SPORTURI  »  BASCHET  »  INEDIT

EXCLUSIV Primul impact cu România al unui star din Bosnia: atacat și alergat de câini! » Cum trăiește în Cluj: „Veniți și vedeți cu ochii voștri!”

Andrija Stipanovic +9   FOTO
Andrija Stipanovic

Articol de - Publicat marti, 27 februarie 2024 12:00 / Actualizat marti, 27 februarie 2024 15:13

Andrija Stipanovic, 37 de ani, este unul dintre cei mai iubiți jucători ai multiplei campioane din baschetul românesc, U-BT Cluj Napoca. ♦ Dacă primul impact cu România a fost unul teribil, la Ploiești, prin 2010, după cum a povestit el însuși, în prezent bosniaco-croatul a mărturisit că este fericit să trăiască în capitala Transilvaniei, alături de familia sa. ♦ Sportivul a explicat cum vorbește de bine România celor care au idei deformate despre țara noastră. ♦ Care sunt plăcerile culinare ale lui Stipan.

Andrija Stipanović, ajuns la 37 de ani, este unul dintre baschetbaliștii de clasă nu doar de la multipla campioană a României, U-BT Cluj, ci și din prima ligă internă. Este deja de patru ani în țara noastră și afirmă că se simt adaptat pe deplin.

Primul impact al lui Andrija Stipanovic cu România: atacat de câinii fără stăpân!

Cu prietenii, sărbătorind românește
Foto: Instagram
La ultimul meci de la U-BT
foto: Instagram
Cu soția în vizită la București
Foto: Instagram
Andrija Stipanovic s-a bucurat deunăzi de zăpadă, a fost la munte, lângă Cluj, după cucerirea trofeului Cupa României
Foto: Instagram
+5 FOTO

Centrul bosniac înalt de 2,09 metri are și cetățenie croată. După experiențe în Turcia, Belgia, Italia, Croația și Slovenia, Andrija explică rolul pe care România și Cluj Napoca l-au avut asupra vieții sale. Aceasta deși, povestea în decembrie 2021 într-un interviu pentru Libertatea, primul impact cu România a fost teribil!

Mai exact, în 2010, a fost atacat de o haită de câini la Ploiești! „Pur și simplu m-am trezit atacat de 10-15 câini vagabonzi. Eram pe atunci la o formație din Belgia și jucam la Ploiești, am ieșit la o scurtă plimbare pe lângă hotel și ce să vezi?! M-au atacat câinii ăia fără stăpân.

Ce m-au alergat! Doamne, acum pare amuzant, dar atunci m-am cam speriat, cât sunt eu de mare! Pur și simplu, m-au atacat. Și eram în oraș.

10echipe a adunat Andrija în carieră: Hermes Analitica, Split, Liege Basket, Juvecaserta, Vanoli Cremona, Oostende, Trabzonspor, Buyukcekmece, Cedevita Olimpija și U-BT Cluj

Primul impact cu România al unui star din Bosnia: atacat și alergat de câini! » Cum trăiește în Cluj: „Veniți și vedeți cu ochii voștri!”
Andrija Stipanovic

BASCHET / U-BT CLUJ-NAPOCA - RAPID BUCUREȘTI 84-70 » Imagini cu festivitatea de la finalul partidei câștigate de clujeni

Andrija Stipanovic despre cum i s-a schimbat percepția despre România: „Auzi niște chestii, apoi vii și vezi că e total opus față de cum ți s-a zis"

Tocmai a cucerit Cupa României cu U-BT, liderul neînvins din divizia internă, formație calificată în sferturile EuroCup. Poate fi un sezon de excepție pentru el și ardeleni. Stipan are alături familia și a explicat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor cum i s-a schimbat percepția despre România. Și cum ar vrea ca și altora să li se schimbe, atunci când analizează detaliile unei țări în necunoștință de cauză.

„Eu și familia mea ne simțim bine din prima zi la Cluj. Orașul e fain, ai tot ceea ce ai nevoie, de la școli la restaurante. Nu ne-a luat mult timp să ne adaptăm, iar ultimii ani au fost minunați.

Clujul are multă cultură. Sunt oameni care vin la multe evenimente, fiindcă sunt (evenimente). Mulți vorbesc engleză, este ușor să te descurci în acest oraș. Nu știam foarte multe despre Cluj. Ce auzisem de la unii oameni, nu din Croația, ci din vestul Europei. Nu știam la ce să mă aștept venind aici!

Auzi niște chestii, apoi vii și vezi că e totul opus față de cum ți s-a spus. Mai ales la Cluj, un oraș european, organizat. Am încercat să le explic oamenilor pe care-i cunosc că se înșală, să vină în România să vadă cu ochii lor, să nu mai aibă opinii greșite", a comentat baschetbalistul într-un interviu pentru GSP.ro.

Mă simt mereu minunat să mai adaug un trofeu în palmares. Sunt fericit alături de oamenii ce au fost la Polivalentă la câștigarea trofeului Cupa României. Este minunat! Să celebrezi cu copiii, cu soția, cu familia, cu clujenii. Nu mai fac alți copii! Am terminat cu copiii, dar nu și cu trofeele
Andrija Stipanović

Andrija Stipanovic despre cafea, un vin bun, mititei și papanași

Care sunt micile plăceri ale lui Stipan din afara sportului, la Cluj Napoca?

„Sunt dependent de cafea. Îmi place și un vin bun. Știu în Cluj un restaurant bun.

Mâncarea e aproximativ la fel ca în Bosnia. (râde) E cam "grasă", prea mult carne de porc, dar e gustoasă. Și noi avem un fel de mici, mititei, "cevapi" este la noi, sunt ceva mai mici.

Viața unui american naturalizat român, „Petrică de la Cluj”: „Este casa departe de acasă. Este o țară sigură și mă simt iubit”
INEDIT
Viața unui american naturalizat român, „Petrică de la Cluj”: „Este casa departe de acasă. Este o țară sigură și mă simt iubit”

(râde) "Cevapi" pot să mănânc mai mulți, dar, în mod normal, doar vreo 5-6. Papanași? Pfaaa, copiilor mei le plac foarte multe, cu gem de fructe, cu smântână, mie îmi plac cei cu nutella. Nu sunt foarte sănătoși pentru sportivi, dar merge, uneori, să mănânci", a povestit sportivul.

Oamenii din Balcani împart aceleași sentimente despre viață, despre sport, de aceea, probabil, și noi ne adaptăm ușor în România, mă refer la croați, la bosniaci. Am fost la meciurile lui U Cluj, mă cunosc cu croații ce-au fost pe la CFR, am mers și acolo... Știu rivalitatea, sper ca prietenii mei de la CFR să fie sănătoși, dar să piardă toate meciurile cu U!
Andrija Stipanović

VIDEO. Copiii au luat cu asalt sala Polivalentă din Cluj după finala câștigată de U-BT

Expresia preferată în limba română a bosniaco-croatului

Chestionat ce expresii îi plac în limba română, bosniaco-croatul a explicat: „Ce faci, frate? Asta îmi place și o știu. Noi zicem "brate". E aproximativ la fel, frate-brate. Avem un fond comun, doar suntem balcanici.

Nu știu foarte multe cuvinte în română, dar înțeleg tot ceea ce îmi zic antrenorul sau coechipierii ori în viața de zi cu zi".

7trofee a cucerit deja cu U-BT Cluj, dintre care trei campionate, două Cupe și două Supercupe ale României

BASCHET / U-BT CLUJ-NAPOCA - RAPID BUCUREȘTI 84-70 » Patrick Richard, jucătorul poreclit „Petrică din Ardeal” după un nou trofeu la ”U”: „Aici mă simt ca acasă”

Citește și alte știri:

EXCLUSIV // VIDEO Alex Chipciu a spus cine ar vrea să câștige titlul: „Tati, sunt parte din mine”

EXCLUSIV // VIDEO Interviu deschis cu Alex „Rocky” Chipciu » Despre dependența lui, filmarea cu „Dodel”, „bătaia” cu Nistor și marea eroare a carierei: „Îmi bântuie în cap și acum”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
boolah
boolah  •  01 Martie 2024, 14:17
Postat de DrJivago23 pe 27 Februarie 2024, 17:27

Ce vorbesti , Franț ? Te-au alergat cainii in Napoca? Pai , in Bosnia te alearga cu grenade si pușcoace si dupa ce dai ortu'-popii intervin si cainii...

Daca citeai cu atentie, zice ca l-au alergat cainii in Ploiesti ... in Cluj cam greu sa dai de haite de caini, nu mai sunt de foarte multi ani.

DrJivago23
DrJivago23  •  27 Februarie 2024, 17:27

Ce vorbesti , Franț ? Te-au alergat cainii in Napoca? Pai , in Bosnia te alearga cu grenade si pușcoace si dupa ce dai ortu'-popii intervin si cainii...

S0s0
S0s0  •  27 Februarie 2024, 11:48

Economia întregii Bosnii e cam cât a județului Vaslui, eventual adunat cu umătate din Bacău. Dacă și ăștia au păreri preconcepute despre România, e de stand-up comedy.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează