SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Povestea incredibilă a lui Ja Morant, baschetbalistul de elită descoperit din întâmplare » Totul a plecat de la foamea unui antrenor!

Ja Morant își demonstrează detenta într-un meci cu cei de la Dallas Mavericks FOTO Imago Images
Ja Morant își demonstrează detenta într-un meci cu cei de la Dallas Mavericks FOTO Imago Images

Articol de - Publicat marti, 04 ianuarie 2022 16:10 / Actualizat marti, 04 ianuarie 2022 20:19

Ja Morant, 22 de ani, superstarul de la Memphis Grizzlies, era aproape să renunțe la visul de a deveni baschetbalist, când a fost descoperit întâmplător de antrenorul secund al Colegiului Murray State.

Nu toți sportivii de top au aceeași poveste. Pe lângă talent și muncă, e nevoie și de puțină șansă pentru a ajunge în vârf. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Ja Morant, unul dintre cei mai buni coordonatori de joc din NBA în momentul actual, căruia norocul i-a schimbat în mod definitiv viața.

Ja, pe numele său întreg Temetrius Jamel Morant, a fost sortit să fie baschetbalist. Mama sa, Jamie, a practicat acest sport în liceu, în timp ce tatăl său, Tee, a fost coleg în echipa liceului cu celebrul Ray Allen și se pregătea să joace baschet la nivel profesionist. Când Ja a venit pe lume, acesta a renunțat însă la visul său și a decis să devină frizer.

A început pregătirea de mic 

Cu toate acestea, Tee și-a dorit ca fiul lui să ajungă un star în NBA și încă din copilărie a început să-l pregătească în curtea din spatele casei. L-a învățat cum să arunce și cum să plutească spre inel, folosindu-se de un cauciuc de tractor, pe care Ja îl folosea ca să-și antreneze detenta.

Tânărul Morant a mers la liceul Crestwood, din Carolina de Sud, și deși a devenit cel mai bun marcator din istoria liceului, nu a intrat în atenția scouterilor. Acesta nu a primit vreo bursă de școlarizare din partea niciunui colegiu și era pe cale să renunțe la visul său de a deveni jucător profesionist.

Norocul i-a surâs

Baschetul de azi probabil că ar fi fost mai sărac dacă o întâmplare stranie, dintr-un orășel din Kentucky, nu avea loc în urmă cu 5 ani. James Kane, antrenorul secund al celor de la Murray State, a condus vreme de 7 ore până în Kentucky pentru a-l vedea la treabă pe Tevin Brown, un tânăr jucător de care staff-ul colegiului pentru care lucra era interesat. 

În așteptarea meciului în care Brown avea să evolueze, lui Kane i s-a făcut foame. A ieșit din sala principală și s-a dus să-și cumpere ceva de mâncare. În timpul în care mânca dintr-o pungă de chipsuri, ca să omoare timpul, a intrat într-o mică sală auxiliară din complex, unde se desfășura un meci de baschet 3 la 3. 

Atunci i s-a părut că a văzut un talent deosebit. Dintre cei 6 jucători, unul era cu adevărat special. Avea, deopotrivă, inteligența lui Chris Paul și explozia lui Russell Westbrook. 

Kane a fost impresionat de calitățile pe care le-a văzut la tânărul Ja și, fără ezitare, după terminarea meciului, l-a contactat pe antrenorul principal de la Murray State, care în scurt timp i-a oferit tânărului o bursă de școlarizare.

Ja Morant a devenit star în NBA

Ja Morant s-a agățat cu dinții de șansa oferită și a început să livreze încă din primul an de colegiu. Evoluțiile sale i-au asigurat o invitație la tabăra de pregătire a lui Chris Paul, iar din sezonul următor, a fost serios în atenția scouterilor din NBA, după ce a intrat în istorie ca primul jucător de colegiu care înregistrează o medie de cel puțin 20 de puncte și 10 pase decisive într-un sezon.

În draft-ul din 2019 a fost selectat cu opțiunea a doua, în prima rundă, de către Memphis Grizzlies, formație ce a decis să-și construiască viitorul în jurul său.

Morant s-a ridicat la nivelul așteptărilor și pe cea mai înaltă treaptă a baschetului mondial, câștigând titlul de cel mai bun debutant al anului în 2020.

Și-a dus echipa în play-off un an mai târziu, după o pauză de trei sezoane, iar astăzi se numără printre cei mai buni coordonatori de joc din NBA, la doar 22 de ani, având o evoluție constantă de la sezon la sezon.

Povestea sa a ajuns să fie una de succes, a unui tânăr talentat care prin muncă a izbutit să devină un nume sonor în lumea sportului. Fără acea întâmplare norocoasă care i-a schimbat viața, e posibil însă să se fi irosit, fără a putea arăta întregii lumi calitățile sale deosebite în jocul de baschet.

24,7 puncte,6,6 pase decisive și 5,7 recuperări pe meci înregistrează Ja Morant în acest sezon din NBA

Lăuat de adversari: „Un talent special”

Morant se află pe o serie de trei meciuri în care a reușit mai mult de 30 de puncte, cel mai recent fiind în deplasarea de la San Antonio, pe 29 decembrie 2021. Grizzlies s-au impus cu 118-105, dar antrenorul lui Spurs, legendarul Gregg Popovich, îl caracteriza măgulitor pe Ja înaintea partidei. 

„Dincolo de viteza lui neobișnuită, agresivitatea și îmbunătățirile apărute în alte zone ale jocului său fac din el un talent special”, a declarat tehnicianul în San Antonio Express-News. „Ajunge constant la coș, indiferent ce ai face împotriva lui. De asemenea, începe să arunce bine și de la 3 puncte”, a subliniat Popovich.

Baschetbalistul de la U BT Cluj cu cetățenie română ne dă un sfat: „Vorbiți voi mai frumos de România ca să o facă și străinii!”

Uluitor! Modul incredibil în care un parior a pierdut 76.000 de dolari » Cum arată biletul de pomină

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
tipsy
tipsy  •  05 Ianuarie 2022, 11:07

Am mai auzit povestea asta si intotdeauna mi s-a parut cusuta cu ata alba, nu functioneaza lucrurile chiar asa, te ia cineva de pe strada si in 3 ani esti vedeta in NBA, poate doar daca ai talia lui Shaq sau Yao. Cred ca presa americana a periat bine de tot faptele ca sa iasa ceva care sa vanda mai bine.

gojgaru
gojgaru  •  05 Ianuarie 2022, 03:05
Postat de dakesis pe 04 Ianuarie 2022, 23:42

multumim pentru articol! este reconfortant sa citesti si altceva decat ce e de obicei in mazeta...

S-au defectat . Probabil ca e un copy/paste din presa internationala .

dakesis
dakesis  •  04 Ianuarie 2022, 23:42

multumim pentru articol! este reconfortant sa citesti si altceva decat ce e de obicei in mazeta...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează