SPORTURI  »  BASCHET  »  INEDIT

FOTO 5 prieteni din copilărie și-au făcut echipă și s-au înscris în Liga 1: „Știm că vom începe să câștigăm”

Articol de - Publicat marti, 30 noiembrie 2021 17:00 / Actualizat marti, 30 noiembrie 2021 17:25

Cinci baschetbaliști români, studenți, prieteni din copilărie, s-au decis să-și ia destinul în propriile mâini și au înființat, împreună cu alți colegi de generație, o echipă de baschet care a început să joace din acest sezon în Liga 1

Povestea a început în urmă cu vreo 10-12 ani. Erau niște puști îndrăgostiți de baschet care s-au cunoscut la clubul "Dan Dacian". După câțiva ani, opt dintre ei au fost transferați la Steaua CSM Eximbank, unde echipa a început să se lege și apară primele rezultate. Au câștigat și două titluri, la U16 și U18, la baschet clasic, 5 la 5.

În același timp, din 2014, patru dintre ei au început să joace și baschet 3 la 3. În primii ani a fost mai greu, dar apoi, pe la 17-18 ani, deveniseră o forță. Își găsiseră și un nume mai special, mai rebel, "Niște Necunoscuți", și, ușor-ușor, au început să atragă atenția. "Din 8-9 turnee, ajunseseră să câștige 5-6. Deveniseră cei mai buni la baschet 3 la 3 la nivel de juniori. De la 18 ani, nivelul era însă altul și era dificil să se mai impună", iși amintește Vlad Teodorescu. 

El se lăsase de baschet ceva mai devreme, a vrut să intre la un liceu mai bun și să dea examen la Medicină. A reușit, e acum la Stomatologie, în anul trei, dar a păstrat permanent legătura cu prietenii săi.

De la 18 ani au apărut însă problemele. Din Steaua CSM Eximbank a rămas numai CSM București, de unde puștii au început să se împrăștie, la Rapid, la Laguna Sharks, la Știința București sau la Agronomie. Erau însă la început de carieră și jucau foarte puțin spre mai deloc pe la echipele de club. Prindeau greu minute în fața veteranilor și mai ales a străinilor care au împânzit lumea baschetului autohton. Așa că s-au decis să facă o schimbare radicală.

"Hai să ne facem noi echipă, să depindem doar de noi!"

Foto: Cei 5 membri fondatori ai echipei, Victor, Luca, Vlad, Rareș, Cosmin FOTO Cristi Preda
Foto: Echipamentul principal de joc al celor de la NN. Celălalt e o combinație de negru și portocaliu FOTO Cristi Preda
Foto: O scurtă ședință tactică ținută de antrenorul Răzvan Romilă FOTO Cristi Preda
Foto: În 2013, Vlad, Rareș și Cosmin erau niște copii. Al doilea din stânga era atunci Luca Hara, care a plecat la studii în SUA.
În locul său a intrat în poza de acum Luca Huștiuc, unul dintre actualii membri fondatori

Ideea a început să capete contur mai demult. Și Victor Ionescu, Rareș Sava, Cosmin Pătrașcu și Luca Huștiuc, patru dintre copiii care începuseră împreună la "Dan Dacian", s-au hotărât, în urmă cu câteva luni, să-și facă singuri o echipă. Nu aveau bani, nu aveau club, dar i-au unit prietenia și pasiunea pentru baschet. "Nu era vorba doar că jucam sau nu la echipele noastre, Dar am vrut să facem ceva împreună, de la zero. să nu mai depindem de nimeni și să jucăm baschet", spune Victor Ionescu.

Primul căruia i-au cerut sfatul a fost amicul Vlad Teodorescu, care povestește: "Ei știau că sunt pasionat de management, de antreprenoriat. Am început să învăț de la părinții mei, care au o afacere cu aparatură medicală. Și au venit să mă întrebe cum am putea face un club sportiv, o echipă. Au fost ceva complicații birocratice, dar le-am depășit. La MTS ne-au respins prima dată actul de constituire fiindcă uitasem să ne punem culorile. Le-am pus, alb-portocaliu, cum începusem noi la «Dan Dacian», dar aprobabrea urma să vină după data limită de înscriere în acest sezon. 

Așa că am apelat la un club al unei cunoștințe, «Ulisse», care era deja afiliat și, prin ei, am reușit să ne înscriem la timp, în ultima zi. De la anul vom râmâne doar noi, fără «Ulisse». Am avut și sprijinul Federației de Baschet, care chiar a încurajat inițiativa nostră. Așa că pe 1 septembrie ne-am înscris echipa în eșalonul secund, adică în Liga 1".

Vlad continuă: "Noi cinci am fondat clubul ACS NN Ulisse București, inițialelele de la «Niște Necunoscuți», fosta echipă de 3 la 3. Ne-am dat seama că numele de bază n-ar fi dat foarte bine la sponsori, așa că am păstrat doar «NN», în amintirea acelei echipe în care jucaseră Victor, Rareș, Cosmin și Luca. Am mai adus la echipă câțiva prieteni baschetbaliști, foști colegi de pe la alte echipe și așa am făcut un lot de 13 oameni. Am stabilit între noi că fondatorii nu au niciun avantaj. Pe teren sunt toți prieteni și jucători". Căpitan al echipei este unul dintre cei 5 fondatori, Cosmin Pătrașcu.

Își găsesc singuri sponsori

Toți sunt români, studenți, cu vârste între 19 și 24 de ani, majoritatea la IEFS, dar și la Automatică, ASE, sau Politehnică. Îi pregătește un fost baschetbalist, acum antrenor la "Dan Dacian", Răzvan Romilă, apropiat de vârsta lor (33 de ani). Deocamdată fac 3 antrenamente pe săptămână, de la ora 22:00 la miezul nopții, la Iris Arena, sala unde dispută și meciurile de campionat pe teren propriu. 

Nu au prime, nu au salarii, joacă doar din pasiune. Își caută singuri sponsori și până acum au reușit să adune banii necesari pentru acest prim sezon. Îi sprijină firme mici sau mijlocii, precum: "Implanturi dentare Osstem", "Auto Neortic Motors", "NXDATA", Grupul "NOA Audit", "Tehnicaldent", "Codestage".

Din banii adunați și-au luat două rânduri de echipament, își plătesc chiria la sală, deplasările și baremurile de arbitraj. Până acum au disputat patru meciuri în campionat, dar au pierdut de fiecare dată, fiind pe locul 7 din 12 echipe. 

"Abia am format echipa, va mai dura puțin până ne sudăm. Oricum, jucăm cu echipe puternice, care au multi baschetbaliști cu experiență, dar și străini valoroși, jucători americani sau din spațiul ex-iugoslav. Dar asta nu ne va opri, știm că vom începe să și câștigăm, spune Vlad, care este și managerul echipei.

Îi știu pe băieți de la Dan Dacian, de când au început. Îmi amintesc că au luat un titlu și la U12. Sunt jucători cu mare potențial, au caracter și inițiativa lor este de lăudat. Eu am mare încredere în ei. Dar având în vedere că noi ne antrenăm destul de puțin, va trebui să muncim mult pentru prima victorie. Dar mizez pe ambiția și pe valoarea lor
Răzvan Romilă, antrenor NN Ulisse București

Despre cei 5 membri fondatori ai echipei de baschet NN Ulisse București

Victor Ionescu (fundaș)

  • fost component al lotului U18 de baschet 3x3 al României
  • campion național de 6 ori la juniori 
  • 10 turnee de juniori câștigate în baschetul 3x3 cu "Niște Necunoscuți"

Cosmin Pătrașcu (extremă)

  • fost component al echipei naționale de juniori a Românieii
  • 5 titluri naționale de juniori
  • 7 turnee de juniori de 3x3 câștigate cu "Niște Necunoscuți"

Rareș Sava (extremă)

  • 4 titluri naționale la juniori
  • cel mai bun marcator de 3 puncte din Liga 1 în sezonul 2020-2021
  • 10 turnee de de juniori de 3x3 câștigate cu "Niște Necunoscuți"

Luca Huștiuc (pivot)

  • a jucat mai mult baschet 3x3
  • un turneu de juniori la baschet 3x3 cu "Niște Necunoscuți"

Vlad Teodorescu (manager)

  • a jucat baschet până la 14 ani

Transparență totală la CSM Baschet Petrolul » Clubul a publicat toate salariile jucătorilor și membrilor din staff-ul tehnic

Premieră în baschetul românesc: cine e Tatiana Gallova, prima femeie antrenor din campionatul masculin

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
406711677427174
Bala Bala  •  30 Noiembrie 2021, 18:34

Mult succes si asteptam sa mai auzim de voi. Bafta

fibra
fibra  •  30 Noiembrie 2021, 18:31

Succes baieti!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează