SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM

VIDEO Noul Bolt e japonez? » Yoshihide Kiryu se anunţă noua senzaţie la proba de 100 m

Articol de - Publicat joi, 08 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 08 noiembrie 2012 00:36

Un puşti din Ţara Soarelui Răsare este mai rapid pe suta de metri decît campionul mondial Yohan Blake pe vremea cînd avea 16 ani


Yoshihide Kiryu împlineşte 17 ani abia luna viitoare. În termeni sportivi, este cadet încă. De cîteva zile toată lumea atletismului vorbeşte despre el şi specialiştii tot vizionează caseta în care copilul a făcut o minune.

La categoria cadeţi nu există recorduri mondiale, dar Kiryu a reuşit ceea ce mulţi experţi credeau că este imposibil. La sfîrşitul săptămînii trecute, în cadrul unei competiţii desfăşurate la Fukuroi, japonezul a alergat suta de metri în 10 secunde şi 19 sutimi, devenind astfel primul cadet din istorie care coboară sub 10,20. În octombrie, Kiryu bifase 10,21, şi aceasta fiind la momentul acela cea mai bună performanţă mondială la această categorie de vîrstă. Aceste rezultate îl plasează peste reuşitele a doi dintre cei mai în vogă alergători ai momentului. Campionul mondial, Yohan Blake din Jamaica, alerga la aceeaşi vîrstă 10,33 secunde pe suta de metri, iar un alt jamaican-minune, Jazeel Murphy, 10,27.

Nu se ştie cum va evolua
La vîrsta lui Kiryu, Bolt nu alerga 100 de metri, probă de care s-a apucat la 21 de ani. Dar fugea 200 de metri în 20,13 secunde, ceea ce e comparativ mai bine. Oamenii de specialitate însă nu pot prevedea progresele sau lipsa lor de la o vîrstă atît de fragedă, pentru că trupul unui adolescent se modifică uneori imprevizibil.

Prin comparaţie, francezul Christophe Lemaître, primul atlet de origine europeană care a alergat suta sub 10 secunde, fugea la 16 ani în 10,52. Dimpotrivă, un alt japonez, Miyazaki, reuşise 10,28 secunde la cadeţi, dar nu s-a ridicat niciodată peste această performanţă.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează