaj"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 martie 2016 16:29

Sportul românesc este în doliu, după ce Iolanda Balaș Soter a decedat azi, la vârsta de 79 de ani. Vezi aici detalii.

Iolanda Balaș, una dintre cele mai mari sportive ale României, a fost dublă campioană olimpică, la Roma 1960 și Tokyo 1964, la proba de săritură în înălțime. 

La Jocurile Olimbice de la Melbourne, din 1956, Iolanda Balaș nu a putut fi însoțită de antrenorul ei ei, Ioan Soter, din cauză că acestuia nu i s-a permis să plece în Australia. Abia în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, Ioli a fost însoțită de Ioan Soter și alături de el a cucerit prima ei medalie de aur.

Pentru a i se permite lui Soter să meargă la Roma, Iolanda Balaș a făcut presiuni la Gheorghe Gheorghiu Dej, conducătorul țării, și a povestit cum l-a șocat pe acesta.

"Delegaţia olimpică a României plecase deja la Roma, dar eu am cerut să nu plec, ca să rămân să mă antrenez împreună cu Söter până în ultimul moment.

Atunci, într-o nebunie, nici eu nu ştiu de unde am avut curajul să fac ultima încercare. I-am spus lui Gheorghiu Dej că eu nu pot reprezenta ţara care nu are încredere în mine. A avut un şoc. I-am spus toată povestea, în care eram acuzați vom rămâne acolo. Atunci mi-a spus că «Se va rezolva».

Asta s-a întâmplat într-o vineri, iar luni aveam avion spre Roma. Am fost anunţată oficial că plecăm împreună. În mod miraculos, Söter a primit paşaportul la aeroport", se arată într-un interviu acordat revistei Q Magazine, preluat de druckeria.ro.

Citește AICI un material special apărut în Gazetă cu Iolanda Balaș la împlinirea vârstei de 75 de ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
1706379122980560
Felicia Dociu  •  13 Martie 2016, 08:14

O exceptie printre muritori, Dumnezeu sa o odihneasca in pace ! Urmasii trebuie sa-i indeplineasca visul.

788732804577221
Mircea Georgescu  •  11 Martie 2016, 18:17

O mare sportiva! Dumnezeu s-o odihneasca!

blochin
blochin  •  11 Martie 2016, 17:07

Intotdeauna politicul a tras tara in spate, lucrurile sunt la fel si acum.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close