SPORTURI  »  BASCHET  »  JOCURILE OLIMPICE/ BASCHET 3X3

VIDEO Trudă sub panou » Cum se pregătesc jucătoarele României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Gabriela Mărginean aruncând la coș  FOTO Raed Krishan
Gabriela Mărginean aruncând la coș FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 08 iunie 2021 12:01 / Actualizat marti, 08 iunie 2021 13:53

Zece jucătoare muncesc, zilele acestea, pentru a prinde un loc din cele șase în avionul de Tokyo cu echipa națională de baschet 3x3

Într-o dimineață ploioasă, în sala de jocuri din Complexul Olimpic de la Izvorani se aude un zumzet combinat cu scârțâit de parchet și bătăi de minge. Zece fete înalte, printre ele nume cunoscute ale baschetului feminin românesc - Ancuța Stoenescu, Gabrela Mărginean, Alexandra Uiuiu, își fac rutina pe care au dezvoltat-o în ultimele zile. 

Ele sunt componentele lotului olimpic de baschet 3x3. Aruncă spre coș, driblează, se feresc de obstacolele puse în cale de antrenori, fie că e vorba de o minge supradimensionată, un băț colorat sau scaune de birou. 

Trudă sub panou » Cum se pregătesc jucătoarele României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Joc printre scaune FOTO Raed Krishan

Ce caută totuși în sală, mai ales că această ramură a baschetului vine din stradă și se practică afară? Vremea capricioasă din ultima vreme le-a dat un pic peste cap programul de pregătire. „Nu e cum ne-am dori, dar încercăm să scoatem tot ce e mai bun din această perioadă. 

Chiar și vremea e împotriva noastră acum pentru că ar trebui să fim afară, nu în sală, dar încercăm să depășim aceste obstacole pentru că ne vor face mai puternice", a spune antrenoarea principală, slovaca Tatiana Gallova. 

Nevoia de încredere 

Ea este una dintre piesele importante care au dus la calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „A fost cu noi de la început, chiar și când nimeni nu a crezut în noi, ne-a făcut cumva să avem încredere în noi", explică Ancuța Stoenescu, una dintre componentele de bază ale echipei României, care a ajuns la Jocurile Olimpice grație clasamentului mondial, unde era pe poziția a patra, o calificare consfințită la finele lui octombrie 2019. 

Punctele necesare au fost acumulate la turnee internaționale, dar și la cele din țară organizate de FRB. „E frumos că fetele spun astfel de lucruri despre mine și încerc să le fac să aibă încredere pentru că văd că au foarte mult potențial", a reacționat antrenoarea la spusele lui Stoenescu. 

Echipa definitivată în apropierea competiției Gallova a ajuns să se ocupe de echipa României după ce, în 2016, la Campionatele Europene, pe când antrena Austria, le-a ajutat pe românce cu un studiu de adversari pe care-l făcuse pentru echipa sa. 

Chiar dacă e doar un antrenament, seriozitatea e maximă, toate fetele provin din baschetul 5 la 5, dar au regăsit bucuria jocului din copilărie în această ramură mult mai spectaculoasă. Din cele zece fete prezente pe parchetul de la Izvorani, doar șase vor face deplasarea la Tokyo și patru vor intra în Satul olimpic. „Avem o imagine despre echipă, dar vom vedea mai aproape de JO ce fete se încadrează în această imagine, care deocamdată nu este extrem de clară", a subliniat Gallova. 

Trudă sub panou » Cum se pregătesc jucătoarele României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Pregătire înainte de antrenament FOTO Raed Krishan

Cu opt participante la start, întrecerea feminină de baschet 3x3 este deschisă oricărui rezultat. „Va fi un turneu foarte greu, în sporturile de echipă și în baschetul 3x3 ai nevoie, un pic, și de noroc și vom avea nevoie de zile bune și de precizie. Apoi vom vedea cât de departe putem ajunge", a spus Gallova, care se ferește de pronunțat obiective clare, dar care speră la o surpriză. 

Punct de plecare 

Fostă jucătoare de baschet, slovaca, la fel ca toate componentele lotului olimpic feminin, nu a mai participat la vreo ediție de Jocuri Olimpice. Ea subliniază că această calificare poate porni lucrurile pentru baschetul din țara noastră, care în formula de 5 la 5 este extrem de departe de o participare olimpică. 

Trudă sub panou » Cum se pregătesc jucătoarele României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Tatiana Gallova în sală la Izvorani FOTO Raed Krishan

„Există un potențial foarte mare, pot spune că văd mulți oameni interesați de el, e nevoie doar de un mic imbold, dar la nivelul de jos pentru că de acolo trebuie să începi. Iar ceea ce au reușit aceste fete ar putea fi un start bun, se poate analiza ce avem și unde putem ajunge", a explicat ea în sunet de mingi lovite de panou.

„Jocurile Olimpice sunt în visurile oricărui sportiv, o participare e tot ce ți-ai putea dori. Emoțiile vor fi altele acolo, cu siguranță va fi diferit"-Ancuța Stoenescu

Se vor organiza 

Situația în Tokyo înainte cu o lună și 15 zile de startul JO nu e tocmai una propice, capitala Japoniei fiind încă sub stare de urgență. Antrenoarea Tatiana Gallova și jucătoarea Ancuța Stoenescu sunt de părere că nu mai există cale de întors în organizarea lor. 

„Problemele continuă încă din noiembrie, am văzut tot felul de știri despre acest subiect, dar se vor desfășura, doar că regulile vor fi extrem de dure", e de părere slovaca. 

„Am niște prieteni care îmi spun despre situația de acolo, care este una destul de critică, cel puțin în Tokyo. Și ei, și noi sperăm ca Jocurile să se țină, deși multă lume vrea contrariul", a susținut românca. 

Lotul care se pregătește la Izvorani

  • Jucătoare: Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Elisabeta Pavel, Alexandra Uiuiu, Gabriela Irimia, Ashley Walker, Florina Stănici, Anca Șipoș, Sonia Ursu, Claudia Cuic
  •  Antrenori: Tatiana Gallova, Alexandru Olteanu

vudei „Cred, sincer, că putem lua o medalie" 

Ancuța Stoenescu, unul dintre numele consacrate ale baschetului feminin românesc, e gata de provocarea olimpică

Trudă sub panou » Cum se pregătesc jucătoarele României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Ancuța Stoenescu sub panou FOTO Raed Krishan

Are 41 de ani și este jucătoarea cu cele mai multe titluri în România, 12. S-a retras din echipa națională în 2018 și, pe lângă meciurile din campionat cu CSM Târgoviște, de câțiva ani s-a dedicat complet baschetului 3x3. 

Componentă de bază a formației care a obținut în 2019 calificarea la Jocurile Olimpice, Ancuța Stoenescu vorbește liniștit despre obiective, dar și despre acest sport ce reprezintă partea de inedit din delegația României pentru Tokyo 

- Ancuța, ați intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru Jocurile Olimpice, cum merge? 
- Deocamdată suntem bine, așteptăm mai multe meciuri ca să putem să ne pregătim și mai bine pentru că de asta este nevoie în momentul de față. 

- Până una, alta, faceți meciuri între voi? 
- Da. Dar am participat și la două turnee de Women Series pregătitoare pentru Jocurile Olimpice și la unul dintre ele am reușit să ocupăm locul trei, cel mai bun al României de până acum, ceea ce pentru noi este dătător de mare încredere.

 „Cele mai în formă să ajungă la Tokyo!" 

- Cum e? Nu știți dacă aveți un loc în avionul de Tokyo, pentru că sunteți zece jucătoare, doar șase merg în Japonia și patru vor intra în Satul olimpic. 
- Da, noi ne antrenăm în continuare, sperăm să fim ferite de accidentări și de tot ce se poate întâmpla rău, iar cele mai bune și mai în formă să ajungă să reprezinte România!

 - Tu ai fost componentă de bază a echipei care a calificat România la JO. 
- Da, în trecut am mai avut probleme de sănătate, chiar înainte de Campionatele Europene. Atunci când ne așteptam să dăm totul s-a întâmplat să avem accidentări și până la urmă nu am avut ce face. Mergem înainte orice ar fi.

- Cum e perioada asta pentru voi, numărați zilele până la Jocurile Olimpice? 
- Da, bineînțeles, ne dorim să ajungem odată acolo, să trecem de emoțiile pe care le avem, însă le putem controla foarte bine. 

Nu a fost un sacrificiu

- A fost un an de așteptare...
-Așteptarea pentru noi ca echipă, sinceră să fiu, a fost benefică pentru că ne-a dat timp de pregătire mai mult pentru a încerca să închegăm o echipă cât mai bună, a fost bine-venită.

- Cum ați trecut peste perioada cu pandemia?
- Am avut competiția de 5 la 5, am jucat în fiecare weekend, dar a trebuit să avem foarte mare grijă, s-a stat foarte mult în bulă la fiecare turneu și am încercat să fim OK în primul rând pentru sănătatea noastră. La fel și aici, respectăm toate lucrurile, nu ieșim, nu e ușor, dar ne place ce facem și făcând chestia asta cu plăcere nu o considerăm un sacrificiu.

„Nu mai e ca o joacă în curtea școlii" 

- Ce ai alege între baschetul 3x3 și cel normal? 
- Este greu să mă gândesc la asta pentru că nu am ajuns în această situație, însă îmi plac amândouă și mă bucur că nu sunt pusă în ipostaza să aleg. Competiția de 3x3 se joacă pe timp de vară, cealaltă pe timp de toamnă-iarnă, atunci e perfect să le poți îmbina.

 - Din punctul tău de vedere, care e mai spectaculos? 
- 3x3, dar îmi plac ambele.

 - Cum ai ajuns să-l practici? 
- Venind de la 5 la 5, era greu să participăm pe timp de vară la turnee pentru că exista riscul unor accidentări, mai ales că nu era sport olimpic. Nefiind ceva oficial, am zis să nu riscăm, dar noi totdeauna, de când ne-am apucat de baschet, am jucat în curtea școlii, nu era ceva ce nu știam, dar acum este foarte tacticizat, mult statistic, este din ce în ce mai spectaculos. Nu mai e ca o joacă în curtea școlii, așa cum cred mulți dintre oameni!

 - Are echipa României vreun obiectiv pentru Tokyo? 
- Eu cred, sincer, că putem să luăm o medalie și îmi doresc acest lucru. Știind felul în care muncim, felul în care ne pregătim, chiar cred că putem să luăm o medalie la Tokyo!

- Cât contează condițiile meteo?
- Pe noi, acum, în pregătire, ne afectează pentru că având în vedere condițiile meteo trebuie să intrăm în sală, nu avem ce face. Dar când participăm la turnee, terenul este acoperit și cumva nu ne afectează, doar un pic vântul care intră și atunci trebuie să ne acomodăm, dar de ploaie nu se pune problema.

„Cu cât emoțiile sunt mai mari, cu atât și dorința noastră să reușim este și mai mare. Prin noi, baschetul românesc se va ridica după aceste Jocuri Olimpice"- Ancuța Stoenescu

5 reguli de bază în baschetul 3x3

  1. Meciurile se dispută la un singur panou. Terenul are 15 metri lățime și 11 lungime. Mingea de joc este diferită față de cea din baschetul obișnuit, având striații pe ea.
  2. Echipa are în componență trei jucători plus o rezervă. Schimbările se pot efectua în orice situație de minge moartă sau înainte de aruncările libere.
  3. Durata jocului este de 10 minute, timp efectiv. Dacă o echipă ajunge la 21 de puncte sau mai mult înainte de expirarea timpului de joc, meciul se va încheia. Dacă scorul este egal, se intră în prelungiri, iar echipa care marchează prima două puncte câștigă jocul.
  4. În baschetul 3x3 se punctează doar de 1 și 2 puncte. Din interiorul semicercului de 6,75 metri sau din aruncări libere se acordă un punct, din afara semicercului câte 2 puncte. Pentru ca o echipă să nu intre în joc pasiv trebuie să arunce la coș și să atingă inelul în maximum 12 secunde.
  5. Spre deosebire de baschetul 5x5, la 3x3 o echipă intră în situația de penalizare la 6 greșeli per total. Jucătorii nu sunt eliminați din joc, indiferent câte greșeli personale comit.

Duminică seară s-au încheiat calificările 

Naționala feminină de baschet 3x3 a reușit calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo pe baza clasamentului mondial. Primele patru formații conform rankingului federației internaționale (FIBA) au obținut biletele în capitala Japoniei. Rusia, China, Mongolia și România au fost echipele calificate. În urma turneului preolimpic de la Graz (Austria), au obținut apoi calificarea naționalele SUA, Franței și Japoniei. 

Duminică seară, ultima națiune calificată pe tabloul feminin a fost Italia, în urma turneului de la Debrecen (Ungaria). Turneul de baschet 3x3 va debuta la Tokyo pe 24 iulie și se va încheia pe 28 iulie. 

Echipele vor juca fiecare cu fiecare. Primele două clasate se califică direct în semifinale, iar locurile 7 și 8 sunt eliminate. Pentru stabilirea ultimelor două semifinaliste se vor juca două sferturi de finală: locul 3 cu 6 și locul 4 cu 5. 

„Ar fi benefică o tragere ușoară, dar știm foarte bine că cele mai bune echipe ajung să joace Final 4. Atunci, orice ar fi, tot acele echipe le vei întâlni și cu cât le întâlnești mai repede, cu atât mai bine!"-Ancuța Stoenescu

87 de sportivi românisunt calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Citește mai multe știri din sport:

Iga Swiatek defilează spre al doilea titlu la Roland Garros » Modul magistral în care a închis disputa cu Marta Kostyuk

Ce dacă e conflict de interese? Antrenorul federal Iulian Stamate a sărbătorit titlul cu CSM București

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează