SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM COPII

Zîne cu medalii-jucărie la gît pe pista de tartan » Campionii liliputani

Articol de - Publicat luni, 28 martie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 27 martie 2011 21:22

800 de copii s-au întrecut pentru supremaţia naţională în probe ajustate vîrstei lor: sprint 40 metri, fond 200 m, ştafetă 4x50 m, 40 m garduri, lungime, greutate

Sala de atletism din CSNB "Lia Manoliu" a fost asaltată ieri de o mulţime de prichindei, toţi atraşi de Campionatele Naţionale pentru copii 1, 2 şi 3. Mai exact, pentru atleţi cu vîrste cuprinse între 8 şi 12 ani. Participare-record: 800 de sportivi, fiecare însoţit de cel puţin un părinte şi de antrenor. Sală mică plus multă lume a rezultat o mare hărmălaie. Dar explicabilă.

Organizatorii le-au pregătit celor mici probe ajustate vîrstei lor: cursa de sprint s-a desfăşurat pe 40 de metri, atît la fete, cît şi la băieţi. Toţi însă au alergat mai mult. Pînă la peretele de burete. "Vor să facă la fel cum au văzut la televizor, la cei mari, că se opresc în perete", a explicat un antrenor. La 40 metri garduri nu a existat nici un obstacol doborît. "Gardurile au fost ridicate la 50 de centimetri de la sol. Acesta este standardul pentru copii de categoria a 3-a", a spus unul dintre arbitri. Proba de fond a măsurat doar 200 metri. La groapa de nisip, puştii şi-au luat elanul de la cel mult 15 de metri. Antrenorii de pe margine le-au dat mereu indicaţii: "Cînd calci pragul ridici braţele ca şi cum te agăţi de o bară imaginară" sau "Nu uita! La început alergi normal şi la final bagi viteză". Medalia de aur a fost cîştigată de un puşti care a sărit 3,54 metri!

Cît timp a durat concursul, copiii au fost cu toţii suspect de relaxaţi. Nici unul nu a plîns, nici măcar cei care nu au cîştigat nimic. Problema a fost rezolvată pe holul de la intrare. Acolo, într-o parte, la o masă, un individ vindea fotografii făcute în timpul concursului. Părinţii, de-a valma, îşi căutau odraslele în instantaneele făcute de fotograf. Preţul: 15 lei bucata. Vizavi, la o altă masă, două femei pictau de zor fetiţe pe faţă. Toate şi-au dorit să fie zîne chiar şi pe pista de tartan. Alţi 10 lei au scos mămicile din buzunare. "Este nevoie şi de aceştia", a spus Sorin Matei, preşedintele FRA, referindu-se la comercianţi. "Copiii se plictisesc repede şi trebuie să le poţi oferi şi alte lucruri atractive aici. Şi să plece cu un trofeu şi cei care nu urcă pe podium. Anul trecut am adus un clovn!", a mărturisit şeful atletismului românesc.

La ora 18:00, sala s-a golit. Părinţii şi-au luat odraslele şi, cu toţii, obosiţi şi înfometaţi, au plecat spre microbuze sau autocare. Sportul românesc este însă de ieri mai bogat cu 66 de campioni.

Se reinventează
În urmă cu 5 ani, FRA a desfiinţat campionatele naţionale pentru copii. "A fost o greşeală, pentru că ne era foarte greu să-i ţinem pe copii aproape de atletism pînă participau la primul concurs, cel de juniori trei", a spus Sorin Matei, şeful FRA. Participarea din week-end a fost un record. "O ducem bine faţă de alte sporturi, dar tot prost stăm la capitolul selecţii la copii", a mai spus Matei.


550 de sportivi-copii au participat la ediţia de anul trecut a Campionatelor Naţionale, cu 250 mai puţini decît acum

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
pinguilde
pinguilde  •  28 Martie 2011, 13:51

Bravo Mirela! Excelent subiectul ales. Si desigur felicitari federatiei de atletism!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează