SPORTURI  »  BASCHET  »  DINAMO

EXCLUSIV Baschetbalistul lui Dinamo, impresionat de viața din România: „Faceți ce vă face fericiți! Voi, românii, sunteți o surpriză plăcută”

Viktor Gaddefors
Foto: Imaho
Viktor Gaddefors Foto: Imaho

Articol de - Publicat sambata, 11 decembrie 2021 14:20 / Actualizat sambata, 11 decembrie 2021 14:36

Suedezul Viktor Gaddefors, sub contract cu Dinamo, se recomandă ca un spirit rebel, deschis oricărei oportunități, un globe-trotter plăcut impresionat de țara noastră după primele luni petrecute la București.

Viktor Gaddefors este printre cei nou-sosiți în baschetul românesc, suedezul fiind văzut ca unul dintre cei ce pot ridica nivelul acestui sport în țara noastră. Nu doar fiindcă a fost un prospect interesant pentru NBA, nordicul ajungând peste Ocean pentru antrenamente cu câteva grupări de acolo. 

Înalt de 2,03 metri, internaționalul în vârstă de 29 de ani a sosit la jumătatea lunii septembrie la Dinamo București. Extrema a ajuns în premieră în România, de fapt, este pentru prima dată în sud-estul continentului. Aproape jumătate din viață a fost pe drumuri, în afara Suediei. 

A debutat la Uppsala, în orașul natal, după care a petrecut 7 sezoane în Italia, la Virtus Bologna, Sidigas Avellino, Juve Caserta (prima ligă), respectiv Mantova (divizia secundă).

S-a întors pentru scurt timp la Uppsala, în sezonul 2017/'18, apoi s-a alăturat lui Antibes Sharks, în primul eșalon al Franței. În 2020/'21, Viktor a evoluat pentru Sodertalje Kings, în prima ligă a Suediei, ajungând în finala campionatului. A fost desemnat MVP și cel mai bun marcator al ediției. Din 2013 este component de bază al naționalei scandinave.

Habar n-avea de România

Viktor a explicat cum de a ajuns să semneze cu gruparea din centrul Capitalei. Se amuză când trezește mirare, fiindcă nu auzise despre nicio personalitate sportivă sau de altă natură din România. 

„Sezonul era început, când am sosit, pe 15 septembrie. Agenții mei mi-au povestit de ofertă, m-a atras propunerea, am zis că este o experiență bună. Până acum, sunt mulțumit. De echipă, de oraș, de țară. Habar n-aveam de România! Mai degrabă auzisem de la un amic de Târgu Mureș și Pitești, orașe mai mici de aici, fiindcă vorbisem cu el despre baschet. 

România era o mare necunoscută, de ce să vă păcălesc! Nadia, Hagi, Năstase, Dracula? Nu-mi sună niciun clopoțel, chiar nu auzisem, cu tot respectul”, a povestit suedezul pentru Gazeta Sporturilor.

Gaddefors: „Îmi trăiesc viața și nu-mi pasă de ce spun alții”

Scandinavul se prezintă românilor ca un bărbat cu personalitate, sigur pe sine. „Motto-ul meu este «Dă tot ceea ce ai mai bun!». Asta încerc să fac mereu, pe parchet și în viața de zi cu zi. Vreau să-mi trăiesc viața, așa cum știu eu mai bine, să nu-mi pese de alții. Fac ceea ce doresc. Dacă-ți pasă prea mult de ceea ce spun alții, o iei razna la finalul zilei. 

Fă ce te face fericit, asta e deviza mea!”, a explicat bărbatul de 29 de ani. De ce nu fotbal, handbal sau hochei, sporturi foarte populare în țara sa? „E simplu, tata, mama și fratele mai mare au făcut tot baschet profesionist. Întotdeauna am iubit acest sport, logic. A fost prima opțiune pentru mine. 

Chiar n-am nicio idee de ceea ce aș fi putut fi, altceva. Dacă nu exista baschetul, probabil eram antrenor de fitness sau ceva să ajut oamenii, tot pe chestie de sport. Sunt o fire sportivă și-mi place să-mi petrec mult timp în sală. Să fac în așa fel încât să arăt bine, astfel îmi dă încredere, forță, un vibe bun”, a povestit nordicul, care-l simpatizează pe Dwayne „The Rock” Johnson.

„Depinde și de copiii ce vor veni”

Nu știe unde-l vor duce pașii mai departe: „Eu sunt genul care se acomodează repede oriunde. Mi-am ales această viață pentru mine, dar nu trăiesc doar pentru baschet. Nu știu ce-ar putea să-mi aducă viața mai departe, sunt deschis la orice. Vreau să experimentez fiecare zi. Probabil, o să-mi întemeiez o familie. 

Momentan sunt single. Depinde de copiii care vor veni, de ceea ce-mi va aduce viața cu ei, eventual. N-am luat o decizie despre ceea ce ar putea fi peste 5 ani, de exemplu. Nu sunt nici tânăr, nici bătrân. Sper să rămân în baschet, vom vedea”

11 ani departe de casă

Distanța față de casă nu-l descumpănește pe Gaddefors. „Sunt obișnuit, nu mi-e greu deloc. Acesta este al 11-lea an din viața mea când sunt plecat din Suedia. Știu ce am de făcut pentru a mă simți confortabil, eu sunt o fire fericită. 

Va sosi și familia să mă viziteze la București, inclusiv fratele meu, care joacă în Suedia. Mi-e dor și de câinele meu. În rest, vorbesc cu familia, cu prietenii, sunt o fire deschisă, ei chiar îmi lipsesc”, a explicat Viktor.

Auzisem că Bucureștiul este un oraș plăcut, în care se trăiește bine, iar tinerii vin să se distreze aici. Eu n-am apucat să văd prea mult, m-am concentrat doar pe antrenamente și pe meciuri

Nu am testat mâncarea voastră. La început, am stat la hotel, unde aveam bucătărie internațională. Acum, am un apartament, dar eu sunt atent la dietă. Poate o să încerc cândva sarmale sau mămăligă, ce aud că ar fi tradițional aici

Am stat șapte ani în Italia, m-am îndrăgostit de paste, de tot felul. Nu mănânc mult, sunt atent, iar pizza, de exemplu, nu mă impresionează deloc
-Viktor Gaddefors

România văzută de suedezul Gaddefors în 5 idei

  • „Suedia este mai avansată decât România, nu vreau să jignesc, dar acesta este adevărul. Bucureștiul e un oraș plăcut, o surpriză frumoasă pentru mine. Oricum, mai bine decât anticipam, iar până acum am văzut doar Centrul Vechi”
  • „Urăsc ploaia, sper să nu prind prea multe zile de acest gen în București. Am prins puțin din vară, toamna a fost blândă, soarele îmi dă o stare bună de a trăi”
  • „Bucureștiul e un oraș drăguț și ieftin. Oricum, ca prețuri, sub Franța și sub Italia, unde am stat ceva vreme. Nu mai zic comparativ cu Suedia”
  • „Am trăit șapte ani printre italieni, cred că românii se aseamănă cu ei. Îmi plac românii, sunt comunicativi și inteligenți, vorbesc engleza bine”
  • „Nu am mașină de la club și nici n-o să vreau! Traficul e oribil aici, de fapt îl urăsc. Mă deplasez cu Uber când am nevoie de mașină, în rest ajung pe jos unde am nevoie, la antrenamente”

„M-am vaccinat ca să călătoresc, nu mi-e teamă de Covid”

Un subiect la modă, nu doar pentru români, ci pentru toți cetățenii planetei, este cel legat de epoca pe care o trăim de la începutul lui 2020, în pandemia de coronavirus. Viktor a mărturisit că s-a vaccinat, dar a evitat să dea sfaturi pe această temă. 

„Nu mi-e teamă de Covid, am grijă de mine. Mă bucur normal de viață. În Suedia nu prea am avut probleme așa mari, nici restricții, am putut să circulăm destul de liberi. Este opțiunea fiecăruia, nu pot eu să spun oamenilor: «Faceți ca mine că așa cred eu că este bine!». 

Eu, personal, am făcut vaccin ca să-i văd pe bunici, să pot călători, să pot juca baschet. Cred că dacă nu vreți, nu credeți, nu am de ce să vă conving, fiecare face ce crede că e mai bine pentru el!”, a explicat Gaddefors.

O vară în culisele NBA

În 2013 și 2014, Viktor a fost un prospect interesant pentru NBA. Era o tânără speranță, iar cea mai puternică ligă de baschet din lume era cu ochii pe scandinav. „Eram în naționala de tineret a țării mele. Alături de alte talente internaționale, am ajuns în Statele Unite și am lucrat cu 10-11 echipe de acolo. 

De exemplu, am evoluat în Summer League cu San Antonio Spurs. Până la urmă, n-a fost să fie, este foarte greu să pătrunzi în acea lume sosind din Europa. Nu prea mai urmăresc NBA, nu ne potrivim ca ore și acolo e altceva, deja. Am mulți sportivi favoriți, nu doar din NBA. 

Da, îmi place Kevin Durant, cui nu-i place?!, dar sunt și fanul lui Nicolo Melli de la Olimpia Milano, un baschetbalist de calitate care a lăsat America pentru a juca în Italia”, a mărturisit nordicul.

Citește alte știri din baschetul românesc:

LeBron James, nemulțumit de protocolul medical din NBA pentru a preveni infectarea cu COVID-19: „Aceasta este partea care m-a înfuriat cel mai mult”

5 prieteni din copilărie și-au făcut echipă și s-au înscris în Liga 1: „Știm că vom începe să câștigăm”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează